389
Πούτιν και Ερντογάν υπό το βλέμμα (πορτρέτων) του Χομεϊνί και του Χαμενεΐ, σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Τεχεράνη | Mikhail Svetlov/Getty Images

Ο Ερντογάν μπήκε σφήνα στη συνάντηση Πούτιν – Ιρανών!

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 18:52
Πούτιν και Ερντογάν υπό το βλέμμα (πορτρέτων) του Χομεϊνί και του Χαμενεΐ, σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Τεχεράνη
|Mikhail Svetlov/Getty Images

Ο Ερντογάν μπήκε σφήνα στη συνάντηση Πούτιν – Ιρανών!

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 18:52

Το δίπορτο παιχνίδι του στο Ουκρανικό συνεχίζει απτόητος ο Ερντογάν, παίζοντας όμως σε επίπεδο ανώτερο εκείνου του εμπόρου όπλων τύπου drones Bayraktar: τώρα επιχειρεί να καταστεί ο φιλάνθρωπος μεσολαβητής που θα απεγκλωβίσει το ουκρανικό σιτάρι και θα ταΐσει την πεινασμένη ανθρωπότητα… Ενδέχεται όμως να αλεστεί στη μυλόπετρα του ανταγωνισμού Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικώς τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και με τις δύο ηγεσίες των εμπολέμων μερών, και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στόχος του Τούρκου, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η επίτευξη κάποιας συμφωνίας με την οποία οι Ρώσοι θα χαλαρώσουν τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμένων και θα επιτρέψουν την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Η ανακοίνωση περί των συνδιαλέξεών του συνοδεύτηκε από προτροπές προς τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση, αφού «το σχέδιο αφορά τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων στον Εύξεινο Πόντο». Συνέχεια στην κουβέντα τους για το ψωμί του κόσμου όλου θα δώσουν οι Πούτιν και Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα και εκ του σύνεγγυς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στην Τεχεράνη την ερχόμενη Τρίτη.

Πέρα από την είδηση της συνάντησης Ερντογάν και Πούτιν, η υποδοχή των διαβουλεύσεων περί τα σιτηρά ήγειρε ποικίλες ερμηνείες. Ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί συμφωνία η οποία θα οδηγούσε τη Ρωσία στην εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών που έχει οικειοποιηθεί η ίδια και τα έχει βαφτίσει ρωσικά. Οι δε ΗΠΑ έστρεψαν τον προβολέα εντελώς σε άλλη κατεύθυνση: ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε για τις επαφές της Τεχεράνης ότι η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει «πολλές εκατοντάδες» drones από το Ιράν. Από πλευράς του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η τριμερής συνάντηση θα αφορά τη… Συρία!

Οσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό το τελευταίο, έχει τη λογική του: το ταξίδι του Πούτιν στο Ιράν θα ακολουθήσει το ταξίδι του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, το οποίο εξελίσσεται την τρέχουσα εβδομάδα. Το Ιρανικό είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα Μπάιντεν για τις επαφές του με τους Ισραηλινούς και τους Σαουδάραβες, έτσι το «γλυκό» δένει με τη διπλωματική απάντηση των Ρώσων.

Οι οικοδεσπότες Ιρανοί ισχυρίζονται ότι με τη ρωσική πλευρά θα συζητήσουν θέματα οικονομικής συνεργασίας. Το θέμα είναι τι μπορεί να σημαίνει η παρουσία του Ερντογάν σε μία συνάντηση που θα αφορά είτε τα ιρανικά drones είτε τις διμερείς ιρανορωσικές σχέσεις και η οποία έχει στοχοποιηθεί ήδη από τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...