2727
| CreativeProtagon

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για ψηφιακούς νομάδες

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 28 Απριλίου 2024, 10:13
|CreativeProtagon

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για ψηφιακούς νομάδες

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 28 Απριλίου 2024, 10:13

Tο 1997, με την έκδοση του βιβλίου τους «Digital Nomad», οι Τσούγκιο Μακιμότο και Ντέιβιντ Μάνερς διέδωσαν τον όρο «ψηφιακός νομάς» και δημιούργησαν ένα κίνημα και το μανιφέστο ενός τρόπου ζωής που θα άλλαζε τον τρόπο λειτουργίας των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Και σήμερα, οι ψηφιακοί νομάδες είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο στο τοπίο της σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας.

Το να μπορείς να ταξιδεύεις στον κόσμο, ενώ εργάζεσαι από την άνεση ενός φορητού υπολογιστή ή άλλης φορητής ψηφιακής συσκευής, έχει γίνει σύμβολο παγκοσμιοποίησης και ψηφιοποίησης. Στην ουσία, είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στην εργασία, που αποτυπώνει τι σημαίνει να εργάζεσαι και να ζεις τη δεκαετία του 2020.

Ποιος δεν θα ήθελε, εξάλλου, να ζει στον αγαπημένο του προορισμό διακοπών ανταλλάσσοντας μια βαρετή διαδρομή με μια βόλτα πλάι στη θάλασσα και τον περιορισμένο χώρο του γραφείου με μια βίλα με κήπο και πισίνα;

Οι αριθμοί μιλούν για τον κόσμο των ψηφιακών νομάδων

Το 2023, η δημοτικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας και οι ψηφιακοί νομάδες συνέχισαν να αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερα από 35 εκατ. ανθρώπους να κατατάσσονται επί του παρόντος σε αυτή την κατηγορία απασχόλησης, γράφει το Localyze παρουσιάζοντας συνοπτικά, τι συμβαίνει στον κόσμο των ψηφιακών νομάδων αυτή τη στιγμή:

  • Η Αμερική έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό εργαζομένων εξ αποστάσεως, με 17 εκατ. ψηφιακούς νομάδες συνολικά
  • Το 90% των ψηφιακών νομάδων είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Το 47% των ψηφιακών νομάδων είναι ηλικίας 30 – 39 ετών, ενώ το 14% είναι 20άρηδες και οι υπόλοιποι πάνω από 40 ετών
  • Το 58% των ψηφιακών νομάδων είναι άνδρες
  • Το 76% των ψηφιακών νομάδων είναι Καυκάσιας φυλής και το 18% Αφροαμερικανοί
  • Το 54% των ψηφιακών νομάδων είναι παντρεμένοι ή ζουν με σύντροφο
  • Η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ είναι οι πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί για ψηφιακούς νομάδες
  • Το 43% των ψηφιακών νομάδων είναι αυτοαπασχολούμενοι

Μέχρι την πανδημία, η μετακίνηση στο εξωτερικό απαιτούσε μια περίπλοκη διαδικασία έκδοσης βίζας και, πιθανότατα, μια αλλαγή σταδιοδρομίας. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον.

Μετά την πανδημία, σημειώνει στην Telegraph η Σόφι Ντίκινσον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες –και κάποιες άλλες πιο μακρινές στο εξωτερικό– έχουν εισαγάγει συστήματα ψηφιακών νομάδων, επιτρέποντας στους επίδοξους μετανάστες να δοκιμάσουν τη ζωή στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν επάγγελμα. Και πλέον, ο κόσμος μας είναι γεμάτος χώρες με εξαιρετικές επιλογές βίζας για εξ αποστάσεως εργασίας.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες δεν διαθέτουν επίσημα συστήματα ψηφιακών νομάδων, προσφέρουν, όμως, άλλες βίζες που ενδέχεται να παρέχουν παρόμοια παραμονή διαμονής. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η «Αδεια Παραμονής σε Αυτοαπασχολούμενους» («Aufenthaltserlaubnis zur Selbstständige Tätigkeit») επιτρέπει σε ελεύθερους επαγγελματίες να ζουν στη χώρα για έως και τρία χρόνια, γράφει η Ντίκινσον παρουσιάζοντας στην Telegraph μερικά από τα πιο ελκυστικά προγράμματα θεώρησης εισόδου (βίζας) και άδειας διαμονής για ψηφιακούς νομάδες.

