698
| Pool via REUTERS/Laurence Griffiths

«The End» στην Πρέμιερ Λιγκ των 352 ημερών

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2020, 15:38

«The End» στην Πρέμιερ Λιγκ των 352 ημερών

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2020, 15:38

Στο τελευταίο της παιχνίδι στη σεζόν η Λίβερπουλ δέχτηκε (από τον Ντουάιτ Γκέιλ της Νιούκαστλ) το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της στην Premier League. Μόλις στο 25ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Ε, και; Ο επίλογος ήταν ονειρεμένος. Οπως ολόκληρη αυτή η χρονιά, που της έφερε τον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στο 38′ ισοφάρισε -με κεφαλιά- ο Βίρχιλ φαν Ντάικ, ολοκληρώνοντας την καθοριστική συμβολή του στον εφετινό θρίαμβο των «Κόκκινων» με ένα σπάνιο ρεκόρ: ο ολλανδός αμυντικός έγινε μόλις ο πέμπτος ποδοσφαιριστής στα χρονικά της αγγλικής λίγκας που δεν έλειψε ούτε λεπτό από τους (38) αγώνες της ομάδας του. Ο Ντιβόκ Οριγκί ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 59′ (1-2), και ο Σαντιό Μανέ έβαλε… το κερασάκι στην τούρτα, στο 89′ (1-3).

Με 32 νίκες (και μόλις τρεις ήττες) η Λίβερπουλ ισοφάρισε το ρεκόρ που κατείχε η Μάντσεστερ Σίτι από την σεζόν 2017-2018. Τερμάτισε 18 βαθμούς πάνω από τους «Πολίτες», και τους άφησε να αναρωτιούνται πώς στην ευχή μέτρησαν έξι ήττες περισσότερες, αφού σκόραραν 102 γκολ (17 παραπάνω από όσα η αντίπαλός τους), δέχτηκαν περίπου τα ίδια (35-33), κράτησαν την εστία τους ανέπαφη σε 16 ματς (ο γκολκίπερ τους, Εντερσον, κέρδισε το «Χρυσό Γάντι»), και ανέδειξαν τον κορυφαίο στις ασίστ (ντε Μπρόινε με 20 – και 13 γκολ).

Το τέλος αυτής της σεζόν, που χρειάστηκε 352 μέρες για να ολοκληρωθεί, λόγω του κορονοϊού, άφησε πολύ ικανοποιημένη την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ: τη Γιουνάιτεντ. Πολλοί την «έβλεπαν» στην έκτη – έβδομη θέση, όμως τερμάτισε τρίτη, παραμένοντας αήττητη μετά την καραντίνα (με πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες). Σκόραρε και χθες ο Μπρούνο Φερνάντες, ο παίκτης που αφίχθη στο «Ολντ Τράφορντ» τον Ιανουάριο και άλλαξε τη μοίρα της ομάδας του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, πετυχαίνοντας δέκα γκολ. Νικώντας στο «Κινγκ Πάουερ» με 2-0, η Γιουνάιτεντ πέταξε τη Λέστερ εκτός Champions League. Με μόλις δυο νίκες στις οκτώ αγωνιστικές που παίχτηκαν μετά τη διακοπή, οι «Αλεπούδες» κατέλαβαν την πέμπτη θέση, που οδηγείστο Europa League.

O Φρανκ Λάμπαρντ στο τελευταίο ματς της Τσέλσι (Pool via REUTERS/Matthew Childs)

Ο Φρανκ Λάμπαρντ τα πήγε περίφημα ως «ρούκι» προπονητής. Μαζί με τη Λίβερπουλ, τη Σίτι και τη Γιουνάιτεντ, στο επόμενο Champions League θα συμμετάσχει η Τσέλσι του, η οποία πίκρανε τη Γουλβς, προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού. Την άφησε έβδομη, και χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εκτός αν η Τσέλσι νικήσει την Αρσεναλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, οπότε οι «Λύκοι» θα προκριθούν στο Europa League. Χάρη στην ήττα της Γουλβς θα βγει στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν και η Τότεναμ, του Ζοσέ Μουρίνιο, που έφερε ισοπαλία (1-1) στην έδρα της αδιάφορης Κρίσταλ Πάλας. Προηγήθηκε με τον Χάρι Κέιν, ο οποίος με τον Πορτογάλο στον πάγκο συμπλήρωσε 14 γκολ σε 19 ματς.

Νόριτς, Γουότφορντ και Μπόρνμουθ είναι οι ομάδες που υποβιβάζονται στην Championship. Η ιστορική Αστον Βίλα τη γλίτωσε την τελευταία στιγμή, τερματίζοντας μόλις ένα βαθμό πάνω από την Μπόρνμουθ και τη Γουότφορντ.

Με 23 γκολ στη σεζόν ο Τζέιμι Βάρντι, ο επιθετικός της Λέστερ, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ. Σε ηλικία 33 ετών και 198 ημερών είναι ο γηραιότερος που το καταφέρνει στην Premier League, ξεπερνώντας τον Ντιντιέ Ντρογκμπά του 2009-2010, που τότε ήταν 32 ετών. Τη χρονιά που η Λέστερ κατέκτησε τον τίτλο στην Αγγλία, ο Βάρντι είχε πετύχει ένα γκολ περισσότερο, όμως έχασε την πρωτιά -με διαφορά ενός τέρματος- από τον Κέιν.

Το 5-0 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Νόριτς ήταν το τελευταίο παιχνίδι μιας σπουδαίας καριέρας. Ολοι όσοι βρίσκονταν στο (δυστυχώς, άδειο από κόσμο) «Etihad», συμπαίκτες και αντίπαλοι, χειροκρότησαν θερμά τον Νταβίντ Σίλβα όταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα τον κάλεσε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, ακριβώς για να τους δώσει αυτήν την ευκαιρία. Ο ισπανός «μαέστρος» αποχωρεί από τα γήπεδα, έχοντας γράψει ιστορία δέκα ετών στους «Πολίτες». Με 434 συμμετοχές, 140 ασίστ, 77 γκολ και 13 κερδισμένα τρόπαια.

«Μου άρεσε η φαντασία του, αλλά το μέγεθός του με έκανε να πιστέψω πως θα αποτύγχανε στο σκληρό παιχνίδι της Premier League. Αυτή ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Εκανα λάθος και, ειλικρινά, χαίρομαι γι’ αυτό. Οποιοσδήποτε παίκτης μεγάλης αξίας μπορεί να κάνει μια καλή σεζόν στην Αγγλία, όμως αυτός έκανε 10 καλές σεζόν», τόνισε ο Γκουαρντιόλα για τον ποδοσφαιριστή που άλλαξε αυτήν την αντίληψη: οτι τα μικρά κορμιά δεν έχουν καμία τύχη στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...