921
Αριστερά, ο Τζούλιαν Λένον με τον πατέρα του Τζον, με τον «θείο» Πολ ΜακΚάρτνεϊ (κάτω) και δεξιά, με την αγαπημένη του μητέρα Σίνθια | CreativeProtagon/Julian Lennon/ Facebook

«Ο Τζον δεν ήταν καλός μπαμπάς, αλλά τον έχω συγχωρήσει»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 17:10
Αριστερά, ο Τζούλιαν Λένον με τον πατέρα του Τζον, με τον «θείο» Πολ ΜακΚάρτνεϊ (κάτω) και δεξιά, με την αγαπημένη του μητέρα Σίνθια
|CreativeProtagon/Julian Lennon/ Facebook

«Ο Τζον δεν ήταν καλός μπαμπάς, αλλά τον έχω συγχωρήσει»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 17:10

Πριν λίγα χρόνια, ο Τζούλιαν Λένον πήγε στη συναυλία του Πολ ΜακΚάρτνεϊ, του «θείου Πολ», όπως τον αποκαλεί, στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

Το τελευταίο τραγούδι ήταν το «Hey Jude», το οποίο ο ΜακΚάρτνεϊ είχε γράψει για να παρηγορήσει τον Τζούλιαν, όταν ο πατέρας του, Τζον, άφησε τη μητέρα του, Σίνθια, για να παντρευτεί την Γιόκο Ονο.

Πώς αισθάνθηκε ο 58χρονος σήμερα Τζούλιαν Λένον που άκουγε 20.000 φαν να τραγουδούν τους στίχους;

«Πολύ περίεργα», λέει στον δημοσιογράφο των Times. «Το τραγούδι μου προκαλεί ανατριχίλα. Το λατρεύω και το μισώ την ίδια στιγμή. Ο ΜακΚάρτνεϊ δεν το έγραψε μόνο για μένα, αλλά νομίζω ότι νοιαζόταν πολύ για τη μαμά μου, για το πώς κατέρρευσε ο γάμος της».

Ο Τζούλιαν μιλά συχνά για τη μητέρα του, η οποία τον μεγάλωσε από τα πέντε του. Με τον πατέρα του δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις, ήταν απών από τη ζωή του και τον είχε πληγώσει με διάφορες δηλώσεις του. Ομως δεν μιλά για αυτόν με πικρία ούτε θυμό πια, όπως παλιά.

«Δεν θέλω να είμαι ένας πικραμένος άνθρωπος με ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι μου, να μισώ τον κόσμο. Η ζωή είναι πολύ μικρή για αυτά. Τον έχω συγχωρήσει πια γιατί βλέπω τι πέρασε. Κανείς δεν γνώριζε, εκτός από τον Ελβις και μερικούς άλλους, πώς μπορεί να σε επηρεάσει σαν άνθρωπο». Ο Τζον έγραψε δύο τραγούδια για τον πρώτο του γιο, τα «Lucy in the Sky with Diamonds» και «Good Night».

Ο Τζούλιαν Λένον σε εκδήλωση στην Αντίμπ, το 2019 / EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ο Τζούλιαν θυμάται την ημέρα που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Ηταν 17 ετών. «Κοιμόμουν στη σοφίτα του σπιτιού της μητέρας μου, και εκείνη τη μέρα έπεσε η καμινάδα της οροφής ξαφνικά, την ώρα που πέθανε. Η μαμά μου ήταν στο Λονδίνο με την πρώην σύζυγο του Ρίνγκο Σταρ και είχε πει στον τότε πατριό μου, που ήταν στο σπίτι, να μην μου πει για τον πατέρα μου. Ομως όταν ξύπνησα, είδα τις κουρτίνες κλειστές και όταν τις άνοιξα, είδα απ’έξω εκατοντάδες δημοσιογράφους και τον ανάγκασα να μου πει. Το μόνο που ήθελα ήταν να αγκαλιάσω και να προστατέψω τη μαμά μου. Αλλωστε αυτή είχε τη μεγαλύτερη σχέση με τον μπαμπά μου, όχι εγώ».

Οι γονείς του είχαν πάρει διαζύγιο το 1968, όταν η Σίνθια Λένον γύρισε από ένα ταξίδι σπίτι τους και βρήκε τον Τζον Λένον με την Γιόκο Ονο να κάθονται σταυροπόδι και να κοιτάζονται στα μάτια.

Πέθανε το 2015 από καρκίνο. Ολα τα χρόνια, ο Τζούλιαν ήταν στο πλευρό της.