Τονίζουμε, ωστόσο, ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να μεταβούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για να ζήσουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να μείνουν ως συνταξιούχοι, όσο καιρό θέλουν. Μέχρι τρεις μήνες μπορούν να μείνουν χωρίς να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας, οφείλουν, όμως, να έχουν πάντα μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο. Μετά από τρεις μήνες διαμονής στη νέα χώρα ίσως ζητηθεί η εγγραφή στην αρμόδια αρχή (συνήθως το δημαρχείο ή το αστυνομικό τμήμα), η οποία εκδίδει ένα πιστοποιητικό εγγραφής. Και μετά από πέντε συναπτά έτη ως εργαζόμενοι σε άλλη χώρα της ΕΕ αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής εκεί.

Τι είναι η βίζα για ψηφιακούς νομάδες;

Η βίζα για ψηφιακούς νομάδες επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να ζουν σε μια χώρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως. Σχεδόν πάντα, για να αποκτήσουν τη βίζα, οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να εργάζονται εκτός της χώρας στην οποία επιλέγουν να ζήσουν, να αποδεικνύουν ότι έχουν ένα συγκεκριμένο ποσό εσόδων, και επιπλέον να πληρώνουν ένα (μερικές φορές σημαντικό) τέλος αίτησης.

Σχεδόν όλες οι χώρες απαιτούν από τους αιτούντες να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα «τεχνολογικά μέσα» για να υποστηρίξουν την εργασία εξ αποστάσεως, πράγμα που συνήθως σημαίνει ότι διαθέτουν φορητό υπολογιστή και πρόσβαση σε σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο.

Οι περισσότερες βίζες για ψηφιακούς νομάδες διαρκούν από ένα έως πέντε χρόνια και ορισμένες επιτρέπουν τη μετατροπή σε πιο μόνιμο τύπο κατοικίας μετά τη λήξη τους.

Η προοπτική μπορεί να είναι δελεαστική για όσους εργάζονται από το σπίτι, σημειώνει η Ντίκινσον στη Telegraph, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προσφέρουν όλες σχετικά προγράμματα. Αλλά, όπως υπογραμμίζει η βρετανή δημοσιογράφος, η φορολογία είναι μια από τις συνηθισμένες ανησυχίες σχετικά με τη μετακίνηση στο εξωτερικό και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ιδιαίτερα για τους ψηφιακούς νομάδες, αφού όλα τα συστήματα διαφέρουν.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να συμβουλευτούν έναν λογιστή πριν πάρουν την απόφαση να μετακομίσουν. Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνίες με τις οποίες οι ψηφιακοί νομάδες πληρώνουν φόρο μόνο στη χώρα τους. Αλλες, όπως η Εσθονία, απαιτούν από τους νομάδες να πληρώνουν φόρους και στις δύο χώρες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ανεξάρτητα από αυτήν την επιπλοκή, οι βίζες –και ο σχετικός τρόπος ζωής– μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστικές.

Δείτε μερικά παραδείγματα χωρών με προγράμματα βίζας για ψηφιακούς νομάδες

Ελλάδα
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: 3.500 ευρώ (προσαυξάνεται σε περίπτωση που ο αιτών συνοδεύεται από συντηρούμενα μέλη, σύζυγο ή σύντροφο και τέκνα)
  • Τέλος αίτησης: 75 ευρώ συν τέλος διαχείρισης 150 ευρώ.

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 400 ευρώ
  • Βασικά μηνιαία έξοδα σπιτιού και κοινόχρηστα: 210 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 4,45 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 3,28 ευρώ

Οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα ψηφιακού νομάδα από το 2021. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, έγκυρο διαβατήριο, απόδειξη ασφάλισης υγείας και πιστοποιημένο έλεγχο υγείας, στοιχεία διαμονής, απόδειξη εργασίας εξ αποστάσεως και απόδειξη εισοδήματος.

