953
Καρέ από το πύρινο μέτωπο στη Βρετάνη της Γαλλίας τον περασμένο μήνα. Ο Αύγουστος βρήκε τη χώρα με πολλαπλάσιες δασικές πυρκαγιές σε σειρά περιφερειών | Rachel Le Guillou/cellule audiovisuelle SDIS 29/Handout via REUTERS

Ξηρασία, καύσωνες, πυρκαγιές: η νέα κανονικότητα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 16:45
Καρέ από το πύρινο μέτωπο στη Βρετάνη της Γαλλίας τον περασμένο μήνα. Ο Αύγουστος βρήκε τη χώρα με πολλαπλάσιες δασικές πυρκαγιές σε σειρά περιφερειών
|Rachel Le Guillou/cellule audiovisuelle SDIS 29/Handout via REUTERS

Ξηρασία, καύσωνες, πυρκαγιές: η νέα κανονικότητα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 16:45

Η μεγαλύτερη ξηρασία της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες πλήττει νοικοκυριά, εργοστάσια, καλλιεργητές και μεταφορές σε όλη την ήπειρο. «Συνηθίστε το», προειδοποιούν οι ειδικοί διότι από δω και πέρα οι χειμώνες θα είναι πιο ξηροί, τα καλοκαίρια πιο καυτά και το «νερό νεράκι».

Καλώς ήλθατε στη νέα κανονικότητα, σημειώνει ο Guardian. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, στα μέσα Ιουλίου, το 45% της επικράτειας της ΕΕ βρισκόταν στο στάδιο του πορτοκαλί συναγερμού για ξηρασία, ενώ το 15% ήταν ήδη στο κόκκινο.

Η Κομισιόν κήρυξε πολλές περιοχές σε «κρίσιμη» κατάσταση.

Από τότε, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, καθώς απανωτά κύματα καύσωνα σαρώνουν την ήπειρο. Στη Γαλλία, που έχει πληγεί ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι, η πρωθυπουργός Ελισαμπέτ Μπορν ενεργοποίησε μία ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, την οποία η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη από το 1958, όταν άρχισαν οι μετρήσεις.

Περισσότεροι από 100 γαλλικοί δήμοι δεν έχουν πόσιμο νερό και λαμβάνουν προμήθειες με υδροφόρες. «Πρέπει να το συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση. Η προσαρμογή δεν είναι πλέον επιλογή, είναι υποχρέωση», είπε ο γάλλος υπουργός Πράσινης Μετάβασης, Κριστόφ Μπεσού.

Στους περισσότερους νομούς της Γαλλίας έχουν τεθεί περιορισμοί στη χρήση νερού, καθώς η υγρασία στην επιφάνεια του εδάφους είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, ενώ τον Ιούλιο, η βροχόπτωση ήταν 85% λιγότερη από το σύνηθες. Οι 62 από τους 96 νομούς της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση «κρίσης».

Λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα, η αγροτική παραγωγή αναμένεται μικρότερη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, η παραγωγή αραβόσιτου αναμένεται μικρότερη κατά 18%, ενώ οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γάλα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Στην Ισπανία, τα αποθέματα υδάτων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, μόλις στο 40%, και πέφτουν με ρυθμούς ρεκόρ, κατά 1,5% την εβδομάδα, λόγω αυξημένης κατανάλωσης και εξάτμισης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων.

Οι βροχοπτώσεις του τελευταίου τριμήνου είναι στο μισό του αναμενόμενου και οι αρχές έχουν θέσει περιορισμούς στην κατανάλωση νερού στις περισσότερες περιοχές, αν και το βάρος πέφτει στα νοικοκυριά αντί για τους αγρότες.

Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού αναμένονται και στη Βαρκελώνη, όπου η αύξηση των τουριστών και η μείωση των βροχοπτώσεων οδηγεί σε ελλείψεις.

