265
Αποψη της Σχολής Χημικών Μηχανικών στου Ζωγράφου | ΕΜΠ

Σοκ στο Πολυτεχνείο: Εκλεψαν επιστημονικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 11:58
Αποψη της Σχολής Χημικών Μηχανικών στου Ζωγράφου
|ΕΜΠ

Σοκ στο Πολυτεχνείο: Εκλεψαν επιστημονικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 11:58

Πολύτιμο εξοπλισμό αξίας άνω των 100 χιλιάδων ευρώ έκλεψαν άγνωστοι από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή», κλάπηκε εργαστηριακός εξοπλισμός, καθώς και υπολογιστές αξίας συνολικής αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ από πολλά γραφεία και εργαστήρια.

Σύμφωνα με καθηγητές του ΕΜΠ, οι ληστές έδρασαν με «χειρουργική» ακρίβεια ως προς τα γραφεία και τα εργαστήρια που «χτυπήθηκαν», αφού φαίνεται ότι γνώριζαν πού υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία.

Επίσης,  οι δράστες κατάφεραν, με τη χρήση τροχών, να διαρρήξουν 12 γραφεία και δύο εργαστήρια, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, αφού η φύλαξη του Πολυτεχνείου είναι ανύπαρκτη.

Οι καθηγητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες και συνεργάτες – ερευνητές έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού ο εξοπλισμός που αφαιρέθηκε ήταν απολύτως απαραίτητος για τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων, των πειραμάτων, των διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Κουή, χαρακτήρισε ανεπανόρθωτο το πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής. «Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία 10 χρόνια… ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην Πολυτεχνειούπολη υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταλήψεις κτιρίων από άτομα εκτός Πολυτεχνείου, ενώ έχουν εδώ και χρόνια κλείσει το βιβλιοπωλείο, το ταχυδρομείο, το μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) αφού αποτελούσαν στόχο ληστών σχεδόν σε μηνιαία βάση.