415
Οι Beatles καταφτάνουν στις ΗΠΑ το 1964: H Beatlemania ξεκινάει και επισήμως | Wikipedia

Οταν οι Beatles ηχογραφούσαν το «Love Me Do»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 21:00
Οι Beatles καταφτάνουν στις ΗΠΑ το 1964: H Beatlemania ξεκινάει και επισήμως
|Wikipedia

Οταν οι Beatles ηχογραφούσαν το «Love Me Do»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 21:00

Το πρωινό της 6ης Ιουνίου του 1962 είναι σημαδιακό όχι μόνο για την ιστορία των Beatles, αλλά για την ιστορία της ποπ κουλτούρας εν γένει.

Εκείνη την ημέρα, ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Τζορτζ Χάρισον, ο Τζον Λένον και ο Πιτ Μπεστ, περνούσαν την πόρτα των Αμπεϊ Ρόουντ στούντιο στο Βόρειο Λονδίνο, προκειμένου να κάνουν δοκιμαστικά για λογαριασμό της δισκογραφικής Parlophone (θυγατρικής της ΕΜΙ) και, αν τα κατάφερναν, να υπέγραφαν συμβόλαιο.

Εκεί, τους υποδέχτηκε ο υπεύθυνος ακροάσεων και δοκιμαστικών της ΕΜΙ, 0 36χρονος τότε Τζορτζ Μάρτιν.

Εκείνη την ημέρα, οι Beatles ηχογράφησαν τέσσερα τραγούδια: μια δική τους βερσιόν του «Bésame Mucho» και τρεις πρωτότυπες συνθέσεις: τα «PS: I Love You», «Ask Me Why» και ένα τραγούδι με τον τίτλο «Love Me Do», που φαινόταν να είναι το καλύτερο όλων.

Οπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, το διάσημο πια τραγούδι αποτελεί μία πρώιμη σύνθεση των Λένον και ΜακΚάρτνεϊ και το έγραψαν την περίοδο 1958-1959, μία μέρα που είχαν κάνει κοπάνα από το σχολείο, σε ηλικία 16 ετών.

Ο Μάρτιν δεν εντυπωσιάστηκε.

«Δεν μπορούσα πραγματικά να καταλάβω τι ακριβώς ήταν αυτό που άκουγα», θα έλεγε αργότερα στην δημοσιογράφο Σου Λόλεϊ από το περιοδικό Desert Island Discs, «επειδή είχα συνηθίσει να ακούω σε μια μπάντα τον βασικό τραγουδιστή με το υποστηρικτικό του συγκρότημα από πίσω. Αλλά εδώ είχα τέσσερα άτομα που τα έκαναν όλα. Δεν ένιωθα πως έβλεπα τον Cliff Richard και τους Shadows. Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το ότι φαίνονταν πραγματικά χαρισματικοί ως μουσικοί. Τους ερωτεύτηκα».

Είχε όμως και κάποιες περαιτέρω επιφυλάξεις.

Ο Μάρτιν δεν ενέκρινε τη δουλειά του Μπεστ και θεωρούσε ότι δεν ήταν κατάλληλος για στούντιο.

Ετσι, είπε στο συγκρότημα πως έπρεπε να αναζητήσει έναν πιο ικανό ντράμερ, αν ήθελαν να αποκτήσουν συμβόλαιο με την Parlophone.

Οπως και έγινε: οι Beatles υπέγραψαν συμβόλαιο και μέχρι τον Αύγουστο ο Μάρτιν είχε βρει ήδη τον αντικαταστάτη του Μπεστ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαζόταν μπροστά τους ο Ρίνγκο Σταρ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η θρυλική σύνθεση των «Σκαθαριών».

Για την ιστορία, το «Love me Do» ηχογραφήθηκε από τους Beatles σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με τρεις διαφορετικούς ντράμερ.

Στις 6 Ιουνίου του 1962 με ντράμερ τον Πιτ Μπεστ: είναι η έκδοση που παλαιότερα θεωρούνταν χαμένη και πλέον είναι διαθέσιμη στο Anthology 1.

Η πρώτη σωστή ηχογράφηση έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1962 και η τρίτη ηχογράφηση έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το «Love Me Do» ήταν το πρώτο σινγκλ των Beatles, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στη Βρετανία, τον Οκτώβριο του 1962, έφτασε αμέσως το αριθμό 17 στα βρετανικά charts αλλά βρέθηκε στην κορυφή στις ΗΠΑ.

Το 1982 παρουσιάστηκε εκ νέου αγγίζοντας τον αριθμό 4.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News