499
Από παλαιότερη ομιλία του «γαλάζιου» βουλευτή στη Βουλή | In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βουλή: Ερώτηση Μπουτσικάκη για τον Παναγιώτη Δημητρά και τη μήνυση κατά Ντογιάκου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 16:24
Από παλαιότερη ομιλία του «γαλάζιου» βουλευτή στη Βουλή
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βουλή: Ερώτηση Μπουτσικάκη για τον Παναγιώτη Δημητρά και τη μήνυση κατά Ντογιάκου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 16:24

Νέα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα υπέβαλε ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας Χριστόφορος – Εμμανουήλ Μπουτσικάκης, με θέμα τον «επαγγελματία μηνυτή», όπως τον χαρακτηρίζει, Παναγιώτη Δημητρά, τον επικεφαλής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Είχαν προηγηθεί ερωτήσεις με αφορμή τη δράση του ίδιου προσώπου το 2021 αλλά και το 2022. Ο κ. Μπουτσικάκης αναφέρει ότι ο κ. Δημητράς «έχει υποβάλει εκατοντάδες μηνύσεις εναντίον αθώων πολιτών», μεταξύ των οποίων και 34 εισαγγελείς.

Προφανής στόχος του δεν είναι άλλος από «τη φίμωση ανθρώπων που έχουν αντίθετες με τις απόψεις που εκείνος επιδιώκει, με τη μέθοδο των μηνύσεων» και ο εκφοβισμός «των εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι, εφαρμόζοντας τους νόμους, αντιστέκονται στην καταχρηστική άσκηση σωρείας μηνύσεων εκ μέρους του» ανέφερε.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο βουλευτής ζητά να μάθει αν ο διευθυντής της παραπάνω οργάνωσης, και συμμετέχων σε διάφορες άλλες ΜΚΟ, έχει υποβάλει μήνυση και κατά του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, αν ναι γιατί, αλλά και για ποιον λόγο δεν εφαρμόζονται αυτεπαγγέλτως σε βάρος του τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα περί ψευδών καταμηνύσεων, δεδομένου ότι «εκατοντάδες μηνυθέντες αθωώνονται ή απαλλάσσονται».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, στις 23 Φεβρουαρίου, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε πανηγυρικά (επί 171 παρόντων βουλευτών ψήφισαν και οι 171 «κατά») την αίτηση άρσης της ασυλίας του κ. Μπουτσικάκη, κατόπιν μήνυσης του Παναγιώτη Δημητρά η οποία υπεβλήθη διότι ο βουλευτής είχε υποβάλει τις προαναφερθείσες δύο ερωτήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης «για τα πογκρόμ αβάσιμων μηνύσεων στα οποία επιδίδεται κατ’ επάγγελμα» ο επικεφαλής του Παρατηρηρίου.

Ολόκληρο το κείμενο της νέας ερώτησης του κυβερνητικού βουλευτή, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, έχει ως εξής:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Αθήνα, 28.03.2023

Θέμα: Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη μηνυτή για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και ψευδορκίας.

Σε συνέχεια των δύο ερωτήσεών μου προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, υπ’ αριθ. 473/19-10-2021 και 6116/28-6-2022 και των συνακόλουθων απαντήσεων, προκύπτει ότι ο επικεφαλής του λεγόμενου «Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι» Παναγιώτης Η. Δημητράς ως επαγγελματίας μηνυτής έχει υποβάλει εκατοντάδες μηνύσεις εναντίον αθώων πολιτών. Ανάμεσα σε αυτές και εναντίον 34 εισαγγελέων, με προφανή στόχο τη φίμωση ανθρώπων που έχουν αντίθετες με τις απόψεις που εκείνος επιδιώκει με τη μέθοδο των μηνύσεων να επιβάλει. Αυτό παράλληλα με τον εκφοβισμό των εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι εφαρμόζοντας τους νόμους αντιστέκονται στην καταχρηστική άσκηση σωρείας μηνύσεων εκ μέρους του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εάν και για ποιο λόγο ο εν λόγω αυτοχαρακτηριζόμενος παρατηρητής έχει υποβάλει μήνυση και εναντίον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.

2. Οι εκατοντάδες μηνυθέντες που αθωώνονται ή απαλλάσσονται, για ποιο λόγο πρέπει να του υποβάλλουν ατομικά μηνύσεις για ψευδείς καταμηνύσεις, ψευδορκίες κ.λπ. και να μην εφαρμόζονται στην περίπτωσή του αυτεπαγγέλτως, τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Ιδίως μάλιστα το άρθρο 229, περί ψευδών καταμηνύσεων, αφού συστηματικά καθιστά άλλους ύποπτους διάπραξης αδικημάτων τα οποία ο ίδιος επινοεί. Δηλαδή για αδικήματα που στρέφονται ευθέως και κατά της Δικαιοσύνης, του οχυρού της Δημοκρατίας.

O Ερωτών Βουλευτής

Χριστόφορος – Εμμανουήλ Μπουτσικάκης

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων – Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...