992
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο... | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Σταύρος και οι απέναντι όχθες

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Φεβρουαρίου 2016, 08:12
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο...
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Σταύρος και οι απέναντι όχθες

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Φεβρουαρίου 2016, 08:12

Το 2ο συνέδριο του Ποταμιού το οποίο αρχίζει την Παρασκευή (σήμερα) το βράδι στο Περιστέρι, είναι καθοριστικό για το μέλλον του και διεξάγεται σε μια συγκυρία κατά την οποία  όλα τα μεγάλα θέματα για την πορεία της χώρας είναι ανοικτά και δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά  πότε και πώς θα κλείσουν.

Ταυτόχρονα τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων δείχνουν το κόμμα  εκτός Βουλής (2,6% MRB) και τα σύννεφα βαριά πάνω από τη κοίτη του. Οι αποφάσεις λοιπόν που θα ληφθούν θα δείξουν αν η πηγή του έχει ακόμη αποθέματα νερού και προς ποια κατεύθυνση θα συνεχιστεί  η ροή του.

Το συνέδριο είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο. Από την τελική του απόφαση θα προσδιοριστεί το βάθος και το εύρος των εξελίξεων στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Αν τελικώς το Ποτάμι ανταποκριθεί στην πρόταση – πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά η μόχλευση αναμένεται να είναι δυναμική και το εγχείρημα θα αποκτήσει σημαντικά εχέγγυα συνολικής ανασύνθεσης του ενδιαμέσου χώρου. Εάν διστάσει τότε η προσπάθεια για ανασύσταση της Κεντροαριστεράς θα έχει μικρό ορίζοντα και το ίδιο το Ποτάμι θα βιώνει την αργή διαδικασία απίσχνασής του.

Θα αναδειχθεί, λοιπόν, το Ποτάμι στον σημαντικότερο «παραπόταμο» της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, τροφοδοτώντας την με καθαρό νερό, όπως  επεδίωξε να ρίξει πριν από δύο χρόνια στα στάσιμα νερά της πολιτικής  σκηνής ή μήπως η πηγή του έχει στερέψει από την υπερβολική σπατάλη και το φιλόδοξο πείραμα του Σταύρου Θεοδωράκη πιθανόν θα έχει την τύχη του ΔΗΚΚΙ, της ΠΟΛΑΝ και του ΚΕΠ;

Η καχυποψία για τις ειλικρινείς προθέσεις της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανείς σε αρκετούς βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού και δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους πως με πιθανό φλερτ θα αμφισβητηθεί η αυτονομία του, ίσως και η ύπαρξή του.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες ο κ. Θεοδωράκης έχει συνομιλήσει με πολλούς παράγοντες του Ποταμιού για την πολιτική πρόταση που θα διατυπώσει. Κατά ασφαλείς πληροφορίες έχει συναντηθεί με εμβληματικά πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συζητώντας μαζί τους όλες τις προοπτικές. Εκείνοι τον παρώθησαν να ανταποκριθεί στην πρόταση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, συμβάλλοντας στην ευόδωσή της νέας προοδευτικής συμμαχίας με το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού.

Τούτων δεδομένων ο επικεφαλής του Ποταμιού, την Παρασκευή το απόγευμα, αναμένεται να εισηγηθεί στους 1300 συνέδρους συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, η οποία θα έχει μεταρρυθμιστικό στίγμα ανατροπής των παθογενειών του πολιτικού συστήματος και των θεσμών της χώρας και  ζητώντας, κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ανοικτό διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά και από την κοινωνία να τον στηρίξει. Πρόκειται επίσης να προτείνει ο διάλογος και οι διαδικασίες να οργανωθούν από  Επιτροπή Προσωπικοτήτων υψηλού και αδιαμφισβήτητου  κύρους ώστε να διασφαλίζεται η εγγύηση και η  αξιοπιστία τους.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Θεοδωράκης έχει συνομιλήσει με πολλούς παράγοντες του Ποταμιού για την πολιτική πρόταση που θα διατυπώσει. Κατά ασφαλείς πληροφορίες έχει συναντηθεί με εμβληματικά πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Εκείνοι του πρότειναν να ανταποκριθεί στην πρόταση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και την επομένη, Σάββατο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά θα μιλήσουν από το βήμα του Συνεδρίου. Ιδίως για την απάντηση που θα δώσει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Την επιλογή της κεντροαριστερής πορείας του Ποταμιού την ασπάζονται σχεδόν όλοι οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του Ποταμιού (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης, Αθηνά Δρέττα , Ιωάννης Παπανικολάου, ο ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης κ.α ). «Το Ποτάμι πρέπει να επιδιώξει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Λυκούδης.

