475
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ήθελε «Μακεδονία του Ιλιντεν» | INTIMEnews

Ζουράρις: Γιατί μας βόλευε το «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 12:47
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ήθελε «Μακεδονία του Ιλιντεν»
|INTIMEnews

Ζουράρις: Γιατί μας βόλευε το «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 12:47

Το «Μακεδονία του Ιλιντεν» θα ήταν προτιμότερο από το «Βόρεια Μακεδονια» που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Κώστας Ζουράρις, εξηγώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη γιατί θα βόλευε καλύτερα την Ελλάδα η συγκεκριμένη ονομασία, η οποία κατά τα άλλα έχει χαρακτηριστεί ως η επιτομή του αλυτρωτισμού των Σκοπίων.

«Εγώ διαφωνώ γενικά με την ύπαρξη [του όρου] ‘Μακεδονία’ στο όνομα των Σκοπίων, αλλά το ‘Ιλιντεν’ μας βόλευε, μέσα στη γενική σύγχυση που υπάρχει στις έριδες των Βαλκανίων, γιατί  μόνοι τους οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν ότι είναι Βούλγαροι και όχι Μακεδόνες», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus 103,6.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζουράρις έκανε λόγο για γλωσσο-ανθρωπολογικό επεκτατισμό των βόρειων γειτόνων, που ουσιαστικά, όπως εκτίμησε, με το «Βόρεια Μακεδονία» ζητούν και λένε ότι «είμαστε Έλληνες».

«Μέσα σε μία κακή, κατά τη γνώμη μου ρύθμιση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι εγώ διαφωνώ πλήρως με το όνομα “Μακεδονία”, το “Ίλιντεν” ήταν καλύτερη αυτή η λύση για μας, γιατί σήμαινε αυτομάτως ότι αυτοί ήταν Βούλγαροι», επέμεινε, λέγοντας ότι αντιδράσεις για το όνομα που τελικά προωθήθηκε, υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εβδομήντα χρόνια αριστερός είμαι, δεν έχω φίλους; Δεν ξέρω τι λένε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Οι Μακεδόνες Συριζαίοι κόπτονται γιατί τους ενοχλεί πάρα πολύ το ζήτημα των Σκοπίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μία πρόταση λύσης με το προσύμφωνο, το οποίο λέει ότι αυτή η συνολική ρύθμιση είναι καλή για την Ελλάδα, με την οποία εγώ δεν συμφωνώ».

Στη συνέντευξή του ο Κώστας Ζουράρις πήρε θέση και για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους.

«Θα πρέπει κανείς να θέτει υπό συζήτηση και την αξιοπιστία των πρακτικών των σκοπιανών. Θα πάρουμε ως καλαμάρι και χαρτί, ό,τι γράφουν οι Σκοπιανοί; Σιγά την αξιοπιστία δηλαδή», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας στη γείτονα για τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να λύσει το ονοματολογικό και γενικότερα για τις ευνοϊκές συνθήκες που υφίστανται με την Αριστερά στην εξουσία, ο κ. Ζουράρις απάντησε:

«Γενικώς η Aριστερά επειδή είναι πιο καλλιεργημένη και πιο ώριμη πνευματικώς πάντοτε από τη Δεξιά, βεβαίως είναι πάντα πιο εύκολη και πιο ευεπίφορη στην επίλυση θεμάτων, που έχουν να κάνουν με έριδα και με σύγκρουση, ασχέτως αν η λύση είναι καλή ή κακή»

«Η Δεξιά και το Κέντρο μας οδήγησαν στην καταστροφή επί 55 χρόνια. Η κυβέρνηση προσπαθεί ουσιαστικά να μαζέψει τα συντρίμμια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ρίξει 17 φορές κάτω τον μισθό κι εμείς τον ανεβάσαμε κατά 3-4%, αυτό είναι επιτυχία. Το Σκοπιανό είναι ένα θέμα από τα πολλά που χειρίζεται η κυβέρνηση.

Η Αριστερά βελτίωσε τις συνθήκες για τους εργαζομένους στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές προσλήψεις μερικής απασχόλησης, αλλά σκεφτείτε ότι επί προηγούμενων κυβερνήσεων γινόταν μόνο απολύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Ζουράρις επαναλαμβάνοντας μετά παρρησίας ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ό,τι και αν λέγεται.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...