539
Η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του πλοίου «Μέντωρ» | Γιάννης Ίσσαρης

Το ναυάγιο του «Μέντορα» αποκαλύπτει τα κλοπιμαία του Ελγιν!

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 17:15
Η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του πλοίου «Μέντωρ»
|Γιάννης Ίσσαρης

Το ναυάγιο του «Μέντορα» αποκαλύπτει τα κλοπιμαία του Ελγιν!

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 17:15

Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» στον Αβλέμονα Κυθήρων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη.

Το μπρίκι «Μέντωρ», βυθίσθηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα Κύθηρα τον Σεπτέμβριο του 1802. Το κύριο φορτίο του, που ανελκύστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη βύθισή του, αποτελούσαν 17 κιβώτια με αρχαιότητες από διάφορα μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών, που είχε αποσπάσει η ομάδα του Λόρδου Eλγιν.

Υποβρύχιος καθαρισμός του ναυαγίου «Μέντωρ» (photo: Γ. Ισσαρης)

Η φετινή ανασκαφή που διενεργήθηκε από δωδεκαμελή ομάδα και στο διάστημα από 27 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, επικεντρώθηκε τόσο στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του σκαριού, ώστε να γίνει εκ νέου ένα ορθοφωτομωσαϊκό και να διαπιστωθεί η κατάσταση διατήρησής του μετά το 2012, όσο και στην ανασκαφή τομής στο σημείο όπου έχει σπάσει το σκαρί του πλοίου.

Άποψη της τομής 1/2019 από δυτικά (photo: Α. Τούρτας)

Η τομή αποτελεί συνέχεια της τομής που είχε ερευνηθεί το 2017. Διαπιστώθηκε ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει μεγάλος αριθμός μαδεριών και νομέων διάσπαρτων που θάφτηκαν εκεί μετά τη βύθιση και τη διάλυσή του για να διενεργηθεί η ναυαγιαιρεσία του φορτίου.

Φωτομωσαϊκό του χώρου ανασκαφής (photo: Γ. Ίσσαρης)

Από τα κινητά ευρήματα που εντοπίσθηκαν και ανελκύσθηκαν, αξιοσημείωτα είναι ένα ακέραιο μαγειρικό σκεύος με εφυάλωση στο εσωτερικό του, ένα χρυσό δαχτυλίδι με σχηματοποιημένα άνθη από σύρμα και σφαιρίδια και σχοινοειδή διακόσμηση στο δακτύλιο, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένα σκέλος ξύλινου διαβήτη, ένα θραύσμα λαβής αρχαίου ροδιακού αμφορέα με σφράγισμα και επιγραφή «Αντιμάχου» με κηρύκειο (συνολικά έχουν βρεθεί τέσσερις λαβές), τρία ακόμα πιόνια σκακιού (έχουν επιπλέον εντοπισθεί τις προηγούμενες χρονιές ακόμα τέσσερα), διάφορα οστέινα και ξύλινα αντικείμενα καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τουλάχιστον 10 τροχαλιών και μακαράδων, που ορισμένοι σώζουν τα κομμάτια των σχοινιών στα οποία ήταν προσδεμένοι, κάτι που επιβεβαιώνει μάλλον τη διαπίστωση που είχε διατυπωθεί το 2017, ότι δηλαδή πρόκειται για τη θέση του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου, καθώς και άλλα ξύλινα και σιδερένια αντικείμενα που σχετίζονται με τον εξαρτυσμό του πλοίου.

Ακέραιο μαγειρικό σκεύος μετά την ανέλκυση του (photo: Π. Βεζυρτζής)

Στην έρευνα συμμετείχαν αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, δύτες, τεχνικοί βυθού και εργατοτεχνίτες και συγκεκριμένα οι παρακάτω: Δρ. Σ. Βραχιονίδου, Δ. Δημητρίου, Δρ. Γ. Ίσσαρης, Ε. Καραδήμου, Μ. Κουρκουμέλης, Ειρ. Μάλλιου, Α. Μιχαήλ, Σπ. Μουρέας, Δρ. Α. Τούρτας, Μ. Τζεφρώνης, Χρ. Φουσέκη, Μ. Φωτιάδη.

Η φετινή έρευνα πέραν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υποστηρίχθηκε και από την Ilios Shipping Co και τον Στ. Τριφύλλη.

Χρυσό δαχτυλίδι (photo: Π. Βεζυρτζής)

 

Ζευγάρι χρυσών σκουλαρικιών (photo: Π. Βεζυρτζής)

 

Τμήμα ξύλινου διαβήτη (photo: Π. Βεζυρτζής)

 

Ξύλινη τροχαλία (μακαράς) που σώζει το σχοινί πρόσδεσης (photo: Π. Βεζυρτζής)

 

Ανέλκυση δίσκων τροχαλιών (photo: Γ. Ίσσαρης)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...