674
O Tζον Πόλσον με την επιταγή του 1 δισ. δολ. για την εφορία, σε illustration της Wall Street Journal | JESSICA KURONEN/THE WALL STREET JOURNAL

Τζον Πόλσον: Ο μεγαλοεπενδυτής που χρωστάει στην εφορία 1 δισ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 19:10
O Tζον Πόλσον με την επιταγή του 1 δισ. δολ. για την εφορία, σε illustration της Wall Street Journal
|JESSICA KURONEN/THE WALL STREET JOURNAL

Τζον Πόλσον: Ο μεγαλοεπενδυτής που χρωστάει στην εφορία 1 δισ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 19:10

Πώς είναι να χρωστάς 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην εφορία; Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον ίσως να μπορεί να απαντήσει, αφού σήμερα -συγκεκριμένα έως τις 17 Απριλίου- καλείται να πληρώσει μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές οφειλές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στην Internal Revenue Service (IRS) -την αρμόδια υπηρεσία για τους φόρους των αμερικανών πολιτών- τρίβουν τα χέρια τους καθώς σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Wall Street Journal, o πολυσυζητημένος επικεφαλής του hedge fund Paulson & Co – με συνολικό χαρτοφυλάκιο που πριν από μερικά χρόνια έφθανε τα 38 δισ. δολ. (ανάμεσά τους και συμμετοχές σε ελληνικές τράπεζες) – εμφανίζεται να χρωστάει ούτε λίγο ούτε πολύ 1 δισ. δολάρια σε φόρους.

Ο Πόλσον καλείται να καταβάλει το εν λόγω ποσό σε συνέχεια των 500 εκατ. δολαρίων που πλήρωσε σε φόρους την περασμένη χρονιά. Το ύψος του φετινού φόρου είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά το μέγιστο ποσό που επιτρέπει η ΙRS να πληρωθεί από έναν φορολογούμενο με μία καταβολή (αυτό είναι 99.999.999 δολ. σε περίπτωση που αναρωτιέστε).

Στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο  Τζον Πόλσον έχει επενδύσει  συνολικά περί το 1 δισ., αποκτώντας το 9,3% της Τράπεζας Πειραιώς και το 5,6% της Alpha Bank

Ο πολυπράγμων Πόλσον έγινε ευρέως γνωστός ποντάροντας στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου εν μέσω οικονομικής κρίσης – σε μία κίνηση που του απέφερε κέρδη ύψους περίπου 15 δισ. για τα fund του και 4 δισ. για τον ίδιο προσωπικά, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί η κίνησή του από τους New York Times ως «η μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ».

Ο γεννημένος στο Kουίνς της Νέας Υόρκης, Πόλσον, ξεκίνησε το 1984 στην Bear Stearns ως νεαρός executive στον επενδυτικό τραπεζικό τοµέα. Στο πέρασµά του από την Boston Consulting Group και την Odyssey Partners είχε την ευκαιρία να δουλέψει στο πλάι του Λίον Λιβάι, από τις πιο εµβληµατικές µορφές της Γουόλ Στριτ και εκ των ιδρυτών της εταιρείας επενδύσεων Oppenheimer & Co.

Το 1994 ίδρυσε τη δική του εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 2 εκατ. δολαρίων και δύο υπαλλήλους: τον εαυτό του και έναν βοηθό.

Το «μεγάλο μπαμ» το έκανε το 2006, µε την απόφασή του να ποντάρει εναντίον των στεγαστικών δανείων αυξηµένης επισφάλειας (subprime mortgages)  σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου που όμως, με την κατάρρευση του συστήµατος στεγαστικής πίστης το 2008, τον έκανε πλουσιότερο κατά 4 δισ. δολάρια – το μεγαλύτερο ποσό που είχε κερδίσει ποτέ με μία τοποθέτησή του διαχειριστής κεφαλαίων.

Πώς όμως κατάφερε να διαφεύγει από την τσιμπίδα της IRS ο πανούργος Τζον;

Σύμφωνα με πηγές της Paulson & Co που επικαλείται η WSJ,  κατάφερε να υπαχθεί σε ένα ειδικό καθεστώς αναβολής πληρωμής φόρων κάνοντας χρήση σχετικής φορολογικής διάταξης που αφορούσε τους hedge-fund managers. Και σήμερα καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό.

Πέρα από το δυσθεώρητο ύψος του φόρου που καλείται να καταβάλει, για τον 62χρονο μεγαλοεπενδυτή δεν είναι καλή ούτε η συγκυρία καθώς από τα 38 δισ. δολ. που διαχειριζόταν πριν από επτά χρόνια, σήμερα έχει πέσει στα 9 δισ. δολ. -τα περισσότερα δικά του περιουσιακά στοιχεία. Και για τον λόγο αυτόν άλλωστε το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που του έχει δοθεί από την IRS πονάει ακόμη περισσότερο.

Ενα ακόμα θέμα για τον Πόλσον είναι αυτό της ρευστότητας καθώς, λόγω της πτωτικής πορείας της εταιρείας, είναι υποχρεωμένος και έχει ήδη προβεί σε πωλήσεις – ρευστοποιήσεις ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τον λογαριασμό.

Παράλληλα «έτρεξε» και ένα πλάνο περικοπής δαπανών της Paulson &Co., που μεταξύ άλλων περιελάμβανε απολύσεις έμπειρων χρηματιστών (senior traders) και στενών συνεργατών του που στελέχωναν την εταιρεία, συνεχίζοντας μια σταδιακή διαδικασία που ξεκίνησε από το 2016. Τότε, στην εταιρεία απασχολούνταν 128 άτομα και σήμερα 95. Αλλοι πάλι αποδίδουν το κύμα απολύσεων στη σειρά εσφαλμένων επιλογών που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε μετοχές του φαρμακευτικού κυρίως τομέα και τις ηχηρές αποχωρήσεις πελατών της εταιρείας.

Πλέον, ο Τζον Πόλσον στρέφεται σε αναζήτηση ρευστού στο Credit Opportunities Fund το οποίο διαχειρίζεται. Το συγκεκριμένο fund διέθετε μέχρι το τέλος του περασμένου έτους περιουσιακά στοιχεία ύψους 3,5 δισ. δολ. (συμφερόντων κυρίως του ίδιου του Πόλσον). Πέρυσι «τράβηξε» περίπου μισό δισ. για την αρχική καταβολή φόρου και τώρα ετοιμάζεται να πληρώσει, μέσω της ίδιας πηγής άλλο 1 δισ. μέχρι τις 17 Απριλίου. Ταυτόχρονα, για να έχει ακόμα περισσότερο ρευστό, προέβη σε ρευστοποιήσεις επενδύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...