1165
Τελεσίγραφο στην Αθήνα στέλνει ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος | Aris Oikonomou / SOOC

«Βρείτε λύση μέχρι τις 12 Μαΐου»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2016, 08:33
Τελεσίγραφο στην Αθήνα στέλνει ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
|Aris Oikonomou / SOOC

«Βρείτε λύση μέχρι τις 12 Μαΐου»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2016, 08:33

Με το βασανιστικό ρυθμό που πέφτει η άμμος από το ένα γυάλινο δοχείο της κλεψύδρας στο άλλο, ο χρόνος τρέχει και για την Ελλάδα στο θέμα του Προσφυγικού. Το ημερολογιακό όριο δεν φαίνεται να είναι ένας αμελητέος παράγοντας. Μπορεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Αθήνα να είχε μπροστά της ένα δεσμευτικό χρονικό διάστημα για να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα, εντούτοις αυτός ο χρόνος συνεχώς διαστελλόταν – με τη σιωπηρή αποδοχή των εταίρων.

Φαίνεται, όμως, πως στην περίπτωση του Προσφυγικού, ίσως διότι το πρόβλημα είναι πιο απτό και άμεσο, η χώρα μας δεν έχει άπλετο χρόνο μπροστά της για να αποδείξει ότι είναι σε θέση να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, τα οποία τυχαίνει να είναι και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της Συνθήκης Σένγκεν.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο επίτροπος για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να ελέγξει τα σύνορά της και να καταγράψει όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με μεθοδικό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους. «Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Αβραμόπουλος. «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

fea02b89774ee53180b87fb35fd4e388
Η σελίδα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στην χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

«Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ρούτε: «Να συναισθανθεί η Ελλάδα τις ευθύνες της»

Από την πλευρά του ο ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της EE για το τρέχον εξάμηνο Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung, περιέγραψε ως εξής το ελάχιστο που θα πρέπει να επιτευχθεί στο συμβούλιο κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα για να θεωρηθεί επιτυχημένο: «Η Τουρκία θα πρέπει να δηλώσει διατεθειμένη να δεχθεί περισσότερους οικονομικούς μετανάστες και ελπίζω να επιτύχουμε συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία».

2016-02-18T165954Z_128438978_GF10000313951_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-SUMMIT-ARRIVALS

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε σχέση με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Ολλανδός υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της ως χώρα στο απώτερο άκρο του χώρου Σένγκεν και η ΕΕ να τη βοηθήσει συνολικά στην υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων. Στην ερώτηση εάν η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται το ένα με το άλλο. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός απάντησε και στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να θέσει η Αθήνα βέτο. «Θα πρέπει να επιτύχουμε ώστε η Αθήνα να δεχθεί την κατάσταση και να αντιληφθεί ότι θα πάρει βοήθεια από κάθε άποψη: λογιστική, ανθρωπιστική, με την εμπλοκή του Νάτο στο Αιγαίο, την μετεγκατάσταση προσφύγων και τη συνεργασία με την Τουρκία».

Financial Times: «Ψήνεται» συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για τους μη Σύριους»

Την ίδια στιγμή, κοντά σε συμφωνία με την Αγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται η ΕΕ, όπως αναφέρουν οι Financial Times το βράδυ της Πέμπτης. Η συμφωνία θα προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία όλων των μη σύρων μεταναστών. Επειτα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και πιέσεων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έδωσε το σήμα πως η Τουρκία θα δεχθεί τους μη σύρους μετανάστες και θα εντείνει τη δράση της κατά των διακινητών. Παρ’ όλο που η συμφωνία είναι ακόμη αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, θα μπορούσε να σημάνει το πολυαναμενόμενο σημείο καμπής στην προσφυγική κρίση, δίνοντας μια νέα δυναμική στην στρατηγική που ως τώρα έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές προσφύγων στο Αιγαίο.

Επικαλούμενοι δύο διπλωμάτες κοντά στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται όλους τους μετανάστες που διασώζονται από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισκέφθηκε την Πέμπτη Ελλάδα και Τουρκία και από την Αθήνα έστειλε μήνυμα προς τους μετανάστες να μην έρχονται πια στην Ευρώπη και να μην πιστεύουν τους τούρκους διακινητές.

Στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης τριμερής συνάντηση μεταξύ Νταβούτογλου, Τουσκ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Αμέσως μετά, ο Τουσκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξουν καλά νέα για την επανεισδοχή των μεταναστών. Από την πλευρά της, η Τουρκία ισχυρίζεται πως δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τη δραστική μείωση των ροών, ενώ ο Νταβούτογλου δήλωσε πως είναι λάθος να πέφτει το βάρος της προσφυγικής κρίσης μόνο στις πλάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η όποια συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου, ενώ αύριο, Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τουσκ θα έχει συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, την Τετάρτη η Τουρκία δέχθηκε στο έδαφός της 267 μετανάστες, οι οποίοι κρατούνταν σε διάφορα κλειστά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα περιμένοντας απέλαση.

Συνεχίζονται οι ροές των Ελλάδα, ασφυξία στον Πειραιά

Πάντως, οι μεταναστευτικές ροές όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά λόγω του ευνοϊκού καιρού στις θάλασσες αυξάνονται. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Παρασκευής το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη. Επίσης, αναμένεται να φτάσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Βlue Star 2» που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο. Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στους οποίους βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα.

Ετοιμάζονται προκάτ σπίτια

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς. Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επι 24ωρου βάσεως.

Κινητές ιατρικές μονάδες βρίσκονται ήδη από το Χαμόγελο του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης, τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχει υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα. Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης βρέθηκε την Πέμπτη κοντά στους πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά, στο πλαίσιο δράσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμαρχο Πειραιά Πέτρο Μώραλη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...