350
Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο βάθος Χρήστος Σταϊκούρας, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, όταν συζητούσαν τον προϋπολογισμό του 2020 | George Vitsaras / SOOC

Τσακαλώτος κατά Σταϊκούρα: Θα μας οδηγούσε στην ύφεση ακόμα και χωρίς κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 15:52
Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο βάθος Χρήστος Σταϊκούρας, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, όταν συζητούσαν τον προϋπολογισμό του 2020
|George Vitsaras / SOOC

Τσακαλώτος κατά Σταϊκούρα: Θα μας οδηγούσε στην ύφεση ακόμα και χωρίς κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 15:52

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 0,9%, σε ετήσια βάση, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου έδωσε μια καλή ευκαιρία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει κατά του αγαπημένου του στόχου, κατά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών έφτασε δε στο σημείο να ισχυριστεί ότι εξαιτίας της ΝΔ η χώρα θα οδηγούνταν σε ύφεση ακόμα και χωρίς τον κορονοϊό!

«Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι δυόμισι μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορονοϊό, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει τη χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου (εδώ).

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ. Σταϊκούρας θεώρησε θετικό αυτό το μέγεθος της ύφεσης – «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, και αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και η εφαρμογή του είναι προς την ορθή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανέφερε πως δηλώνοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, ο κ. Σταϊκούρας «αγνοεί επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα)». Προσθέτει ότι «στη δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα».

Ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι είναι προφανές πως λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας, «η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα, αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...