421
Την καλούν και σε... meeting αλλά η Γκλι προτιμά να παρατηρεί τον ναό και να αναλογίζεται το ένδοξο παρελθόν του | Hagiasophiacat/Instagram

Γνωρίστε τη γάτα της Αγίας Σοφίας

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 14:30
Την καλούν και σε... meeting αλλά η Γκλι προτιμά να παρατηρεί τον ναό και να αναλογίζεται το ένδοξο παρελθόν του
|Hagiasophiacat/Instagram

Γνωρίστε τη γάτα της Αγίας Σοφίας

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 14:30

Αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, και πλέον Μέγα Τζαμί της Αγίας Σοφίας, χτίστηκε το 537 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, αφού απαλλοτριώθηκε ο ομώνυμος χριστιανικός ναός που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο το 360.

Τα τελευταία 16 χρόνια, ο βυζαντινός ναός – μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που τον Ιούλιο έγινε τζαμί, φιλοξενεί την Γκλι, μια υπέροχη τιγρέ γάτα με λοξά πράσινα μάτια που καλωσορίζει τους επισκέπτες στο ένδοξο σπίτι της, ενώ την υπόλοιπη ώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κρατήσει μακριά τα ποντίκια. Αδιαφορώντας για τα τερτίπια του Ερντογάν…

Με την πρώτη ματιά, γράφει ο Τζακ Σέπαρντ στο Medium, η Γκλι μπορεί να σας φανεί λίγο επικριτική, στην πραγματικότητα, όμως, θέλει απλώς να βεβαιωθεί ότι την εκτιμάτε, τόσο εκείνη όσο και το περιβάλλον της.

Η Γκλι πετάει τη σκούφια της για selfies αλλά μην περιμένετε να χαμογελάσει (Instagram @Gli)

Στο κάτω-κάτω, όσο ζει δέχεται συνεχώς χάδια, ακόμη και από επισκέπτες εξίσου διάσημους με εκείνη όπως, για παράδειγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να τη χαϊδεύει κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2009, ενώ ο Ερντογάν παρακολουθούσε χαμογελαστός και με μεγάλο ενδιαφέρον τη σκηνή.

Οταν δεν βγάζει selfie μπορεί να σας καλέσει να αποφεύγετε την… παράνομη ξενάγηση (Instagram @Gli)

Η Γκλι έχει τον δικό της λογαριασμό στο Instagram με 93.900 ακολούθους μέχρι στιγμής, και στο Facebook ενώ είναι σταρ και στο Twitter.

«Αρχισα να προσέχω την Γκλι κάθε φορά που πήγαινα στην Αγία Σοφία, γιατί πάντα πόζαρε σε όλους σαν να ήταν μοντέλο», είπε στο Reuters η Ουμούτ Μπαχτσετσί, ξεναγός από την Κωνσταντινούπολη, η οποία δημιούργησε το λογαριασμό της γάτας στο Instagram πριν από τέσσερα χρόνια. Και συμπλήρωσε: «Παίρνω μηνύματα όπως “Γκλι θα έρθουμε στην Κωνσταντινούπολη για να σε δούμε”. Είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο συναίσθημα».

Η Γκλι στην αγκαλιά της ξεναγού Ουμούτ Μπαχτσετσί που της έφτιαξε τον λογαριασμό στο Instagram

Mε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως η Γκλι χρειαστεί τώρα να αναζητήσει άλλο σπίτι. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, όμως διαβεβαίωσε ότι η Γκλι, όπως και όλες οι άλλες γάτες που τριγυρνούν στην Αγία Σοφία, θα μπορέσουν να παραμείνουν εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News