809
O Κριστιάνο Ρονάλντο με νέα κουπ στο ματς που έστεψε τη Γιουβέντους ξανά πρωταθλήτρια | REUTERS/Massimo Pinca

Το ρεκόρ της «Γηραιάς Κυρίας» και ο αγέραστος Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2020, 13:32
O Κριστιάνο Ρονάλντο με νέα κουπ στο ματς που έστεψε τη Γιουβέντους ξανά πρωταθλήτρια
| REUTERS/Massimo Pinca

Το ρεκόρ της «Γηραιάς Κυρίας» και ο αγέραστος Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2020, 13:32

Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές της Serie A θα είναι διαδικαστικές για τη Γιουβέντους, που την Κυριακή νίκησε (2-0) τη Σαμπντόρια και εξασφάλισε τον 36ο τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της (Μίλαν και Ιντερ έχουν από 18). Ελάχιστοι σύλλογοι στην Ευρώπη έχουν να επιδείξουν καλύτερη συγκομιδή τροπαίων: η Ρέιντζερς και η Σέλτικ (Σκωτία), η Λίνφιλντ (Βόρειος Ιρλανδία), ο Ολυμπιακός (αν συνυπολογίσουμε κι όσα κατέκτησε πριν από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής) και η Μπενφίκα (Πορτογαλία). Σε λίγκες με πολύ μικρότερο βαθμό δυσκολίας από εκείνον της ιταλικής.

Εννέα τίτλους στη σειρά δεν έχει κερδίσει, ποτέ, καμία άλλη ομάδα στα Big-5 πρωταθλήματα. Η μεγάλη Ρεάλ των ’50s και των ’60s, η «εξωγήινη» Μπαρτσελόνα των Ολλανδών και -αργότερα- του Λιονέλ Μέσι, η φοβερή Λίβερπουλ των ’70s και των ’80s, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Αλεξ Φέργκιουσον και η νεόπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν των Αράβων «έχτισαν» μερικά εντυπωσιακά σερί, η Μπάγερν Μονάχου δεν απέχει πολύ απ’ αυτή την επίδοση, η Λιόν την πλησίασε στο παρελθόν, όμως το απόλυτο ρεκόρ ανήκει στους «Μπιανκονέρι», που επεκτείνουν τη δυναστεία τους.

Ο εφετινός θρίαμβος δεν ήρθε εύκολα. Η Ιντερ, η Λάτσιο, αλλά και η μεγάλη αποκάλυψη της σεζόν, Αταλάντα, προσπάθησαν να βάλουν τέλος στην παντοκρατορία της Γιουβέντους, που είχε πολλά προβλήματα στην άμυνα. Κάποιες στιγμές φάνηκε πως θα το κατόρθωναν. Αλλά, στα παιχνίδια με τις υπόλοιπες ομάδες του Top-4 του βαθμολογικού πίνακα, «μίλησε» η πείρα της «Γηραιάς Κυρίας». Η τεχνογνωσία της στον πρωταθλητισμό. Η Γιουβέντους μέτρησε τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία (με την Αταλάντα) και μόλις μία ήττα (από τη Λάτσιο). Κυρίως, όμως, κατάφερε να καμουφλάρει τις αδυναμίες της χάρη στον αγέραστο Κριστιάνο Ρονάλντο, που σκόραρε και χθες, ανοίγοντας το δρόμο προς τη νίκη που «κλείδωσε» τον τίτλο.

Ο «CR7» διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, όμως αγωνίζεται σαν 25αρης. Εχει μειώσει τα τρεξίματά του σε σχέση με το παρελθόν, όμως η «κλάση» του τον βοήθησε να κάνει μια από τις καλύτερες σεζόν του. Στο ιταλικό πρωτάθλημα πέτυχε 31 από τα 75 γκολ της ομάδας του. Εάν προσμετρήσουμε και τις ασίστ του, έβαλε το… ποδαράκι του στα μισά από τα συνολικά της τέρματα. Παράλληλα, κατά την προσφιλή του συνήθεια, έσπασε μια σειρά από προσωπικά ρεκόρ.