Δεν λείπουν όμως οι επιφυλάξεις και ενστάσεις τις οποίες εκφράζει, κατά κύριο λόγο, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μαζί με ομάδα στελεχών φιλελεύθερου προσανατολισμού, που βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική συμπόρευσης του Ποταμιού με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο βουλευτής του Ποταμιού  Β’ Αθηνών δήλωσε πως «η προοπτική αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του». Την ίδια στιγμή προανήγγειλε την μετεκλογική συνεργασία του «μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού που εκφράζονται από τον κ. Μητσοτάκη». Ομως  εσχάτως κάνουν λόγο «το Ποτάμι να είναι ο καταλύτης του Ριζοσπαστικού Κέντρου».

Στο πρώτο συνέδριο ανιχνευόταν το όραμα για το αύριο. Στο δεύτερο είναι επιτακτική η αναζήτηση λύσεων για το σήμερα (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Στο πρώτο συνέδριο ανιχνευόταν το όραμα για το αύριο. Στο δεύτερο είναι επιτακτική η αναζήτηση λύσεων για το σήμερα (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η απάντηση στον κ. Θεοχάρη ήρθε από τον Γρηγόρη Ψαριανό ο οποίος αντέτεινε: «….η αποστροφή ότι “το Ποτάμι τελείωσε” και επίσης ότι “θα πάω στο συνέδριο να καταγγείλω” εγώ αν ήμουνα σε ένα οποιοδήποτε παλιό κόμμα ή σε ένα κίνημα τι νόημα έχει να πάω στο συνέδριο να καταγγείλω, αν έχω αποφασίσει ότι για μένα τέλειωσε; Οταν τελειώνει κάτι μέσα σου σηκώνεσαι και φεύγεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί  βέβαια μια αναταραχή εσωτερική εν όψει συνεδρίου».

Αξιοσημείωτη την ίδια στιγμή είναι η άποψη μεσαίων κατά το πλείστον στελεχών τα οποία ζητούν απ΄ όλους το Ποτάμι να ακολουθήσει συντεταγμένη πορεία και να μην εμφανίσει εικόνα προϊούσας διάλυσης.

Η επανεκλογή του κ. Θεοδωράκη στη θέση του επικεφαλής του Ποταμιού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μολονότι δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Εχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία και ο Παύλος Ελευθεριάδης καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη, εκ των ιδρυτικών μελών του Ποταμιού.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν τα ενεργά στελέχη του Κινήματος απ’ όλη την Ελλάδα, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, τα μέλη των Επιτροπών Διαλόγου και Νεολαίας, τα στελέχη και οι εμπειρογνώμονες στους Τομείς Πολιτικής και οι υποψήφιοι βουλευτές των δυο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Οι ψηφοφορίες θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να περάσει το μήνυμα στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι το Ποτάμι είναι εκσυγχρονισμένο κόμμα ενώ οι 1300 σύνεδροι θα κληθούν να εκλέξουν:

– Το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών (ΣΑΑΣ)
– Την Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ)

Ακολούθως η  Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) θα εκλέξει:

– Τον Γραμματέα Οργανωτικού
– Τον Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου
– Το Πολιτικό Συμβούλιο
– Την Επιτροπή Δεοντολογίας και την Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...