296
Ο Μπομπ Μάρλεϊ, σε συναυλία τον Ιανουάριο του 1978, τρία χρόνια πριν πεθάνει από καρκίνο | Express Newspapers / Hulton Archive / Getty Images/ Ideal Images

Θα ακουστούν μετά από 40 χρόνια χαμένες «ζωντανές» ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 16:07
Ο Μπομπ Μάρλεϊ, σε συναυλία τον Ιανουάριο του 1978, τρία χρόνια πριν πεθάνει από καρκίνο
|Express Newspapers / Hulton Archive / Getty Images/ Ideal Images

Θα ακουστούν μετά από 40 χρόνια χαμένες «ζωντανές» ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 16:07

Σε πλειστηριασμό θα βγουν 10 μπομπίνες με ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ και των Wailers από συναυλίες της δεκαετίας του ’70, στο Παρίσι και το Λονδίνο, που είχαν βρεθεί μετά από 40 χρόνια, σχεδόν κατεστραμμένες από την υγρασία και τη μούχλα, σε ένα υπόγειο ξενοδοχείου.

Τις μπομπίνες βρήκε ένας από τους εργάτες που συγκέντρωναν αντικείμενα για πέταμα από τους χώρους του ξενοδοχείου στο Λονδίνο, επειδή έκλεινε. Οταν είδε τι έγραφαν πάνω, πήρε τηλέφωνο τον κολλητό του, Τζο Γκατ, που ήταν μεγάλος φαν του διάσημου καλλιτέχνη.

Αυτός τις κράτησε, έψαξε κάποιον μηχανικό ήχου, που θα μπορούσε να τις επιδιορθώσει και βρήκε τον Μάρτιν Νίκολς, ο οποίος δούλεψε εντατικά για δύο χρόνια, με πολύ μεράκι και αγάπη, ώστε να μπορούν να ακουστούν και πάλι.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Lyceum Theatre στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, στο Rainbow Theatre στο Φίνσμπερι Παρκ και το Pavillon Baltard στο Παρίσι.

Οι Rolling Stones είχαν τότε, το μοναδικό κινητό στούντιο ηχογράφησης, το οποίο είχαν δανείσει στον Μάρλεϊ, για να ηχογραφήσει τις συναυλίες του.

«Οταν είδα για πρώτη φορά τις μπομπίνες, έπρεπε να είχα πει, “όχι, ευχαριστώ”, έτσι που ήταν καλυμμένες με μούχλα και είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από το νερό. Αν κάποιος είχε προσπαθήσει να τις παίξει τότε, θα είχαν καταστραφεί και χαθεί για πάντα.

Οταν τις άκουσε ο τραγουδιστής της τζαζ Λούις Χούβερ, φίλος του Τζο Γκατ,  δεν πίστευε στα αυτιά του: «Μεταφερθήκαμε πίσω στον χρόνο. Ειδικά ο Τζο, που ήταν ανάμεσα στο πλήθος στο Lyceum, στις 18 Ιουλίου του 1975, όταν ήταν 22 ετών».

Οι 10 μπομπίνες, θα βγουν σε πλειστηριασμό στο Μερσεϊσάιντ, στις 21 Μαΐου. Η καθεμία τους αναμένεται να πωληθεί έναντι τουλάχιστον 25.000 λιρ. Οι ειδικοί αναμένουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά τους από όλο τον κόσμο.

Ακούστε απόσπασμα από τη συναυλία του Μπομπ Μάρλεϊ και των Wailers στο Pavillon Baltard στο Παρίσι, τον Ιούνιο του 1978:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...