Το κενό του απόντα πατέρα το γέμισε με σκληρή δουλειά. Δούλευε και δουλεύει ασταμάτητα με αστείρευτη δημιουργικότητα. Κληρονόμησε 20 εκατ. λίρες όταν κέρδισε τη σχετική δίκη στο δικαστήριο, ανατρέποντας την αρχική κληρονομιά των 50.000 λιρών.

Εχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ από το 1984 έως το 2011 και ετοιμάζεται για το έβδομο. Το 1991, είχε ένα τραγούδι στο βρετανικό Τοπ 10.

Παράλληλα είναι και κινηματογραφιστής. Το ντοκιμαντέρ του για μία φυλή ιθαγενών της Αυστραλίας είχε πάει στο Φεστιβάλ των Κανών, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα άλλο για τις αυτόχθονες αμερικανίδες της Νότιας Ντακότα.

Αυτή την περίοδο, κάνει έκθεση στο Μαϊάμι με τις φωτογραφίες του, πορτρέτα ανθρώπων, αλλά και τοπία. Είναι φίλος με τους U2 και ανάμεσα στις φωτογραφίες του είναι του Μπόνο και του Edge.

Ο ίδιος λέει ότι πήρε χρόνο στα μέλη των U2 να τον αφήσουν να τους πλησιάσει καθώς η διασημότητα σε κάνει καχύποπτο για τις προθέσεις των άλλων. «Κι εγώ έχω τους ίδιους φίλους που είχα πριν 40 χρόνια. Αλλά περισσότερο δεν εμπιστεύομαι τη μουσική βιομηχανία, δισκογραφικές, μάνατζερ», λέει, κάτι που πήρε και από τους δύο του γονείς.

Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν κρατά κακία στον μπαμπά του για τη δήλωσή του σε δημοσιογράφο, λίγο πριν πεθάνει, ότι η γέννηση του Σον (ο γιος του Τζον και της Γιόκο Ονο) ήταν «στο πρόγραμμα», ενώ του Τζούλιαν όχι. «Δεν είναι ότι δεν τον αγαπάω τον Τζούλιαν. Είναι γιος μου, είτε ήρθε από ένα μπουκάλι ουίσκι ή επειδή δεν είχαν το χάπι εκείνες τις μέρες», είχε πει ο Λένον. Τότε βέβαια, ήταν έφηβος και τον είχε πληγώσει πολύ.

Ο Τζούλιαν με τον ετεροθαλή αδελφό του Σον και τον πατέρα τους Τζον (Sean Lennon/Facebook)

Οσο για τη σχέση του με τον ετεροθαλή αδελφό του, λέει ότι είναι εξαιρετική και ότι τον λατρεύει. «Είναι αίμα μου, από τη στιγμή που γεννήθηκε, έβαλα γύρω του ένα τείχος για να τον προστατέψω όσο καλύτερα μπορώ. Είναι καλύτερος μουσικός από εμένα γιατί ασχολείται με τη μουσική πολύ περισσότερο από μένα, που κάνω και άλλα πράγματα. Μια μέρα λέμε να δουλέψουμε σε κάτι μαζί».

Οσα χρόνια και να περάσουν από την απώλεια του Τζον Λένον, ο γιος του λέει ότι δεν αλλάζει κάτι. «Δεν μου λείπει λιγότερο ή περισσότερο επειδή περνούν τα χρόνια. Είναι πάντα μία χαμένη αγάπη», λέει.

Με τον Μπόνο των U2 επί σκηνής (Julian Lennon/ Facebook)

Πάντως, αν ο μπαμπάς του ζούσε, ο Τζούλιαν πιστεύει ότι θα είχαν φτιάξει τη σχέση τους. «Τα περισσότερα παιδιά των μεγάλων σταρ είναι έτσι, έχουν κακή σχέση μικρά και όταν ενηλικιώνονται την φτιάχνουν. Πολλοί κάνουν δημιουργικές δουλειές μαζί. Αυτό θα το ήθελα πολύ».

Και παραδέχεται ότι επειδή ο Τζον δεν ήταν καλός μπαμπάς, ούτε αυτός έχει ακόμα δική του οικογένεια, αν και σκοπεύει να το κάνει.

Με την Γιόκο Ονο κρατά επαφή και της στέλνει κάρτες και δώρα στις γιορτές, ενώ το ίδιο κάνει και με τον ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος, του στάθηκε πιο πολύ από τον Λένον, όταν ήταν μικρός. «Δεν συμβαίνει και συχνά να σου έχει γράψει τραγούδι ο ΜακΚάρτνεϊ», λέει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...