364
Μετανάστες σε βάρκα (όχι από την περιοχή του ναυαγίου) ετοιμάζονται να διασχίσουν τη Μάγχη προς τη Βρετανία | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Τραγωδία στη Μάγχη: Ναυάγιο με τουλάχιστον 31 μετανάστες νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 20:54
Μετανάστες σε βάρκα (όχι από την περιοχή του ναυαγίου) ετοιμάζονται να διασχίσουν τη Μάγχη προς τη Βρετανία
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Τραγωδία στη Μάγχη: Ναυάγιο με τουλάχιστον 31 μετανάστες νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 20:54

Στους 31 ανήλθαν το βράδυ της Τετάρτης οι νεκροί από την ανατροπή ενός πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές Αρχές.

Σύμφωνα με μια πηγή, περίπου 50 άνθρωποι επέβαιναν στη λέμβο, η οποία απέπλευσε από τη Δουνκέρκη, στη Γαλλία, για να περάσει τη Μάγχη.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Ντερμανέν δήλωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι διακινητές που έχουν άμεση σχέση με το ναυάγιο. Ο Ντερμανέν είπε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή της λέμβου τους. Συνολικά, 33 άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα, 31 άνθρωποι χάθηκαν και 2 διασώθηκαν. Διευκρίνισε πως πέντε γυναίκες και ένα κοριτσάκι περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

Πρόκειται για το χειρότερο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στη Μάγχη από τις αρχές του έτους. Μέχρι σήμερα, συνολικά 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων (COBR), ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μάγχη.

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά το τραγικό περιστατικό, ζητώντας ακόμη την «άμεση ενίσχυση των μέσων της υπηρεσίας Frontex» στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμοδίων για τη μεταναστευτική πρόκληση.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έκανε λόγο για τραγωδία. «Οι σκέψεις μου είναι στους πολλούς αγνοούμενους και τραυματίες, θύματα εγκληματικών διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους και τη μεγάλη φτώχεια τους», δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης σε μήνυμά του που ανάρτησε στο Twitter, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο.

Γάλλοι ψαράδες είπαν ότι περισσότεροι μετανάστες απ’ ότι συνήθως αναχώρησαν σήμερα Τετάρτη από τα βόρεια παράλια της Γαλλίας, για να εκμεταλλευτούν τις καλές καιρικές συνθήκες στη Μάγχη, μολονότι τα νερά ήταν πολύ κρύα. Ένας ψαράς κάλεσε τις υπηρεσίες διάσωσης όταν είδε μια άδεια λέμβο και ανθρώπους να επιπλέουν, αναίσθητοι, στη θάλασσα.

Το Στενό της Μάγχης είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως και τα ρεύματα είναι ισχυρά, ωστόσο οι υπερφορτωμένες λέμβοι μόλις και μετά βίας μένουν στην επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκονται στο έλεος των κυμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...