859
Ο Βασίλης Μπάρκας είναι η ακριβότερη μεταγραφή έλληνα γκολκίπερ | ΙΝΤΙΜΕSPORTS/CreativeProtagon

Βασίλης Μπάρκας: Η ιστορία μιας μεταγραφής-ρεκόρ

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουλίου 2020, 20:30
Ο Βασίλης Μπάρκας είναι η ακριβότερη μεταγραφή έλληνα γκολκίπερ
|ΙΝΤΙΜΕSPORTS/CreativeProtagon

Βασίλης Μπάρκας: Η ιστορία μιας μεταγραφής-ρεκόρ

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουλίου 2020, 20:30

Ηταν Ιούνιος του 2016 όταν ο (τότε) προπονητής της ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια, διαπραγματευόταν την απόκτηση ενός συμπατριώτη του γκολκίπερ, ονόματι Γκιόργκι Λόρια, που είχε περάσει από τον ΟΦΗ και, για ένα φεγγάρι, από τον Ολυμπιακό (χωρίς επίσημη συμμετοχή). Καλός τερματοφύλακας ο Γεωργιανός. Δίμετρος, μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας του. Αλλά… μεγαλούτσικος. Τριάντα στα 31.

Οι επαφές Κετσπάγια – Λόρια διακόπηκαν… βιαίως, με εντολή του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ παρακολουθούσε επί μήνες ένα παλληκάρι που έπαιζε στον Ατρόμητο και του είχε «κλέψει την καρδιά». Δυο 24ωρα αργότερα ο Βασίλης Μπάρκας -έτσι τον έλεγαν τον νεαρό- υπέγραψε στην «Ενωση».

Ηταν ατόπημα, η παρέμβαση του ιδιοκτήτη σε ένα ζήτημα καθαρά αγωνιστικό, αρμοδιότητας του προπονητή. Και μέγα ρίσκο. Ο Μπάρκας ήταν (τότε) 22 ετών. Είχε πάρει θέση βασικού μόλις τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς. Αλλά, το ένστικτο του Μελισσανίδη δικαιώθηκε πανηγυρικά. Επειτα από μια τετραετία εξαιρετικών εμφανίσεων, στη διάρκεια της οποίας συμπλήρωσε 111 συμμετοχές, κράτησε την εστία του απαραβίαστη 61 φορές, και πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση ενός τίτλου που η ομάδα του προσδοκούσε από τη χρονιά της γέννησής του, ο νεαρός τερματοφύλακας παραχωρήθηκε (στη Σέλτικ) με ποσό – ρεκόρ στα χρονικά του συλλόγου.

Ακούγεται απίστευτο, αλλά κανένας τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, από τους πολλούς που πέρασαν τα 15 τελευταία χρόνια, δεν είχε φέρει στα ταμεία της τόσο μεγάλο κέρδος. Ο Μπάρκας κόστισε 600.000 ευρώ, και τώρα η ΠΑΕ θα εισπράξει από τη μεταγραφή του πέντε εκατομμύρια ευρώ. Που με τα μπόνους, μπορεί να γίνουν έξι. Μέχρι σήμερα, οι πιο… περήφανες πωλήσεις της «Ενωσης» ήταν του Παπασταθόπουλου (2005) και του Βράνιες (2016), με όφελος γύρω στα 3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την έκτη πιο ακριβή παραχώρηση γηγενή ποδοσφαιριστή από ελληνικό σύλλογο. Οι πέντε κορυφαίες της λίστας είναι, του Παναγιώτη Ρέτσου στη Λεβερκούζεν (18 εκατ. ευρώ), του Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ (15,2 εκατ. ευρώ), του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα (15 εκατ. ευρώ), του Ανδρέα Σάμαρη στην Μπενφίκα (10 εκατ. ευρώ), και του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ιντερ (7,5 εκατ. ευρώ). Ολες, του Ολυμπιακού.

Τα 5+1 εκατ. ευρώ που η Σέλτικ συμφώνησε να εκταμιεύσει για τον Μπάρκα είναι αδιανόητο ποσό για την εποχή – και μάλιστα για έναν παίκτη που εφέτος δεν είχε την ευκαιρία να διαφημίσει τα προσόντα του. Δυο ευρωπαϊκά ματς έδωσε η ΑΕΚ, όλα κι όλα. Ούτε το γεγονός οτι ο Βασίλης είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας βοήθησε, με τόσο απογοητευτικές εμφανίσεις που κάνει η «γαλανόλευκη» τα τελευταία χρόνια. Την τιμή του παίκτη την ανέβασαν σε απρόσμενα ύψη, μια συγκυρία, αλλά και το γεγονός οτι πρόκειται, στ’ αλήθεια, για έναν πολλά υποσχόμενο τερματοφύλακα.