Οσοι ελπίζουν σε έναν άνετο τρόπο ζωής στο Αιγαίο θα πρέπει να σημειώσουν, ωστόσο, ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος μισθός (3.500  ευρώ το μήνα) αυξάνεται σε 4.200 ευρώ εάν έρθει και σύζυγος, ενώ  με επιπλέον ένα εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας το ποσόν ανεβαίνει στα 4.830 ευρώ.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Οι υποψήφιοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση στην Ελλάδα. Πρέπει να την υποβάλουν, αυτοπροσώπως, στην πλησιέστερή τους ελληνική πρεσβεία. Το έντυπο αίτησης μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ισπανία
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έως τρία έτη, με δυνατότητα ανανέωσης έως και πέντε χρόνια
  • Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα: 31.752 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 73,26 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 700 ευρώ
  • Βασικά έξοδα σπιτιού και κοινόχρηστα (μηνιαία): 130 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 2,80 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 1,80 ευρώ

Η βίζα της Ισπανίας για ψηφιακούς νομάδες απαιτεί γραπτή άδεια του εργοδότη, αλλά γίνονται δεκτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν «συγκεκριμένη τεχνογνωσία» στον τομέα τους, μέσω πανεπιστημιακού πτυχίου, επαγγελματικού πιστοποιητικού ή τριετούς εργασιακής εμπειρίας.

Πρέπει επίσης να βρίσκονται στην τρέχουσα θέση τους για τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δείξουν μακροχρόνιες συμβάσεις ως απόδειξη της σταθερής εργασίας τους, αλλά μόνο μέχρι το 20% της εργασίας ενός αιτούντος μπορεί να προέρχεται από Ισπανούς πελάτες.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 2.268 ευρώ για να υποβάλουν αίτηση, αλλά απαιτείται υψηλότερος μισθός εάν συντηρούν έναν σύντροφο ή παιδιά. Και δεν πρέπει να ζούσαν στην Ισπανία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Λεπτομέρειες για την αίτηση μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Ισπανίας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να κάνουν μια προσωπική συνέντευξη στην πλησιέστερη πρεσβεία τους.

Ιταλία
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης
  • Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα: 28.000 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 116 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 575 ευρώ
  • Βασικά κοινόχρηστα (μηνιαία): 199 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 4,92 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 1,58 ευρώ

Από τις 5 Απριλίου, «εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης» μπορούν να μετακομίζουν στην Ιταλία. Οι ψηφιακοί νομάδες ενθαρρύνονται μάλιστα να μετακινηθούν στα απομακρυσμένα –και πολύ όμορφα– χωριά στον Νότο της χώρας, τα οποία υποφέρουν από τη μείωση του τοπικού πληθυσμού.

Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση πρέπει να είναι πολίτες κράτους εκτός ΕΕ μισθωτοί (ή αυτοαπασχολούμενοι) που μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως και να κερδίζουν τουλάχιστον τρεις φορές το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 28.000 ευρώ. Επίσης, δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί για έγκλημα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακόμη, οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ασφάλιση υγείας που ισχύει για όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, καθώς και ότι έχουν κάνει κράτηση για «κατάλληλη διαμονή». Πρέπει επίσης να δείξουν ότι ήταν ψηφιακοί νομάδες ή εργαζόμενοι από απόσταση αλλού για τουλάχιστον έξι μήνες πριν.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν μια προσωπική συνάντηση σε ένα «έγκυρο διπλωματικό προξενικό γραφείο» και να υποβάλουν δήλωση υπογεγραμμένη από τον εργοδότη τους. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας.

Εσθονία
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: 4.500 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 60 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 440 ευρώ
  • Βασικά έξοδα και κοινόχρηστα (μηνιαία): 265 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπίρας: 5 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 3,35 ευρώ

Η Εσθονία εγκαινίασε τη βίζα για ψηφιακούς νομάδες στις αρχές της πανδημίας και το καθεστώς συνεχίστηκε, επιτρέποντας σε άτομα με συγκεκριμένες συνθήκες απασχόλησης να μένουν στη χώρα για έως και έναν χρόνο. Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν τη σύναψη σύμβασης με εταιρεία εγγεγραμμένη εκτός Εσθονίας, τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω της δικής σας εταιρείας εγγεγραμμένης στο εξωτερικό ή την εργασία ελεύθερου επαγγελματία για πελάτες κυρίως εκτός Εσθονίας.

