420
O Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Τζο Μπάιντεν και ο Γιαΐρ Λαπίντ στο κόκκινο χαλί του Μπεν Γκουριόν | REUTERS/Amir Cohen

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν – «Σημαντική απειλή» η εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Ιράν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 16:04
O Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Τζο Μπάιντεν και ο Γιαΐρ Λαπίντ στο κόκκινο χαλί του Μπεν Γκουριόν
|REUTERS/Amir Cohen

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν – «Σημαντική απειλή» η εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Ιράν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 16:04

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ για την πρώτη περιοδεία του ως προέδρου στη Μέση Ανατολή.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου τον υποδέχθηκαν ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο νέος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

Κατά την επίσκεψή του, ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να επιδείξει στον Μπάιντεν τις τεχνολογίες που διαθέτει, περιλαμβανομένου ενός λέιζερ για την αντιμετώπιση drones.

«Οι συζητήσεις (με τον Μπάιντεν) θα επικεντρωθούν πρωτίστως και πάνω απ’ όλα στο Ιράν», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Λαπίντ.

Η ισραηλινή αστυνομία θα αναπτύξει περίπου 16.000 μέλη της στη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν ήδη κλείσει στο Ισραήλ, κυρίως στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Την Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συνομιλήσει στη Βηθλεέμ με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Παρά το αίτημά της, δεν προβλέπεται συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με την οικογένεια της Σιρίν Αμπού Ακλεχ, της αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera που σκοτώθηκε από σφαίρα τον Μάιο στη διάρκεια ισραηλινή επιδρομής στη Δυτική Οχθη.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με την οικογένεια της δημοσιογράφου και την «προσκάλεσε στις ΗΠΑ ώστε να μπορέσει να καθήσει και να μιλήσει μαζί τους απευθείας».

Μετά το Ισραήλ, ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί με απευθείας πτήση την Παρασκευή από το Τελ Αβίβ στην Τζέντα σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται «συμβολική».

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πετά απευθείας προς τη Σαουδική Αραβία συνοψίζει τη δυναμική των τελευταίων μηνών (…) Ελπίζουμε και ενεργούμε με τρόπο ώστε αυτό να αποτελέσει το πρώτο βήμα, την αρχή, μιας διαδικασίας εξομάλυνσης», δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Σάλιβαν: «Σημαντική απειλή» η εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας – Ιράν

Οι προσπάθειες του Βλαντίμιρ Πούτιν να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Ιράν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία συνιστούν μια «σημαντική απειλή», δήλωσε εξάλλου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να προμηθεύσει την Μόσχα με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μέρος από τα οποία είναι drones μάχης, για χρήση στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Τεχεράνη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σάλιβαν χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη χρονική συγκυρία του ταξιδιού του Πούτιν.

«Η εμβάθυνση της συμμαχίας της Ρωσίας με το Ιράν για να σκοτώσει Ουκρανούς είναι κάτι που ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να δει και να το δει ως μια σημαντική απειλή», είπε ο Σάλιβαν, από το προεδρικό αεροσκάφος, που μετέφερε τον Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...