403
Εργαζόμενοι στο λιμάνι της Αμβέρσας δοκιμάζουν το βραχιόλι που μετρά την απόσταση ανάμεσά τους ενόψει χαλάρωσης των μέτρων | REUTERS/Francois Lenoir

Τα βραχιόλια της κοινωνικής αποστασιοποίησης δοκιμάζουν στο Βέλγιο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 14:25
Εργαζόμενοι στο λιμάνι της Αμβέρσας δοκιμάζουν το βραχιόλι που μετρά την απόσταση ανάμεσά τους ενόψει χαλάρωσης των μέτρων
|REUTERS/Francois Lenoir

Τα βραχιόλια της κοινωνικής αποστασιοποίησης δοκιμάζουν στο Βέλγιο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 14:25

Την ώρα που κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού, ενώ άλλες, όπως και η Ελλάδα, συνεχίζουν τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν την ασφαλή επιστροφή σε κάποια κανονικότητα.

Στο Λιχτενστάϊν, για παράδειγμα, οι αρχές θα μοιράσουν βιομετρικά βραχιολάκια σε όλο τον πληθυσμό, τα οποία θα στέλνουν σε πραγματικό χρόνο σε εργαστήριο στην Ελβετία, σωματικά δεδομένα, όπως θερμοκρασία του σώματος, καρδιακούς παλμούς και ρυθμό αναπνοής με στόχο να εντοπίζουν τους φορείς του SARS-CoV-2.

Σειρά έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο εταιρείας στο Βέλγιο, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρονικά βραχιολάκια, που μετρούν την απόσταση αυτού που το φοράει από τον κοντινότερο άνθρωπο, διασφαλίζοντας την εφαρμογή του απαραίτητου πλέον μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δοκιμές της συσκευής στην Αμβέρσα

Σε λίγες ημέρες, εργαζόμενοι στο λιμάνι της Αμβέρσας, θα ξεκινήσουν τη χρήση των συσκευών αυτών.

Η εταρεία Rombit, που εδρεύει στην Αμβέρσα, κατασκευάζει βραχιόλια που χρησιμοποιούνται ήδη από εργαζόμενους στο λιμάνι, τα οποία ειδοποιούν αν πλησιάζουν οχήματα, αν κάποιος πέσει στο νερό ή ελέγχουν την είσοδο και έξοδο σε συγκεκριμένες ζώνες.

Στα ίδια βραχιόλια, η εταιρεία πρόσθεσε λογισμικό, το οποίο ανιχνεύει την απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους και ειδοποιεί όταν κάποιος πλησιάζει επικίνδυνα, σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου ή όποια απόσταση οριοθετηθεί.

Εργαζόμενοι στον λιμένα της Αμβέρσας φορά τα βραχιόλια και τηρεί τις σωστές αποστάσεις

Η εταιρεία πιστεύει επίσης ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ιχνηλάτηση επαφών ενός φορέα του κορονοϊού. Βάσει των δεδομένων της συσκευής, μπορεί να βρει με ποιους ήρθε σε επαφή ο φορέας τις προηγούμενες ημέρες, αρκεί να φορούσαν όλοι τα βραχιόλια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζον Μπέκελμας, τονίζει στο Reuters ότι ούτε η εταιρεία ούτε οι εργοδότες όσων το φορούν μπορούν να συγκεντρώνουν τα δεδομένα, καθώς οι συσκευές επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους και όχι με κεντρικό σέρβερ ούτε με το Ιντερνετ.

Οι πρώτοι εργαζόμενοι που θα τα δοκιμάσουν στις αρχές του επόμενου μήνα, δουλεύουν σε πύργους ελέγχου του λιμένα της Αμβέρσας και αργότερα θα τα φορέσει το πλήρωμα των ρυμουλκών.

Ο Ρόμπιτ είπε ότι έχουν λάβει αιτήματα από 500 εταιρείες από 99 χώρες και ελπίζει η παραγωγή τους να φτάσει τα 25.000 κομμάτια τον επόμενο μήνα.

Πρώτες στη λίστα των ενδιαφερόμενων είναι οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οργανισμοί λιμένων και κατασκευαστικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...