608
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση λειτουργεί κομματικά με τη Novartis, αλλά θέλει το ΚΙΝΑΛ να συμπεριφέρεται θεσμικά

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2022, 10:37
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση λειτουργεί κομματικά με τη Novartis, αλλά θέλει το ΚΙΝΑΛ να συμπεριφέρεται θεσμικά

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2022, 10:37

Με έναν τρόπο ο Βαγγέλης Βενιζέλος, καίτοι εκτός Βουλής εδώ και δυόμισι χρόνια, έχει καταφέρει να λειτουργεί συχνά ως η πλέον αποτελεσματική αντιπολίτευση, όχι απαραίτητα εκφράζοντας τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται. Αυτός είχε αναδείξει πρώτος τα καταστροφικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020 στη Θεσσαλονίκη —λάθη που τα παραδέχτηκε εκ των υστέρων η κυβέρνηση—, αυτός είχε υποδείξει κάποια ζητήματα στη συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας, δίνοντας άθελά του πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που από αντιπολίτευση ξέρει μόνο να κραυγάζει.

Πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο ασκώντας πρώτος κριτική στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, όταν ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη λεγόμενη «σκευωρία» της Novartis, απαίτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ συγγνώμη μόνο για τα στελέχη της ΝΔ που ενέπλεξε το σύστημα Παπαγγελόπουλου —και αγνοώντας επιδεικτικά τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, και βεβαίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε: «Οταν ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του», είπε μεταξύ άλλων, το ίδιο βράδυ της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Από την κυβέρνηση τού απάντησαν, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι «ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει εξ’ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πως θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος». Μετέθεσαν εν ολίγοις το πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής και στον νέο αρχηγό του, Νίκο Ανδρουλάκη, δημιουργώντας έτσι ρήγματα σε μια νέα δύναμη που αναδεικνύεται στον κρίσιμο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Επειτα, εξάλλου, προέκυψε το επεισόδιο του Παύλου Πολάκη στη Βουλή, για το οποίο το ΚΙΝΑΛ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του βουλευτή Χανίων, προκαλώντας εκ νέου τις επιθέσεις της ΝΔ που έψεξε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για την απουσία «θεσμικής υπευθυνότητας».

Και εδώ επανέρχεται ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ της στα «Νέα Σαββατοκύριακο» η Μυρτώ Λιαλιούτη, βλέπει και αναδεικνύει την αντίφαση της κυβέρνησης: από τη μία λειτουργεί κομματικά, όταν ο Πρωθυπουργός στη Βουλή αναφέρεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα θύματα της σκευωρίας της Novartis και από την άλλη απαιτεί «θεσμική υπευθυνότητα» από το ΚΙΝΑΛ όσον αφορά στην αντιπαράθεση του κ. Πολάκη με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

«Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Novartis είναι μια υπόθεση στην οποία κάθε κόμμα πρέπει να ασχολείται με τα στελέχη του, δηλαδή να αντιδρά κομματικά, ζητά όμως η σύγκρουση Γεωργιάδη – Πολάκη να αντιμετωπισθεί με κριτήρια θεσμικά. Ελπίζω ότι βλέπει την αντίφαση» σχολιάζει ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλητές του αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου επαναλαμβάνει και το περί ορθής στάσης του Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Η αποχή ή το “παρών”στην πρόταση δυσπιστίας λειτουργεί θεσμικά ως ψήφος εμπιστοσύνης που κάποιοι ήθελαν να δώσει το ΚΙΝΑΛ χωρίς να τη ζητά καν η ΝΔ, που επιμένει αλαζονικά όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον στη μονοκομματική αυτοδυναμία» είναι η άποψη του κ. Βενιζέλου.

Όχι βέβαια, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει και κάτι να επισημάνει στον κ. Ανδρουλάκη για τη στάση του, συνολικά, για τη σκευωρία της Novartis. «Δεν ξέρω αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για τη σκευωρία Novartis από το 2018 έως σήμερα, αλλά δεν αποδίδω σημασία. Σημασία έχει να κατανοεί ότι πρόκειται για σκευωρία κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όχι για επίθεση κατά προσώπων» λέει στους συνομιλητές του ο πρώην για τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...