762
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σταϊκούρας σε Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα οικοδομεί τη μετά-κορονοϊό εποχή

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 20:50
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σταϊκούρας σε Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα οικοδομεί τη μετά-κορονοϊό εποχή

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 20:50

Στις προκλήσεις για την οικονομία στην εποχή μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση την Τετάρτη, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, τη μετά-κορονοϊό εποχή, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020», τόνισε.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα «στοιχήματα» αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. Προϋποθέτουν, όπως είπε, έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

Αναφερόμενος στα βήματα που πραγματοποιούνται για τη μετά- κορονοϊό εποχή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

1. Αξιοποιούμε την δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

2. Εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η οποία περιλαμβάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από το 2019: του ΕΝΦΙΑ, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις, του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα και των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ, με τις σημερινές διατάξεις στη Βουλή, επέρχονται η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα και η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

3. Αντλούμε επιτυχώς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πόρους από τις αγορές, και διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές επίπεδο. Τελευταία, το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας. Και αποπληρώσαμε, πρόωρα, και το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το ΔΝΤ.

Θεσμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αγορές και επενδυτές αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του, διακρατείται από τον επίσημο τομέα, έχει μεγάλη μέση ωρίμανση, χαμηλά- ως επί το πλείστον, σταθερά- επιτόκια και χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης.

4. Εκτελούμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κομβικής σημασίας τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.

5. Μειώνουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο και επεκτείνουμε, καθώς και με την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

6. Εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους σημαντικούς πόρους του ευρωπαϊκού εργαλείου «Next Generation EU», του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη.

Υπενθυμίζεται, είπε ο υπουργός, ότι η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών κρατών- μελών που υπέβαλαν το οριστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα σχέδιο συνεκτικό, ώριμο, φιλόδοξο και καινοτόμο.

Όλα τα παραπάνω, προσέθεσε, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη πρόσφατων θετικών εξελίξεων, όπως είναι: η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Οι εξελίξεις αυτές, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες. Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε κατά τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις.

Περιέγραψε δε αυτές τις προκλήσεις ως εξής:

-Να υπερβούμε την υγειονομική κρίση και τον οικονομικό της αντίκτυπο.

-Να επιτύχουμε την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν.

-Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας.

-Να διατηρήσουμε όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, έως την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.

-Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

-Και φυσικά, να επιτύχουμε τόσο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, ώστε να αποτελέσουν καταλύτη για να γίνουν οι κοινωνίες μας πιο συνεκτικές και οι οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, προσαρμοζόμενες στις ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News