449
Από τις δοκιμές του πρώτου υποθαλάσσιου σέρβερ της Microsoft | Microsoft

20.000 σέρβερ κάτω από τη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2016, 16:00
Από τις δοκιμές του πρώτου υποθαλάσσιου σέρβερ της Microsoft
|Microsoft

20.000 σέρβερ κάτω από τη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2016, 16:00

Οι σέρβερ πάνω στους οποίους τρέχουν όλες οι υπηρεσίες που έχουμε συνηθίσει να έχουμε στον υπολογιστή και το κινητό μας είναι τερατώδη μηχανήματα. Χρειάζονται αρκετό χώρο, που είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί φτηνά, πολλή και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, που και αυτή είναι εύκολο να βρεθεί, και πολλή δροσιά – που δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί.

Μια λύση που σκέφτεται η Microsoft και έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει είναι οι σέρβερ κάτω από τη θάλασσα. Μέσα σε ειδικές κάψουλες, φυσικά, αλλά πάντως κάτω από τη θάλασσα.

«Γιατί να βάλεις τα μηχανήματα μέσα στη θάλασσα;», αναρωτήθηκε ο Μπεν Κάτλερ, μηχανικός της Microsoft που εργάζεται πλέον στο εγχείρημα. Η πρώτη του αντίδραση ήταν η απορία, λέει στους New York Times, αλλά προσθέτει ότι όσο το σκέφτεται κανένας, τόσο περισσότερο νόημα έχει.

Η πρώτη σχετική δοκιμή ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μια κάψουλα λίγο μεγαλύτερη από δύο μέτρα που έμεινε 105 μέρες σε βάθος 10 μέτρων ανοιχτά από τις ακτές της Καλιφόρνιας. Κατά την εταιρεία ήταν περισσότερο επιτυχημένη από όσο προβλεπόταν.

Επειδή δεν θα είναι εύκολη υποθαλάσσια επισκευή, η κάψουλα είχε δεκάδες αισθητήρες για την πίεση, τη θερμοκρασία και τις διαρροές, αλλά οι μηχανικοί που διαχειρίζονταν τον υποθαλάσσιο σέρβερ δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα.

Επόμενο βήμα ένας τριπλάσιος σε μέγεθος σέρβερ που θα δοκιμαστεί του χρόνου στην Φλόριντα ή τη βόρεια Ευρώπη. Οι έρευνες της εταιρείας στρέφονται στην κατασκευή μιας κάψουλας και μηχανημάτων που θα αντέχουν έως και πέντε χρόνια κάτω από το νερό.

Γιατί γίνονται αυτά; Οι σέρβερ θα είναι μόνιμα σε δροσερό περιβάλλον αλλά και πιο κοντά στα αστικά κέντρα που τους χρειάζονται

Η λογική της Microsoft είναι απλή και έχει να κάνει με τη λειτουργία των μηχανημάτων. Οι σέρβερ παράγουν όταν λειτουργούν μεγάλες ποσότητες θερμότητας που κάπου πρέπει να διοχετευτεί γιατί όσο κυκλοφορεί μέσα στο κτίριο επηρεάζει τη λειτουργία των μηχανημάτων. Αυτό κάνει τον κλιματισμό και άλλες λύσεις φυσικής ανακύκλωσης της περίσσειας θερμότητας μία από τις μεγαλύτερες φροντίδες για τους διαχειριστές των συστημάτων.

Μία λύση είναι να φτιάχνονται οι φάρμες των σέρβερ σε περιοχές με ψυχρά κλίματα, όπως για παράδειγμα έχει η Google στη Φινλανδία, όπου το ψυχρό κλίμα βοηθά στον φυσικό κλιματισμό του κτιρίου. Αλλη μία, που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, είναι να κατασκευάζονται κοντά σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που παρέχουν και φτηνό ρεύμα αλλά και νερό από την τεχνητή λίμνη για την ψύξη.

Η λύση της Microsoft αξιοποιεί την μόνιμα χαμηλή θερμοκρασία στα μεγάλα θαλάσσια βάθη, αλλά και τη φτηνή, «πράσινη» ενέργεια από τα κύματα ή τις παλίρροιες.

Η εταιρεία πιστεύει ακόμη ότι οι κάψουλες θα μειώσουν το χρόνο από την παράδοση ενός νέου σέρβερ σε λειτουργία από τα δύο χρόνια στις 90 ημέρες. Ακόμη, η παρουσία μεγάλων αστικών κέντρων κοντά στην θάλασσα και η εγκατάσταση των υποθαλάσσιων σέρβερ θα αυξήσει τις ταχύτητες παροχής των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...