425
Ελληνική σημαία σε φυλάκιο στον Εβρο | Intime

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2020, 13:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/05/2020, 19:08
Ελληνική σημαία σε φυλάκιο στον Εβρο
|Intime

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2020, 13:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/05/2020, 19:08

Με μια λιτή ανακοίνωση 34 λέξεων το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος – ήταν μια απάντηση στην πολιτική και παραδημοσιογραφική φιλολογία περί παρουσίας Τούρκων σε ελληνικά εδάφη ανατολικά του Εβρου (εδώ).

Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για fake news και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν η εξής: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για το ίδιο ζήτημα υπήρξε και tweet από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια: «Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».

Εξίσου λιτή ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην οποία επίσης γίνεται λόγος περί ψευδών ειδήσεων:

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η ανακοίνωση είχε προσωπικό τόνο, καθώς την μετέδωσε στα social media ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το ζήτημα κλιμακώθηκε από δημοσιεύματα στις σκανδαλοθηρικές βρετανικές εφημερίδες Daily Mail και Sun, τα οποία μεγέθυναν ένα θέμα που προέκυψε από μια συνηθισμένη αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και λίγες μέρες σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο.

Η θέση βρίσκεται σε σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με τα βρετανικά έντυπα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα φέρονται να έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Αυτή η συζήτηση προκάλεσε πολιτικό ζήτημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξηγήσεις στη Βουλή και το Κίνημα Αλλαγής να ψέγει τον υπ. Εξωτερικών για μια δήλωση που είχε κάνει προ ημερών στο κρατικό ραδιόφωνο, περιγράφοντας το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη και αφού η «Καθημερινή» είχε αναδείξει την αλλαγή της κοίτης του Εβρου, ο κ. Δένδιας είχε πει: «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...