259
Η Ανγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη ομιλία της | REUTERS

Για πρώτη φορά στο Αουσβιτς η Ανγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:17
Η Ανγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη ομιλία της
|REUTERS

Για πρώτη φορά στο Αουσβιτς η Ανγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:17

Την πρώτη της επίσκεψη στο Αουσβιτς, που βρίσκεται στην Πολωνία, θα πραγματοποιήσει η Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή.

Είναι η πρώτη φορά που καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται, εδώ και 25 χρόνια, το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, κυρίως Εβραίων.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση της Μέρκελ, σε μία εποχή που στη Γερμανία παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα κρούσματα αντισημιτισμού.

Η επίσκεψη αυτή «στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα ενδιαφέροντος και αλληλεγγύης σε μια εποχή που οι επιζώντες του Αουσβιτς δέχονται αντισημιτικές προσβολές και μηνύματα μίσους», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς, Κριστόφ Χόιμπνερ.

Πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο που οι τελευταίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος χάνονται, όπως η Γαλλίδα Σιμόν Βέιγ το 2017 και ο Αμερικανός Ιλαϊ Βίζελ, που πέθανε το 2016. Και οι δύο είχαν σταλεί σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου από το 1940 ως το 1945 δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Μέρκελ, που απαντά σε πρόσκληση του Ιδρύματος Αουσβιτς, θα συνοδεύεται από τον πολωνό ομόλογό της, Ματέους Μοραβιέτσκι, έναν επιζώντα του στρατοπέδου και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας.

Θα περάσει από την πύλη εισόδου του στρατοπέδου συγκέντρωσης, με τη γνωστή επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» (Arbeit macht frei), προτού τηρήσει ενός λεπτού σιγής μπροστά από τον Τοίχο του Θανάτου, όπου εκτελέστηκαν με τουφεκισμό χιλιάδες κρατούμενοι.

Νωρίτερα το απόγευμα, η γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στο Μπίρκεναου, περίπου τρία χιλιόμετρα από το βασικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα εκφωνήσει ομιλία.

Η Μέρκελ είναι μόλις η τρίτη Γερμανίδα ηγέτιδα που επισκέπτεται το Αουσβιτς. Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ο πρώτος που πήγε, το 1957, 22 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου. Ο Χέλμουτ Κολ μετέβη δύο φορές, το 1989 και τ0 1995.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...