227
| Shutterstock

Τηλεφωνικές απάτες με δήθεν επενδύσεις και λεία 200 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 14:18
|Shutterstock

Τηλεφωνικές απάτες με δήθεν επενδύσεις και λεία 200 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 14:18

Ενα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο αρκεί, όπως φαίνεται, σε κάποιους για να αρχίσουν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς και πλατφόρμες ανύπαρκτων επενδυτικών εταιριών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» που υπογράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος, πρόκειται για διεθνές κύκλωμα με έδρα σε χώρες όπως η Αλβανία ή η Ουκρανία, ωστόσο τα τηλεφωνήματα για ευνόητους λόγους φαίνεται πως γίνονται δήθεν από το Λονδίνο ή τη Ζυρίχη. Τα θύματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε εκατοντάδες ενώ το ποσό που έχουν χάσει αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ!

Η αρχή γίνεται συνήθως με μικρά κεφάλαια τα οποία υποτίθεται πως επενδύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και σε ισοτιμίες συναλλάγματος (forex). Το θύμα αφού τοποθετήσει τα χρήματά του στην πλατφόρμα που του δίνει ο «σύμβουλος» βλέπει στον υπολογιστή του κέρδη τα οποία ωστόσο είναι χωρίς πραγματικό αντίκρισμα και αυξομειώνουν ανάλογα με την πίεση που θέλει να ασκήσει το κύκλωμα στους επενδυτές. Τα κεφάλαια που επενδύονται αυξάνονται σταδιακά μαζί με τις προσδοκίες για το μεγάλο κέρδος.

Οταν αυτό «επιτευχθεί» και οι μικροεπενδυτές θελήσουν να ρευστοποιήσουν μαθαίνουν κάτι που κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζουν εξ αρχής: «Πως πρόκειται για “μαύρο” χρήμα και πως θα πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλό φόρο, συνήθως στο βρετανικό Δημόσιο. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς δεν έχουν άλλα χρήματα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλές φορές να δανειστούν ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία», εξηγεί στην εφημερίδα ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...