689
Ο Πούτιν γιόρτασε όπως και εμείς το ορθόδοξο Πάσχα. Τώρα θέλει να εκβιάσει ξανά την Ευρώπη με την ενέργεια. Μπορεί; | Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS/ CreativeProtagon

Ο Πούτιν απειλεί ξανά για το αέριο αλλά τώρα δεν είναι το ίδιο

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 10:31
Ο Πούτιν γιόρτασε όπως και εμείς το ορθόδοξο Πάσχα. Τώρα θέλει να εκβιάσει ξανά την Ευρώπη με την ενέργεια. Μπορεί;
|Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS/ CreativeProtagon

Ο Πούτιν απειλεί ξανά για το αέριο αλλά τώρα δεν είναι το ίδιο

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 10:31

Μετά τον αναστεναγμό ανακούφισης, σειρά έχουν οι νέες ανησυχίες. Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί εκ νέου την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει μια κρίση φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα. Ετσι, τη στιγμή που η Γηραιά Ηπειρος προσπαθεί να ανανεώσει τα αποθέματα, ο Πούτιν αρχίζει, σύμφωνα με τη βρετανική Telegpraph, τη νέα του προσπάθεια για να χρησιμοποιήσει ως όπλο την ενέργεια.

Η Gazprom, ο κρατικός γίγαντας του φυσικού αερίου που ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο, παραδέχτηκε αυτές τις μέρες ότι, παρά τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού αερίου, η Ευρώπη κατάφερε τελικά να βγάλει τον χειμώνα χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες.

Προειδοποίησε ωστόσο πως «κανείς δεν εγγυάται ότι η φύση θα κάνει ξανά ένα τέτοιο δώρο». Σε ανακοίνωση που κοινοποίησε στο Twitter, η Gazprom ανέφερε ακόμη ότι η ανανέωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα δεν θα είναι εύκολη (για τους Ευρωπαίους), γιατί έλαβαν «αποφάσεις με βάση πολιτικά κίνητρα, οι οποίες στοχεύουν στην παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου». 

Η Ρωσία περιόρισε το 2023 τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω των αγωγών προς την Ευρώπη, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο αγώνας των Ευρωπαίων για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εισαγωγές από όλον τον κόσμο ήταν πετυχημένος, αλλά συνοδεύτηκε από άνοδο των τιμών και μια σημαντική κρίση πληθωρισμού. Παρά την ανακούφιση που προκαλεί το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν τελικά τα χειρότερα σενάρια, ο χειμώνας που πέρασε κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Βεβαίως, η Γηραιά Ηπειρος βγαίνει τώρα από τον χειμώνα, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι καλυμμένα σε ποσοστό πάνω από 50%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Επομένως, η παρούσα κατάσταση τη βρίσκει σε καλή συγκριτικά θέση για τη διαχείριση του επερχόμενου χειμώνα με λιγότερο ρωσικό αέριο, ενώ μπορεί παράλληλα να στηριχθεί σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο πίνακας που παρουσίασε η βρετανική Telegraph στηρίζεται στα στοιχεία της Eurostat και δείχνει ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι της Γερμανίας και της Ιταλίας, αλλά μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας και της Ισπανίας

Οι ροές των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη ανέρχονται επί του παρόντος κατά μέσο όρο σε περίπου 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τα 281 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως τον Απρίλιο του 2022. Η πτώση των εξαγωγών αερίου έχει βλάψει ασφαλώς τα ταμεία της Ρωσίας, με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph κατά 40% έως 50% χαμηλότερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες.

Ωστόσο, ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να αυξήσει ξανά τη ζήτηση και τις τιμές του αερίου. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί από πέρυσι, εξακολουθούν να παραμένουν περίπου διπλάσιες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Στο Twitter, η Gazprom προειδοποίησε ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που διατίθεται στην Ευρώπη «θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον ανταγωνισμό για το LNG».

Προσέθεσε, δε, πως «η αναπλήρωση των αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο επίπεδο του περασμένου έτους μπορεί να αποτελέσει μια όχι και τόσο τετριμμένη διαδικασία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες». Αναλυτές αποκωδικοποιούν αυτή την έμμεση προειδοποίηση των Ρώσων ως εξής: η Gazprom, δηλαδή ο Πούτιν, θα ήθελε να ανακάμψει η ασιατική ζήτηση LNG, ώστε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου…

Η Ελλάδα και το LNG

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η προετοιμασία που άρχισε από το περασμένο καλοκαίρι αφορά την ενίσχυση των υποδομών LNG. Οπως ανέφερε αυτές τις ημέρες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, «η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ολοένα και πιο σημαντικό κόμβο για τον ενεργειακό εφοδιασμό των γειτονικών της χωρών, οι οποίες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το περασμένο έτος, στη Ρεβυθούσα, όπου υπάρχει ο μοναδικός μέχρι στιγμής τερματικός σταθμός LNG, ελλιμενίστηκαν 78 δεξαμενόπλοια, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2021».

Το 2023 ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ιδιώτες επενδυτές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν άλλους πέντε τερματικούς σε ελληνικά λιμάνια, οι οποίοι και θα συνδεθούν με το δίκτυο από τα τέλη του 2023 έως το 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...