Στο δρόμο προς τους ομίλους του Champions League 2018-2019 η ΑΕΚ και ο Μπάρκας είχαν την καλή τύχη να κληρωθούν αντίπαλοι της Σέλτικ, και να την αποκλείσουν. Σε εκείνα τα δυο ματς οι Σκωτσέζοι εντυπωσιάστηκαν από τον έλληνα γκολκίπερ. Ο Βασίλης είναι πανύψηλος (1,96), έχει μακριά χέρια, σταθερή «έξοδο», εξαιρετικά αντανακλαστικά, κατευθύνει σωστά την άμυνα, και στο ανέκφραστο πρόσωπό του δεν θα διαβάσεις, ποτέ, φόβο, αγωνία, ή ανασφάλεια. Δεν κάνει και «γκάφες», εύκολα. Υστερεί μόνο στο παιχνίδι με τα πόδια, που στο εξωτερικό είναι must. Αλλά, αυτό διδάσκεται. Ετσι, όταν ο βασικός τους τερματοφύλακας, Φρέιζερ Φόρστερ, έφυγε για τη Σαουθάμπτον, τον θυμήθηκαν. Και το deal δεν άργησε να κλείσει.

Τόσα πολλά χρήματα δεν «έπιασαν», ούτε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που κατέκτησε τίτλο ως βασικός και αναντικατάστατος στην Μπενφίκα, ούτε ο υπερταλαντούχος Στέφανος Καπίνο, ούτε, καν, ο Ρομπέρτο, που είχε λάμψει με τον Ολυμπιακό στο Champions League. Αλλά, το μεγαλύτερο κέρδος της ΑΕΚ είναι οτι ανέβασε τον πήχη για τις μελλοντικές της πωλήσεις και οτι «άνοιξε δουλειές» με το Νησί, τον πλουσιότερο αγοραστή της διεθνούς ποδοσφαιρικής αγοράς.

Στην ομάδα που λάτρεψε τον Γιώργο Σαμαρά, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον Βασίλη, που υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 800.000 ευρώ. Η Σέλτικ των 111 τροπαίων, ένας από τους πιο διάσημους συλλόγους στον Κόσμο, που συγκεντρώνει στο «Σέλτικ Παρκ» τους περισσότερους φιλάθλους στη Βρετανία μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Αρσεναλ (58.000 κατά μέσον όρο), μπαίνει την Κυριακή στη νέα Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας, διεκδικώντας τον δέκατο διαδοχικό της τίτλο, και έχει μόνιμη παρουσία στα Κύπελλα Ευρώπης. Επιπλέον, το σκωτσέζικο πρωτάθλημα θεωρείται ως ο προθάλαμος του αγγλικού. Εάν αρπάξει την ευκαιρία, πολύ σύντομα μπορεί να βρεθεί εκεί που ούτε, καν, ονειρευόταν. Οπως γράφει η Scottish Sun, είναι πολύ πιθανό να τον δούμε στην πρεμιέρα της Σέλτικ κόντρα στη Χάμιλτον (Κυριακή 1/8 στις 18:30).

Είναι μακρύς ο κατάλογος των ελλήνων γκολκίπερ που δοκίμασαν την τύχη τους στο εξωτερικό, όμως ελάχιστοι από αυτούς έκαναν αξιόλογη καριέρα. Ο πρώτος ήταν ο Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος μετά το 2013 έκανε το… δρομολόγιο Ουντινέζε – Γρανάδα – Ουντινέζε – Γουότφορντ – Ουντινέζε – Νάπολι και χθες, στα 35 του, έκλεισε στη Λιλ. Κι έπειτα ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που σπούδασε την μπάλα στη Γερμανία.

Στον αντίποδα, ο «Ντίμι» Κωνσταντόπουλος άλλαξε οκτώ ομάδες στο εξωτερικό, στέριωσε τελικά στη Μίντλεσμπρο (έξι χρόνια), όμως περιορίστηκε στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Ο Κώστας Χαλκιάς έζησε εφιαλτικές στιγμές στην Πόρτσμουθ. Μέχρι bullying υπέστη, από τα βρετανικά media, μέχρι να χαθεί στην Ισπανία (Ρεάλ Μούρθια). Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος πέρασε από πέντε ιταλικούς συλλόγους, όμως στους δύο μεγαλύτερους, τη Μίλαν και τη Ρόμα, δεν είχε ούτε μια συμμετοχή σε επίσημο αγώνα. Ο Στέφανος Καπίνο αγωνίστηκε ελάχιστα στη Μάιντς και τη Βέρντερ Βρέμης…

Ο Μπάρκας καλείται, τώρα, να διαψεύσει όσους ισχυρίζονται οτι το ελληνικό ποδόσφαιρο βγάζει μόνο καλούς κεντρικούς αμυντικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...