Τα κάποτε βυθισμένα ερείπια της εκκλησίας Σαντ Ρόμα ντε Σάου ήλθαν ξανά στην επιφάνεια λόγω της πτώσης της στάθμης σε υδάτινο ταμιευτήρα βόρεια της Βαρκελώνης – REUTERS/Albert Gea

«Ερευνες για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι οι ξηρασίες θα είναι πιο συχνές, πιο έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτή θα είναι η νέα κανονικότητα», σημείωσε στον Guardian η Νούρια Ερνάντεζ-Μόρα, συνιδρύτρια του οργανισμού New Water Culture.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, καθώς το 2022 θα είναι η πιο θερμή και ξηρή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία. «Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνουμε πια για να γίνει η κλιματική κρίση πολιτικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Ενωσης, Λούκα Μερκάλι.

«Τίποτα στα προηγούμενα 230 χρόνια δεν συγκρίνεται με την φετινή ξηρασία και ζέστη. Είχαμε και έντονες καταιγίδες. Αυτά τα επεισόδια αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, ακριβώς όπως οι έρευνες για το κλίμα είχαν προβλέψει πριν 30 χρόνια. Γιατί ακόμα περιμένουμε για να το θέσουμε ως προτεραιότητα;», αναρωτήθηκε.

Ο ποταμός Πάδος, που διασχίζει το μεγαλύτερο τμήμα της Ιταλίας, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά θύματα της νέας κανονικότητας. Η ροή του έχει μειωθεί στο ένα δέκατο του συνηθισμένου, ενώ η στάθμη των υδάτων είναι δύο μέτρα χαμηλότερη από το κανονικό. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πέντε βόρειες περιφέρειες και δίνει το πόσιμο νερό με το δελτίο. Υδροφόρες μεταφέρουν νερό στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Ματζόρε, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας, στις Αλπεις.

Τραπέζια εστιατορίου στις όχθες -και την κοίτη πλέον- του ποταμού Πάδου, στο Τορίνο – REUTERS/Massimo Pinca

Χωρίς σημαντική βροχόπτωση στην περιοχή της Κοιλάδας του Πάδου, στη βόρεια Ιταλία, απειλούνται οι ρυζοκαλλιέργειες –οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οι καλλιεργητές προειδοποιούν ότι το 60% της έκτασής τους κινδυνεύει να ξεραθεί και να γεμίσει θαλασσινό νερό, λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων στο δέλτα του ποταμού.

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στη νότια Ευρώπη. Τρομακτική είναι η κατάσταση και στον Ρήνο στη Γερμανία, μία σημαντική υδάτινη δίοδο στη βορειοδυτική ήπειρο, από όπου μεταφέρονται πετρέλαιο. άνθρακας και άλλες πρώτες ύλες και ενώνει τη γερμανική βιομηχανία με τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας.

Χαμηλή είναι η στάθμη και στο Βερολίνο, σε λίμνες και τον ποταμό Σπρέε, όπως και στη Νυρεμβέργη, όπου τα δέντρα ποτίζονται από το νερό κολυμβητηρίων που έχουν κλείσει για οικονομία στο αέριο.

Στην Ελβετία, η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Οι παραγωγοί έχουν διαθέσει λιβάδια που κανονικά ανοίγουν τον Σεπτέμβριο για να βοσκήσουν τα κοπάδια, καθώς τα βοσκοτόπια στα βουνά έχουν ήδη ξεραθεί.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή τυριού και γάλακτος.

Μέχρι και ο ελβετικός στρατός κινητοποιήθηκε κοντά στη Λουκέρνη για να μεταφέρει νερό σε διψασμένα κοπάδια αγελάδων.

Ελικόπτερο των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων μεταφέρει νερό για να ξεδιψάσουν οι αγελάδες στο Σαρμέ – REUTERS/Denis Balibouse

Η Ολλανδία κήρυξε επισήμως έλλειψη στο νερό την περασμένη εβδομάδα και ζητά από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωσή του.

Στο Βέλγιο, οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός από το 1885. Η στάθμη των υδάτων στη Φλάνδρα είναι πολύ χαμηλή, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε ποτάμια και κανάλια με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ψάρια και να ξεραίνονται οι βάλτοι. Σε κάποιους δήμους απαγορεύθηκε στους πολίτες να γεμίζουν τις πισίνες τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτά τα φαινόμενα θα συμβαίνουν κάθε δύο με τρία χρόνια, αντί μια φορά στα 10 χρόνια, αν οι κυβερνήσεις δεν μειώσουν δραστικά τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...