Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ μουσείο Ακρόπολης Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας μουσείο Σχόλια Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης

Μέσα στο μουσείο

Ο Δίας ή ο Ποσειδώνας είναι αυτός; Πιθανότατα ο Δίας - οι αρχαιολόγοι, πάντως, δεν είναι βέβαιοι. Και όμως, οι τουρίστες δεν στέκονται να διαβάσουν τη διευκρινιστική περιγραφή στη βάση του αγάλματος. Φωτογραφίζουν και φεύγουν. Κρίμα, γιατί μετά κάποιος μπορεί να τους δείξει ένα χιλιάρικο (που φέρει την ίδια κεφαλή) και να μάθουν μέσα σε είκοσι λέξεις τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Όμως οι περισσότεροι κοιτάζουν τα εκθέματα φευγαλέα και προχωρούν. Έτσι δεν κάνουν οι περισσότεροι στα μουσεία; Αν διαθέσεις τον χρόνο που απαιτούν, τότε θα γίνεις και εσύ έκθεμα. Και όμως, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα μπορούσε να διεκδικήσει τόσο μεγάλη θυσία χρόνου και ορθοστασίας. Ειδικά η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, μαζί με τον μηχανισμό, στέκεται σε οποιοδήποτε μουσείο του πλανήτη. Δεν βλέπω πολλούς τουρίστες. «Είναι που δεν έχει ζέστη» μου εξηγούν αρμοδίως. «Αν ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός, τότε τους πάνε στην Ακρόπολη και στο μουσείο της. Αν έχει καύσωνα, τους φέρνουν εδώ.». Αν κατάλαβα καλά, τα κρουαζιερόπλοια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των μουσείων στην πρωτεύουσα, έτσι δεν είναι; «Έτσι είναι. Αυτοί που σταμάτησαν να έρχονται είναι οι Έλληνες. Μιλάμε για τεράστια πτώση, εξαφανίστηκαν. Παλιά ερχόταν το ζευγάρι με τα παιδιά του. Τώρα δεν δίνουν 14 ευρώ, με τα παιδιά δωρεάν.».

Ξεχάστε το, δεν γίνεται να μπαίνουν οι Έλληνες δωρεάν και να πληρώνουν οι υπόλοιποι, ειδικά για τους Ευρωπαίους αποτελεί διάκριση. Τότε ας διατεθούν από το υπουργείο ακόμα μερικές μέρες με δωρεάν πρόσβαση στα μουσεία. Μας χρειάζεται. Αν πηγαίναμε περισσότερο στα μουσεία δεν θα πηγαίναμε στον διάολο. 

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Αρχείο