763
| CreativeProtagon

Μπούμερανγκ για τον Λουκασένκο η κρίση που ο ίδιος προξένησε

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 07:30
|CreativeProtagon

Μπούμερανγκ για τον Λουκασένκο η κρίση που ο ίδιος προξένησε

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 07:30

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο εξαπέλυσε μια μεταναστευτική κρίση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά το παιχνίδι έκανε τον κύκλο του, έγραψε η Washington Post. To καθεστώς της Λευκορωσίας και ο ίδιος ο Λουκασένκο, που συχνά αποκαλείται ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, ψάχνουν τώρα να δουν τι θα κάνουν με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους που παρέσυραν από τη Μέση Ανατολή και, τελικά, έμειναν στη Λευκορωσία. Στην πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο Λουκασένκο είπε ότι έχει λύσει το πρόβλημα, όμως δεν της εξήγησε πώς. Η αλήθεια είναι ότι ο λευκορώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει μία πιεστική κατάσταση που δημιούργησε ο ίδιος.

Την περασμένη Τετάρτη λεωφορεία μάζεψαν από τα σύνορα κάποιους από το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη συνοριογραμμή με την Πολωνία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας έδειξε μετανάστες ξαπλωμένους στα τσιμεντένια πατώματα κάποιας αποθήκης και σε αντίσκηνα. Το ίδιο Μέσο ανέφερε ότι ελήφθη απόφαση μετακίνησης κάποιων από τους Ασιάτες των συνόρων. Σε αυτές τις συνθήκες φιάσκου, και μάλιστα ύστερα από μήνες προσεκτικής οικοδόμησης της κρίσης, είναι ζήτημα πώς θα χειριστεί το θέμα το Μινσκ και αν θα καταφέρει να στείλει αυτούς τους ανθρώπους πίσω στις πατρίδες τους. Εξάλλου, έχουν οξυνθεί τα πνεύματα.

Μετανάστες συγκεντρώνονται σε έναν καταυλισμό κοντά στο σημείο ελέγχου Bruzgi – Kuznica στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας στην περιοχή Grodno στις 17 Νοεμβρίου 2021. | Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS
TV του Μινσκ: «Πολωνοί φασίστες»

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι Ασιάτες επιτέθηκαν στους πολωνούς συνοριοφύλακες με πέτρες, παπούτσια και άλλα αντικείμενα, ενώ εκείνοι τους έριξαν νερό με τις μάνικες. Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας είχε απευθείας σύνδεση με το σημείο και πρόβαλε και ένα πανό των μεταναστών που έγραφε «Πολωνοί φασίστες».

Ο Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και έχει καταγγελθεί από τη Δύση για νοθεία στις εκλογές και, τώρα, για «υβριδική επίθεση» με χρησιμοποίηση «ευάλωτων ατόμων» που έχουν «όνειρα να φτάσουν στην Ευρώπη». Το αμερικανικό Μέσο θύμισε ότι οι κύριοι στόχοι του Λουκασένκο σε αυτό το παιχνίδι των συνόρων, η Πολωνία και η Λιθουανία, είχαν δώσει καταφύγιο σε στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης έπειτα από την καταστολή των διαμαρτυριών μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Από τότε οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει αλλεπάλληλες κυρώσεις στο Μινσκ. Την περασμένη Δευτέρα η Ενωση αποφάσισε να επιβάλει και νέες κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας, αναζητώντας υπευθύνους με ονοματεπώνυμο: άτομα, πρακτορεία και αεροπορικές εταιρείες που εμπλέκονται στην προσέλκυση των μεταναστών στη Λευκορωσία.

Μετανάστες συγκεντρώνονται στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. | Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS
Αντί για αναγνώριση, κυρώσεις

Η Μέρκελ, έγραψε η Post, είπε στον Λουκασένκο πόσο ανησυχεί για την υγεία των μεταναστών από ανθρωπιστικής απόψεως, ενώ δεν τον προσφώνησε πρόεδρο, αλλά κύριο, ωστόσο ο Λουκασένκο δεν πτοήθηκε. Την ίδια ημέρα έβαλε τους τηλεπαρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης να ξεσπαθώσουν στις εκπομπές τους, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη είναι η στριμωγμένη από το αδιέξοδο στα σύνορα και όχι η χώρα τους. Οι κυβερνητικοί στη γειτονική Εσθονία είπαν με τη σειρά τους ότι ο Λουκασένκο δεν πήρε ό,τι ήθελε από τη Μέρκελ. Και να τι ήθελε: είχε ζητήσει την αναγνώρισή του ως προέδρου και την άρση των κυρώσεων. Με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι το μοναδικό στήριγμα του στη Γηραιά Ηπειρο, ο ίδιος υπαινίσσεται με πάσα σοβαρότητα ότι για χατίρι του μπορεί να γίνει ακόμη και ο τρίτος παγκόσμιος… Οι Ρώσοι, βέβαια, δηλώνουν ότι ουδείς απειλείται από αυτούς. Στο παιχνίδι των δηλώσεων μπήκαν και οι κυβερνητικοί της Λιθουανίας, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το περασμένο καλοκαίρι ένα κρατικό ταξιδιωτικό γραφείο της Λευκορωσίας οργάνωσε τις εναέριες μεταφορές των μεταναστών στο Μινσκ και από εκεί στα σύνορα με την Πολωνία.

Ζήλεψε το χρήμα του Ερντογάν

Οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, όπως τις παρουσιάζει η Post, συγκλίνουν στην άποψη ότι ναι μεν ο Λουκασένκο οργάνωσε τη μεταναστευτική κρίση με σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες, τόσο για την ανάγκη αναγνώρισής του ως προέδρου όσο και για την άρση των κυρώσεων, ωστόσο δεν υπολόγισε σωστά την ευρωπαϊκή ενότητα. Προσπάθησε να διασπάσει την ΕΕ, και δεν τα κατάφερε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να μαζέψει Ασιάτες στη χώρα του και νέες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες. Οι αναλυτές πιθανολογούν ότι για το όλο σκηνικό ο Λουκασένκο εμπνεύστηκε από τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν η ΕΕ πρόσφερε πακτωλό ευρώ στην Τουρκία σε αντάλλαγμα την αναχαίτιση της πλημμυρίδας των προσφύγων της Συρίας. Ούτε λεφτά θα πάρει, απεναντίας, θα αντιμετωπίσει ολομόναχος το αδιέξοδο που κατασκεύασε. Ακόμη και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον άδειασε, λέγοντας ότι για τις ενέργειες του Λουκασένκο ήταν ανενημέρωτος και, επίσης, ότι δεν τίθεται ζήτημα διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...