520
Η περίφημη φωτογραφία του Ρόμπερτ Γουίλσον που δημιούργησε τον μύθο της Νέσι και έκανε διάσημη τη λίμνη Λοχ Νες | Wikipedia

Το τέρας του Λοχ Νες μάλλον είναι ένα… χέλι

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 13:07
Η περίφημη φωτογραφία του Ρόμπερτ Γουίλσον που δημιούργησε τον μύθο της Νέσι και έκανε διάσημη τη λίμνη Λοχ Νες
|Wikipedia

Το τέρας του Λοχ Νες μάλλον είναι ένα… χέλι

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 13:07

Στα υπέροχα Χάιλαντς της Σκωτίας βρίσκεται η Λοχ Νες, μια μεγάλη βαθιά λίμνη γλυκού νερού. Από τον 6ο μ.Χ αιώνα είχε αναπτυχθεί μια μυθολογία για την ύπαρξη κάποιου πολύ μεγάλου αλλά άγνωστης ταυτότητας τρομακτικού θαλάσσιου όντος που ζούσε εκεί.

Οι αιώνες πέρασαν και η ιστορία του «τέρατος» της λίμνης είχε ξεθωριάσει όταν στις αρχές της δεκαετίες του 1930 η αναφορά ενός αντρόγυνου σε μια εφημερίδα ότι είδε στην λίμνη κάποιο άγνωστο τεράστιο θαλάσσιο είδος ξαναζωντάνεψε τον μύθο.

Όταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις αφού ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται διάφοροι που έλεγαν ότι είδαν και αυτοί το τέρας ο δημοσιογράφος που είχε υπογράψει το θέμα στην εφημερίδα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει ο ίδιος μια έρευνα στην λίμνη και ότι είδε και αυτός το τέρας. Μάλιστα ο δημοσιογράφος αυτός επέμενε για χρόνια στην ισχυρισμό του υποστηρίζοντας ότι είχε δει το τέρας περίπου 20 φορές έκτοτε.

Η υπόθεση έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις χάρις σε ένα στρατιωτικό γιατρό Ρόμπερτ Γουίλσον ο οποίος το 1934 έδωσε στην δημοσιότητα την φωτογραφία ενός θαλάσσιου ερπετού που έμοιαζε με ζωντανό απομεινάρι της εποχής των πλησιόσαυρων. Το πλάσμα αυτό ονομάστηκε «Nessie» (Νέσι) και όπως ήταν φυσικό η ύπαρξη του προκάλεσε έξαψη.

Η τοπική κοινωνία όπως ήταν αναμενόμενο καλοδέχτηκε την ύπαρξη της Νέσι αφού έκανε την περιοχή διάσημη και πόλο έλξης όσων ήθελαν να συναντήσουν το τέρας της λίμνης. Εννοείται ότι από εκείνη την στιγμή και μετά εμφανίζονταν συνεχώς άτομα που υποστήριζαν ότι είδαν την Νέσι. Υπάρχουν καταγγελίες και βάσιμες υποψίες ότι κατά καιρούς για διαφόρους λόγους κάποιοι δημιούργησαν κάποια ομοιώματα με βάση την φωτογραφία του Γουίλσον τα οποία έριξαν στην λίμνη ώστε να τα δουν κάποιοι και να πιστοποιηθεί η ύπαρξη του τέρατος.

Τελικά πολλές δεκαετίες μετά την δημοσίευση της περίφημης φωτογραφίας αποκαλύφθηκε ότι η φωτογραφία του Γουίλσον ήταν πλαστή και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας καλά οργανωμένης απάτης από εκείνον και κάποιους φίλους του.

Οι έρευνες

Από την πρώτη στιγμή που πήρε διαστάσεις η ιστορία της Νέσι πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες έρευνες στην λίμνη από ειδικούς αλλά και ιδιώτες που ήθελαν να εντοπίσουν το μυστηριώδες ον. Φυσικά καμία δεν κατάφερε να εντοπίσει το παραμικρό ίχνος της ύπαρξης ενός μεγάλου θαλάσσιου ερπετού ή κάποιου άλλου είδους που θα μπορούσε ενδεχομένως να δείχνει παράξενο ή ακόμη και τρομακτικό σε όποιον το έβλεπε μπροστά του.

Η τελευταία σχετική έρευνα έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Δανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters οι ερευνητές πήραν δείγματα νερού από διάφορες περιοχές της λίμνης Λοχ Νες και πραγματοποίησαν αναλύσεις DNA.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκλείουν την ύπαρξη στην λίμνη όχι μόνο πλησιόσαυρων αλλά οποιουδήποτε είδους με μέγεθος ή χαρακτηριστικά τέτοια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο φόβο.

«Το μόνο ενδιαφέρον εύρημα είναι η παρουσία χελιών στην λίμνη. Η παρουσία τους είναι έντονη σε κάθε σημείο και αν και οι αναλύσεις δεν μπορούν να υποδείξουν μεγέθη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα της ύπαρξης κάποιου τεράστιου είδους χελιού.» αναφέρει ο γενετιστής Νιλ Τζεμέλ, του Πανεπιστημίου Ογκάστ της Νέας Ζηλανδίας που ήταν επικεφαλής της έρευνας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει κατά καιρούς αναφορές για ύπαρξη γιγάντιων χελιών στην λίμνη Λοχ Νες αλλά δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ένα τέτοιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...