Waking up #Stron9er! ?????????#LiveAhead #MondayMotivation

Geplaatst door Juventus op Maandag 27 juli 2020

Με τα 31 του γκολ ισοφάρισε την επίδοση του Φελίτσε Μπορέλ, του ποδοσφαιριστή της Γιουβέντους που έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα σε μια σεζόν (1933-1934). Εγινε ο παίκτης που χρειάστηκε τα λιγότερα ματς πρωταθλήματος (61) για να φτάσει τα 50 γκολ στην Ιταλία, από τότε που η νίκη δίνει τρεις βαθμούς (1994-1995). Κανείς άλλος δεν έχει πετύχει 50+ τέρματα και στα τρία κορυφαία πρωταθλήματα (Premier League, La Liga, Serie A). Ηδη, από πέρυσι, έχει αναδειχθεί πρωταθλητής σε τρεις διαφορετικές χώρες. Εφέτος, όμως, το πήγε ακόμη παραπέρα. Στο κάθε ένα από αυτά τα τρία πρωταθλήματα έχει κατακτήσει τουλάχιστον δυο τρόπαια: τρία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, δυο με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, και δύο με τη «Γιούβε» στην Ιταλία. Στο σύνολο της καριέρας του έφτασε τους 31 τίτλους, σε επίπεδο συλλόγων, σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Ρονάλντο, που χθες αστόχησε σε πέναλτι στο 89′, είδε τον Τσίρο Ιμόμπιλε να πετυχαίνει «χατ-τρικ» στη νίκη (5-1) της Λάτσιο επί της Βερόνα, να συμπληρώνει 34 γκολ στην εφετινή Serie A και να ισοφαρίζει την επίδοση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (που έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την Μπάγερν στην Bundesliga). Προλαβαίνει, όμως, στις δυο αγωνιστικές που απομένουν, να τον φτάσει ή να τον ξεπεράσει, κερδίζοντας για άλλη μια φορά το «Χρυσό Παπούτσι».

«Τα καταφέραμε! Πρωταθλητές Ιταλίας! Είμαι ευτυχισμένος για το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα, και που συνεχίζουμε να χτίζουμε την ιστορία αυτού του μεγάλου και υπέροχου συλλόγου. Αυτός ο τίτλος είναι αφιερωμένος σε όλους τους οπαδούς της Γιουβέντους, ιδίως σε αυτούς που έχουν υποφέρει και υποφέρουν από την πανδημία που μας έπληξε όλους. Δεν ήταν εύκολο! Το θάρρος σας και η αποφασιστικότητά σας ήταν η δύναμη που χρειαζόμασταν για να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος γι’ αυτόν τον τίτλο, που ανήκει σε όλη την Ιταλία. Μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους σας!», έγραψε ο «CR7» στο Instagram, ποστάροντας μια φωτογραφία από τους εορτασμούς στα αποδυτήρια.

Εκεί (στα αποδυτήρια) ο στρατηγός της επιτυχίας, Μαουρίτσιο Σάρι, δεν έβγαλε, καν, το τσιγάρο από το στόμα την ώρα που οι παίκτες του τον έλουζαν με σαμπάνια και αφρό. Ηταν ο
πρώτος τίτλος πρωταθλήματος στην καριέρα του ιταλού προπονητή, που έχει κατακτήσει κι ένα Europa League ως τεχνικός της Τσέλσι. Ο Σάρι δεν έχει ξεχάσει πόσο πολύ σμφισβητήθηκε στη διάρκεια της σεζόν, ιδίως από τα media. Ετσι, στους εκπροσώπους του Τύπου που τον ρώτησαν τι είπε στους παίκτες του «εκεί μέσα», απάντησε με δηκτικό χιούμορ: «Τους είπα, αν πήρατε το πρωτάθλημα με μένα, που δεν είχα κατακτήσει, ποτέ, κανέναν τίτλο, τότε πρέπει να είστε πολύ καλοί».

O Μαουρίτσιο Σάρι στο ματς με τη Σαμπντόρια (REUTERS/Massimo Pinca)

Ηταν μια δικαίωση ζωής για τον ιδιόρρυθμο και αμφιλεγόμενο τεχνικό. Τον γηραιότερο προπονητή που κατέκτησε το τρόπαιο της Serie A (σε ηλικία 61 ετών και έξι μηνών).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...