Η Εσθονία διαθέτει επίσης ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαμονής, το οποίο παρέχει στους αιτούντες που γίνονται δεκτοί μια «ψηφιακή ταυτότητα που εκδίδεται από την κυβέρνηση», παρέχοντας πρόσβαση στο «διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον της Εσθονίας». Επιτρέποντας ουσιαστικά σε οποιονδήποτε να διευθύνει μια επιχείρηση με έδρα την ΕΕ, το σύστημα επιτρέπει στους ανθρώπους να ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Εσθονία, να επωφελούνται από χαμηλούς συντελεστές φόρου επιχειρήσεων και να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη των start-up.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν αίτηση, αυτοπροσώπως, στην πλησιέστερη πρεσβεία της Εσθονίας. Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο αίτησης από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πορτογαλία
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος με δυνατότητα παράτασης έως και πέντε έτη
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: 3.280 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 75 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 730 ευρώ
  • Βασικά έξοδα και κοινόχρηστα (μηνιαία): 111,30 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 2,50 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 1,75 ευρώ

Η Πορτογαλία διαθέτει πέντε τύπους βίζας ψηφιακού νομάδα. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τη Βίζα Προσωρινής Διαμονής, η οποία επιτρέπει σε όσους έχουν αποδείξεις εργασίας εξ αποστάσεως την ευκαιρία να ζήσουν στην Πορτογαλία.

Η εξ αποστάσεως εργασία πρέπει να τους αποφέρει τουλάχιστον 3.280 ευρώ τον μήνα ή 50% περισσότερα εάν έρχονται με σύζυγο και 30% επιπλέον εάν έχουν και παιδί. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψηφιακές νομαδικές βίζες, οι αιτούντες χρειάζονται πλήρη ασφάλιση υγείας, απόδειξη διαμονής και καθαρό ποινικό μητρώο.

Υπάρχουν επίσης ευεργετικές φορολογικές επιπτώσεις: για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, οι ψηφιακοί νομάδες υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 15%, σε αντίθεση με το τυπικό 25%. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη απαίτηση παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν 183 ημέρες στη χώρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών.

Για όσους θέλουν να μετακομίσουν στη χώρα για μεγαλύτερο διάστημα υπάρχει η D2 Visa και η Golden Visa, οι οποίες ωστόσο, απαιτούν μεταφορά σημαντικών περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της πορτογαλικής οικονομίας. Τέλος, όσοι επιθυμούν να μείνουν λιγότερο από 90 ημέρες (και όσοι δεν χρειάζονται τραπεζικό λογαριασμό στην Πορτογαλία) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τουριστική βίζα βραχείας διαμονής.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν αίτηση, αυτοπροσώπως, στην πλησιέστερη πορτογαλική πρεσβεία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του πορτογαλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ινδονησία
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: 60 ημέρες με την δυνατότητα να αυξηθεί σε έξι μήνες
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: Απαιτούνται απλώς αποταμιεύσεις 1875 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 187,30 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 152,18 ευρώ
  • Βασικά έξοδα και κοινόχρηστα (μηνιαία): 62 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 2,34 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 1,90 ευρώ

Παρά τη φήμη της Ινδονησίας ως hot spot ψηφιακών νομάδων, το τρέχον σύστημα βίζας επιτρέπει σε ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως να μείνουν μόνο έξι μήνες. Εισήχθη για πρώτη φορά για να ενθαρρύνει ένα πιο βιώσιμο ταξιδιωτικό μοντέλο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μένουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το τυπικό ταξίδι με σακίδιο.

Η B211A Business Visa απαιτεί από τους αιτούντες να έχουν δουλειά εκτός Ινδονησίας και αποταμιεύσεις τουλάχιστον 1.870 ευρώ ενώ είναι πιθανό να τους ζητηθεί επίσης απόδειξη καθαρού ποινικού μητρώου.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ινδονησίας.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος με δυνατότητα ανανέωσης επ’ αόριστον
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: 2.820 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 575 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 1.100 ευρώ
  • Βασικά έξοδα και κοινόχρηστα (μηνιαία): 164 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 10,20 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 5 ευρώ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυκλοφόρησαν τη Visa Remote Work το 2021 για ψηφιακούς νομάδες που θα ήθελαν να εργαστούν από το Ντουμπάι ή το Αμπου Ντάμπι. Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 2.820 ευρώ και να προσκομίσουν επίσης το εκκαθαριστικό του προηγούμενου μήνα και τραπεζικές καταστάσεις τριών μηνών. Πρέπει επίσης να έχουν εργαστεί στον τρέχοντα εργοδότη τους για τουλάχιστον τρία χρόνια πριν.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει να έχουν μέσο μηνιαίο εισόδημα 4.700 ευρώ, συν απόδειξη ιδιοκτησίας της εταιρίας για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Προσοχή: ενώ οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, η απουσία από τα ΗΑΕ για περισσότερους από έξι συνεχείς μήνες, όμως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη ακύρωση της θεώρησης.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά. Δείτε  περισσότερες πληροφορίες στην πύλη της Γενικής Διεύθυνσης Κατοικίας και Υποθέσεων Αλλοδαπών.

