904
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σας χαρίζω το 4% ύφεση

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 12:44
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σας χαρίζω το 4% ύφεση

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 12:44

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, για το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, όπως έκαναν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν αρκεί το αυτονόητο όμως, ήταν η βασική αντιπολιτευτική γραμμή που ακολούθησε στην τοποθέτησή του εκ του βήματος της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχει δοθεί από κανέναν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση – Βάλαμε, όλη η αντιπολίτευση, πλάτη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

Γλιτώσαμε μέχρι στιγμής τα χειρότερα, αλλά όλος αυτός ο ανώνυμος κόσμος δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε καμία εξουσιοδότηση, καμία λευκή επιταγή για επικοινωνιακά παιχνίδια, παρατήρησε αναπτύσσοντας την κριτική του.

«Μισός μισθός, μισή δουλειά», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους, αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, ισχυρίστηκε, για να υπογραμμίσει ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτήθηκε η αναστολή εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας» τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πρώτη φάση της κορονο-κρίσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε:

«Πρώτον, με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Και δεύτερον, με τον κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων». 

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα», παρατήρησε απευθυνόμενος εκ νέου στον Πρωθυπουργό.

Και θα έρθει ο Σεπτέμβριος, και μπροστά σας θα έχετε χιλιάδες ανέργους και χιλιάδες λουκέτα, επαναλαμβάνοντας το τελευταίο μότο της Κουμουνδούρου, ότι η ύφεση, που θα καλύψει τη χώρα, θα έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, επέμεινε και θα επιμείνει σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση που θα κρατήσει ζωντανή τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτηση, επικαλούμενος μάλιστα παραδείγματα άλλων χωρών.

«Η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις ύψους άνω του 50% του ΑΕΠ. Η Γαλλία άνω του 25 % του ΑΕΠ. Η Ιταλία 40% του ΑΕΠ. Και η Ελλάδα 3,5%», ανέφερε ενδεικτικά.

«Από τον τρόπο, σχεδόν περιφρονητικό, που αντιμετωπίσατε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, καταλαβαίνω ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Εάν η ύφεση είναι μόνο 4%, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως περισσότερο γράψει το κοντέρ, θα έχει την υπογραφή σας, κύριε Μητσοτάκη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για το βάθος της ύφεσης.

«Η γιγαντιαία ύφεση στη χώρα μας, πιθανόν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, θα φέρει το όνομα σας, κύριε Μητσοτάκη. Διότι το μέγεθος της ύφεσης δεν είναι αντικειμενικό δεδομένο. Η ορμή και το βάθος της δεν είναι νομοτέλεια. Είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, των πράξεων και των παραλείψεων του σήμερα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για την αναφορά του Πρωθυπουργού περί λεφτόδεντρου που μαράθηκε (εδώ), ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε ξανά:

«Αλήθεια, στη σύνοδο κορυφής που όλοι οι ηγέτες του Νότου ζητούν χρήματα στην αγορά εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

Στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ενώ η  κυβέρνηση πάγωσε τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει στο ΕΣΥ ο ΣΥΡΙΖΑ, «ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ» και «αυτούς που λέτε σήμερα ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους και ότι αμείβονταν περισσότερο από αυτό που πρόσφεραν».

Και όχι μόνο δεν κάνατε προσλήψεις, αλλά δεν πληρώνετε και τις υπερωρίες στο προσωπικό, υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέλαβε μόλις 300 γιατρούς και αυτούς συμβασιούχους.

«Πού πήγαν τα 20 εκατ. ευρώ για τα ΜΜΕ;»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει ή ακόμα και να εκβιάσει την ενημέρωση.

«Τι έχετε κατά νου όταν εν μέσω πανδημίας, δίνετε 20 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ;», διερωτήθηκε. «Πού πήγαν αυτά 20 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί αποκλείετε ΜΜΕ που δεν είναι της αρεσκείας σας;».

«Αν αυτό δεν είναι απόπειρα επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων, τότε τι είναι;», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τα άλλα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας και πάλι λόγο για «αχρείαστο ρίσκο».

Κατηγόρησε μάλιστα  τον Πρωθυπουργό ότι αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο για να «δρέψει δάφνες νικητή»:

«Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός; Δεν τολμώ να το πιστέψω. Το πιθανότερο είναι το ρίσκο να οφείλεται στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα».

Κριτική άσκησε και στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρχε άλλη σύσταση, ενώ έθεσε ξανά και το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των 600 ευρώ για τους επιστήμονες, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να παραμένει ακόμη στη θέση του ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

«Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες σε μια εξευτελιστική διαδικασία να παίρνουν 600 ευρώ μέσω ψευτοκατάρτισης, ενώ ξέρατε ότι μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας», τόνισε πριν επαναλάβει το αίτημα αποπομπής του υπουργού Εργασίας από την κυβέρνηση για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης:

«Γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στη θέση του; Τι μήνυμα στέλνετε στους άλλους υπουργούς;».

Εκλογές και χείρα συνεργασίας προς ΚΙΝΑΛ

Από την ομιλία Τσίπρα δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που συνοδευόταν και από νέο άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...