636
| CreativeProtagon

Το χρηματιστήριο των χαμένων ρολογιών αξίας $2 δισ.

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 15:22
|CreativeProtagon

Το χρηματιστήριο των χαμένων ρολογιών αξίας $2 δισ.

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 15:22

Ολο και αυξάνονται τα χαμένα και κλεμμένα ρολόγια μεγάλης αξίας σε όλο τον κόσμο, με την απώλειά τους να αντιστοιχεί σε ένα μικρό χρηματιστήριο που φτάνει ή και ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια.

Το Watch Register –που είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τα επώνυμα ρολόγια που χάνονται στον κόσμο– υπολογίζει σε μια νέα καταγραφή ότι μέσα σε έναν χρόνο υπερτριπλασιάστηκαν οι απώλειες. Τα χαμένα επώνυμα ρολόγια –αυτά που καταχωρίζονται είτε στο Watch Register είτε αλλού– υπολογίζονται σε 100.000, με αξία τουλάχιστον $1,9 δισ. Πρόκειται φυσικά για προϊόντα υψηλής ωρολογοποιίας, που συχνά αγοράζονται και ως επένδυση, όπως τα premium κοσμήματα.

Μέσα στο 2023 βρέθηκαν μόλις 721 χαμένα ρολόγια, ενώ το Watch Register πραγματοποιεί σε ετήσια βάση 200.000 έρευνες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με την ετήσια καταγραφή της βάσης δεδομένων, 1 στα 7 κλεμμένα ρολόγια που εντοπίζονται έχει περάσει τουλάχιστον ένα διεθνές σύνορο από τον τόπο προέλευσής του. Η έκθεση αναφέρει τη χαρακτηριστική περίπτωση ενός ρολογιού 50.000 λιρών που κάποιοι έκλεψαν από μια γυναίκα στο Λονδίνο. Το ρολόι βρέθηκε έναν μήνα αργότερα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο 50% των περιπτώσεων τα χαμένα ρολόγια βρίσκονται –αν βρεθούν– το πολύ μέσα σε ένα χρόνο από την απώλειά τους. Υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπως αυτή ενός ρολογιού πολύ γνωστής ελβετικής ωρολογοποιίας το οποίο εκλάπη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1994 και βρέθηκε 25 ολόκληρα χρόνια αργότερα σε έναν οίκο δημοπρασιών. Δεν ήταν από τα πιο ακριβά της εταιρείας (κόστιζε γύρω στις 5.000 λίρες εκείνη την εποχή), αλλά είχε μεγάλη συναισθηματική αξία για τον ιδιοκτήτη του, αφού ήταν δώρο αποφοίτησης.

Η μεγάλη ληστεία της Αθήνας 

Ενα άλλο κλεμμένο ρολόι του ίδιου οίκου για το οποίο το Watch Register ξεκίνησε αναζήτηση, έγινε αφορμή για μια μεγάλη αστυνομική έρευνα η οποία εντόπισε 73 ρολόγια συνολικής αξίας άνω των 440.000 ευρώ. Τα 35 από αυτά προέρχονταν από τη ληστεία σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο της Αθήνας που είχε απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα το 2018. Το 2019, ένα από αυτά τα ρολόγια βρέθηκε σε έμπορο στο Λονδίνο. Η έρευνα οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά ληστείες.

Τα κλεμμένα πωλούνται εύκολα και σε καλή τιμή

Το BBC μεταφέρει δηλώσεις της Κάτια Χιλς, διευθύντριας του Watch Register, η οποία ανέφερε: «Τα κρούσματα βίαιων κλοπών στο δρόμο κλιμακώνονται, με τους ιδιοκτήτες να φοβούνται πλέον να φορέσουν τα ρολόγια τους δημόσια. Την ίδια ώρα, η αγορά μεταπώλησης είναι πολύ ισχυρή και οι κλέφτες δεν δυσκολεύονται καθόλου να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα ρολόγια σε υψηλές τιμές».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, στις αρχές του χρόνου, η αστυνομία του Λονδίνου είχε ανακοινώσει ότι είχε χρησιμοποιήσει μυστικούς αστυνομικούς που παρίσταναν τα «θύματα» για να εντοπίσει κλέφτες πολυτελών ρολογιών στο κέντρο του Λονδίνου. Μόνο στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2022 και μόνο στην περιοχή πέριξ του Γουεστμίνστερ, είχαν κλαπεί 300 ρολόγια συνολικής αξίας 4 εκατ. λιρών.

Δύσκολο να ξεχωρίσεις τα «μαϊμού» ρολόγια 

Σύμφωνα με το Watch Register, σήμερα το 80% των ρολογιών απομίμησης δεν ξεχωρίζουν από τα αυθεντικά. Αυτές οι περιπτώσεις αντιστοιχούν σήμερα στο 35% του συνόλου των πωλήσεων ρολογιών πολυτελείας.

Τα ψεύτικα ρολόγια είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην απάτη αυτού τομέα: Οι «επαγγελματίες» του είδους ασφαλίζουν «μαϊμού» ρολόγια τα οποία στη συνέχεια δηλώνουν ως κλεμμένα για να εισπράξουν την ασφάλεια. Επιπλέον, υπάρχουν παγκοσμίως «νόμιμα» σημεία πώλησης που εμπορεύονται fake ρολόγια στις τιμές των αυθεντικών, εξαπατώντας πολλούς ανυποψίαστους αγοραστές οι οποίοι βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν επιχειρήσουν να ασφαλίσουν το νέο τους ρολόι. Μια τρίτη πτυχή αυτής της απάτης είναι ότι τα στοιχεία γνησιότητας κάποιων ρολογιών αντιγράφονται για να «εκπροσωπήσουν» άλλα μαϊμού ρολόγια. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες των γνήσιων, εάν θελήσουν να τα πουλήσουν.

Το Watch Register είναι η μεγαλύτερη βάση προϊόντων υψηλής ωρολογοποιίας και περιλαμβάνει δεδομένα των τελευταίων 30 ετών από τουλάχιστον 850 μάρκες και ωρολογοποιούς, συμπεριλαμβανομένων των πλέον γνωστών αυτού του κλάδου. Η βάση δεδομένων αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 80.000 χαμένα και κλεμμένα ρολόγια, ανάμεσά τους συλλεκτικά και αντίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...