Κόστα Ρίκα
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο έτη
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: 2.810 ευρώ
  • Τέλος αίτησης: 93,65 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 440 ευρώ
  • Βασικά έξοδα και κοινόχρηστα (μηνιαία): 82 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπίρας: 2,80 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 3,30 ευρώ

Η Κόστα Ρίκα είναι ένας πολύ επιθυμητός προορισμός διακοπών  και όσοι είναι πραγματικά ερωτευμένοι με τη χώρα μπορούν τώρα να εργαστούν από εκεί για δύο χρόνια. Για να ζήσει στην Κόστα Ρίκα, ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι έχει μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 2.810 ευρώ και θα πρέπει να είναι σταθερός, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ αν εισπράττουν τον ένα μήνα 2000 και τον επόμενο 4.000.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να ιδρύσουν μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης από την οποία θα πληρώνονται με σταθερό μισθό. Οι ψηφιακοί νομάδες απαλλάσσονται από τον φόρο για το εισόδημά τους στο εξωτερικό, όσο διαμένουν εκεί. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να προσκομίσουν αποδεικτικό ιατρικής ασφάλισης, με ελάχιστη αξία κάλυψης 47.000 ευρώ.

Τρόπος υποβολής αίτησης: Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ψηφιακά στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα. Η διαδικασία οριστικοποιείται μία φορά στη χώρα – οι αιτούντες πρέπει να καταχωρήσουν τα βιομετρικά τους δεδομένα σε κέντρο μετανάστευσης εντός των πρώτων τριών μηνών διαμονής εκεί.

Μπαχάμες
  • Διάρκεια άδειας παραμονής: Ενα έτος
  • Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα: Δεν απαιτείται (απαιτείται όμως η απόδειξη οικονομικής αυτάρκειας
  • Τέλος αίτησης: 963 ευρώ

Κόστος ζωής

  • Ενοίκιο γκαρσονιέρας έξω από το κέντρο της πόλης (μηνιαίο): 1.035 ευρώ
  • Βασικά έξοδα και κοινόχρηστα (μηνιαία): 268 ευρώ
  • Πίντα (μεγάλο ποτήρι) μπύρας: 3,75 ευρώ
  • Καπουτσίνο: 4,90 ευρώ

Με το Bahamas Extended Access Travel Stay (ή Beats), οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να εργαστούν από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ατλαντικού για έως και ένα χρόνο. Χωρίς την απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος (απλώς την ικανότητα να συντηρείται κανείς οικονομικά), το πρόγραμμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι από απόσταση δεν υποχρεούνται να πληρώνουν πρόσθετους φόρους εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών ενώ βρίσκονται στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Μπαχάμες είναι ένα προσιτό μέρος για να ζήσει κανείς.

Οπως συμβαίνει με τα περισσότερα συστήματα, οι αιτούντες πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για συμβάσεις εργασίας ή ελεύθερου επαγγελματία. Μπορούν επίσης να είναι φοιτητές εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι τους επιτρέπεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τρόπος υποβολής αιτήσεων: Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω της ιστοσελίδας Beats.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πολλά να προσφέρουν σε όλους τους τύπους επισκεπτών, μικρές και μεγάλες πόλεις και εκπληκτικά τοπία, εδώ και χρόνια, εξάλλου, προσελκύουν πολλούς εργαζόμενους από απόσταση.

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη βίζα για ψηφιακούς νομάδες, υπάρχουν άλλες επιλογές, γράφει το Citizen remote με πιο κατάλληλη την B-2 visa, που ισχύει για 10 χρόνια με μέγιστο διάστημα συνεχόμενης παραμονής έξι μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...