884
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» για την υπέρβαση όλων των προβλημάτων του 2020 από τα μέσα του 2022 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταϊκούρας: Πέφτουν €3 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 10:18
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» για την υπέρβαση όλων των προβλημάτων του 2020 από τα μέσα του 2022
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταϊκούρας: Πέφτουν €3 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 10:18

Συνολικά 3 δισ. ευρώ θα δοθούν το επόμενο διάστημα στην οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά:

-Μάιο και Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», από την οποία απομένουν ενισχύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ.

-Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαΐου.

-Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί έως το τέλος του μηνός και μέσω της οποίας θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

-Η επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το β’ στάδιο θα αρχίσει τον Ιούνιο, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο. Το κράτος θα καλύψει έως το τέλος του έτους τμήμα των πάγιων δαπανών αφού αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί. Θα δίδεται ένα πιστωτικό για να καλύπτονται οφειλές σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.

-Τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια θα γίνει για τον Απρίλιο με προκαταβολή, όπως και τον Μάρτιο.

Οπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ για τη διετία 2020- 2021 (24 δισ. ευρώ το 2020 και 15,5 δισ. ευρώ εφέτος) και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων.

Το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο η υπέρβαση αυτή θα καλυφθεί όσο επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα (βελτίωση εσόδων, σταδιακό περιορισμό των μέτρων στήριξης, πολλή καλύτερη εικόνα στον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι, χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και αυξημένες ιδιωτικές καταθέσεις κατά 21- 22 δισ. ευρώ). «Η κάλυψη θα είναι από την ανάπτυξη και όχι από μέτρα λιτότητας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα ήταν ότι από τα μέσα του 2022 θα έχουν καλυφθεί πλήρως τα προβλήματα του 2020, ενώ παράλληλα θα έχει υλοποιηθεί μεγάλο μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών για μειώσεις φόρων και εισφορών. Δήλωσε μάλιστα «ρεαλιστικά αισιόδοξος» γι αυτό, βάσει και των πρόδρομων δεικτών της οικονομίας (αύξηση για 4ο συνεχόμενο μήνα της βιομηχανικής παραγωγής, άνοδο στις κατασκευές, τουριστικά έσοδα, καταθέσεις και Ταμείο Ανάκαμψης).

Φορολογικές ελαφρύνσεις, δανεισμός με ευνοϊκούς όρους, άμεση χρηματοδότηση, με τη μορφή επιδότησης

Από τα 2022 εξάλλου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και τα κίνητρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προώθηση των εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών επιχειρήσεων.

Η αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής επιχείρησης είναι ένα από τα βασικά συστατικά της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με την Εκθεση Πισσαρίδη. «Για την ελληνική οικονομία, ο στόχος ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απόλυτα συμβατός με την ανάγκη να υπάρξει συστηματική μεγέθυνση όλων των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Αυτό γιατί η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων διέρχεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την αύξηση του μεγέθους τους, που βελτιώνει τους όρους κόστους», αναφερόταν συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα κίνητρα δεν θα είναι ενιαία, αντίθετα θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίσταση και το είδος της συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, θα αφορούν:

• Φορολογικές ελαφρύνσεις: Θα προβλέπεται εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για κάποια χρόνια, αλλά και μειωμένη φορολόγηση αποθεματικών.

• Επιδοτήσεις: Θα δίνονται, μεταξύ άλλων, για την αγορά προμηθειών και εξοπλισμού.

• Δανεισμός: Θα υπάρχει πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα 5 κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια αυτά (μαζί με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια και την έρευνα και ανάπτυξη). Ετσι, ακόμη και επιχειρήσεις που δεν έχουν έντονο ψηφιακό αποτύπωμα και δεν προωθούν καν την εξωστρέφεια θα μπορούν να δανειοδοτηθούν για να επενδύσουν, στο πλαίσιο της συγχώνευσης ή της συνεργασίας τους με άλλες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα προβλέπονται αδειοδοτικές διευκολύνσεις, έτσι ώστε να απλουστευθεί η μεταβίβαση αδειών που σήμερα είναι προσωποπαγείς.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει, ακόμα, δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε η μεγέθυνση που θα προκύπτει να είναι πραγματική και όχι πλασματική, προκειμένου να επωφεληθεί ο επιχειρηματίας από τα κίνητρα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση αύξησης του τζίρου του νέου σχήματος σε σχέση με το μέγεθος των προηγούμενων. Ετσι, δεν θα μπορεί ένας επιχειρηματίας με τζίρο 1 εκατ. ευρώ που κάνει μια εξαγορά και προσθέτει τζίρο 1.000 ευρώ να επωφεληθεί. Επίσης, θα πρέπει να προκύπτει ένα αξιόλογο μέγεθος επιχείρησης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας, όποιας μορφής. Για παράδειγμα, δύο πολύ μικρές επιχειρήσεις που εμφανίζονται να συνεργάζονται δεν συνιστούν αξιόλογο μέγεθος και δεν θα επιδοτηθούν.

Οπως εξηγούν τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν επιχειρήσεις που θα έχουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα και αυτό προϋποθέτει ένα ελάχιστο μέγεθος. Τα δύο παραπάνω κριτήρια, η αύξηση του τζίρου και η επίτευξη ελάχιστου αξιόλογου μεγέθους, θα είναι βασικά στοιχεία της νέας νομοθεσίας, μεταδίδουν οι πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Οι συνεργασίες θα μπορούν να είναι πολλών ειδών και αναλόγως θα διαφοροποιούνται και τα κίνητρα. Ετσι, θα καλύπτονται οι κλασικές εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, αλλά και οι κοινοπραξίες, ακόμη και η δημιουργία cluster επιχειρήσεων. Οι χαλαρές μορφές συνεργασίας θα μπορούν να αφορούν μεταξύ άλλων κοινές προμήθειες, κοινό μάρκετινγκ, περιορισμό του μεταφορικού κόστους.

Το μέτρο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ανήκει στην επόμενη γενιά μεταρρυθμίσεων, που αποβλέπουν στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το προετοιμάζει διυπουργική επιτροπή, με συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ανάπτυξης Πάνου Σταμπουλίδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...