335
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης | Intimenews

Χατζηδάκης: τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο νόμου για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 15:37
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
|Intimenews

Χατζηδάκης: τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο νόμου για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 15:37

Το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα την απαλλάσσουν από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας, ενώ οι διατάξεις για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) θα προσδιορίζουν τη νέα μέθοδο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, που θα χωριστεί σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές), με στόχο την πώληση ακόμη και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.

Αναφερόμενος στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, μιλώντας στο Σκάι ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ διερευνά όλες τις εκδοχές με βάση και τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα μέχρι τον Ιούνιο. «Το λέω αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας κατηγορεί εμάς γιατί συνεχίζουμε τη δική του πολιτική. Το επισημαίνω ότι στα ΕΛΠΕ συνεχίζουμε τη δική του πολιτική», ανέφερε ο υπουργός.

Αντιθέτως δεν είναι εφικτή σήμερα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς η επιχείρηση έχει πολλά χρέη και διαρθρωτικά προβλήματα, μπορεί όμως να προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με επιτυχία «όπως έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσει συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με έλληνες και ξένους ιδιώτες προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει, διότι το μερίδιό της στις ΑΠΕ σήμερα είναι μόλις 3%.

Για την ψήφο των ομογενών

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις εκτίμησε ότι η ψήφος των ομογενών είναι ένα πεδίο, στο οποίο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. «Θα έλεγα και ό,τι έχει απομείνει από τη συνταγματική αναθεώρηση, έστω αυτά τα λίγα, πρέπει να τα δούμε συναινετικά, έτσι ώστε το Σύνταγμα να μην αποτελεί, αν μη τι άλλο, εμπόδιο για να προχωρεί η χώρα μπροστά και για να μην υπονομεύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της πολιτικής. Αυτά που, πράγματι, μας χωρίζουν δεν είναι τόσα πολλά όσα κατά καιρούς βγαίνουν προς τα έξω. Συνολικά, και νομίζω έχει φανεί και από την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής από διαφορετικά κόμματα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, προφανώς υπάρχουν διαφορές, αλλά θέλω να πω ότι δεν είμαστε δύο τελείως πια διαφορετικοί κόσμοι, που δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής», κατέληξε ο υπουργός.