544
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη | .

Τέλος η θέση της Τουλουπάκη – Καταργείται η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 21:48
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη
|.

Τέλος η θέση της Τουλουπάκη – Καταργείται η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 21:48

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται να ενοποιηθούν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Επιπλέον, προβλέπεται η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Με την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εγκλημάτων Διαφθοράς, οι επικεφαλής τους, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στην Εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά έξι), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Αρειος Πάγος), το οποίο θα επιλέγει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα επανδρώσουν τη νέα υπηρεσία και η θητεία τους θα είναι τριετής. Παράλληλα, η θητεία των υπηρετούντων σήμερα στις εν λόγω εισαγγελίες (τακτικοί και επίκουροι), καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει τις δύο αυτές εισαγγελίες, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών.

Όμως, μέχρι τη λήξη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» και αποτελείται συνολικά από 76 άρθρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης τα άρθρα «συνιστούν ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων.

»Με το νομοσχέδιο, εισάγονται δικονομικές ρυθμίσεις που καταλείπουν άθικτες τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου του ν. 3869/2010 και αποσκοπούν στην επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο επιχειρείται, αφενός να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες, που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και με τον τρόπο αυτό να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσοι το δικαιούνται. Αφετέρου, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί το καθεστώς της οιονεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη», προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως και το 2032».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

  1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.
  2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.
  3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Ακόμη, προτείνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικηγόρων. Σκοπός των ρυθμίσεων αυτών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και η ρύθμιση ζητημάτων όπως ο τρόπος κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας, η προσαρμογή των συλλογικών Οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων στη ψηφιακή εποχή, καθώς και ο εξορθολογισμός των πειθαρχικών κυρώσεων των δικηγόρων από τα αρμόδια όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων.

Τέλος, εισάγονται ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και την επίλυση υφιστάμενων δυσλειτουργιών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...