192
Η μέχρι πρότινος υπουργός Προϋπολογισμού Σοφί Βιλμές | sophiewilmes.be

Το Βέλγιο απέκτησε την πρώτη του πρωθυπουργό – έστω και υπηρεσιακή

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2019, 14:56
Η μέχρι πρότινος υπουργός Προϋπολογισμού Σοφί Βιλμές
|sophiewilmes.be

Το Βέλγιο απέκτησε την πρώτη του πρωθυπουργό – έστω και υπηρεσιακή

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2019, 14:56

Στην πολιτική ζωή στο Βέλγιο η ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» είναι σχεδόν ο κανόνας. Οι Βέλγοι πολλές φορές περιμένουν εβδομάδες και μήνες μέχρι να οριστεί κυβέρνηση και στο ενδιάμεσο πορεύονται με υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς.

Τον πρωθυπουργικό θώκο αναλαμβάνει πλέον η μέχρι πρότινος υπουργός Προϋπολογισμού, η 44χρονη φιλελεύθερη γαλλόφωνη Σόφι Βιλμές. Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Αντικαθιστά τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Μισέλ, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τη Βιλμές, είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του Βελγίου από τον Οκτώβριο του 2014. Κυβερνά όμως τη χώρα ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο, όταν το κόμμα των εθνικιστών Φλαμανδών (N-VA) εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Βέλγιο δεν έχει κανονική κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού να καθυστερούν μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Η Βιλμές αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου, ο οποίος θα ανακοινώσει επισήμως τον διορισμό της το νωρίτερο σήμερα Κυριακή.

Η νέα πρωθυπουργός γεννήθηκε το 1975 και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 2000. Εκλέχτηκε βουλευτής το 2014, ενώ ανέλαβε θέση στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...