667
Ο Ακης Σκέρτσος σήμερα στο βήμα της Βουλής | Intime/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκέρτσος: Η ειλικρινής συγγνώμη σημαντικότερη από παραίτηση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 14:16
Ο Ακης Σκέρτσος σήμερα στο βήμα της Βουλής
|Intime/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκέρτσος: Η ειλικρινής συγγνώμη σημαντικότερη από παραίτηση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 14:16

Η συγγνώμη «είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας – και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Οπως επισήμανε, η συγγνώμη, «είναι φωνή για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεργάσιμοι, πιο συνεννοήσιμοι απέναντι στις νέες απειλές και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί η αναγνώριση του λάθους είναι μια χρήσιμη ευκαιρία, ένα παιδαγωγικό εργαλείο για όλους. Η συγγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Γιατί πίσω από τον πυρήνα αυτών που δεν έγιναν καλά βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών η οποία κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκέρτσος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική συμπεριφορά αλλά και απαξία της ανθρώπινης ζωής σημειώνοντας ότι παραγνωρίζει πως, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρξαν νεκροί.

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται αγωνία για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε αν υπάρχει δυσαρμονία του σήμερα σε σχέση με το 2019. Είναι μια ευκαιρία ώστε με ήπιο λόγο και πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε ακόμα για την ανάγκη η Βουλή να μην δίνει την εικόνα ισοπέδωσης και απαξίωσης των θεσμών, με κατηγορίες της μιας παράταξης εναντίον της άλλης σαν να είναι εχθροί της χώρας. «Είναι ενοχλητική η τοξικότητα και η απαξίωση των θεσμών. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάψουν να κυριαρχούν γιατί αυτές οι αμυντικές συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πηγαίνουν πίσω. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αυτές οι αρχές.

» Οσα ζήσαμε μας πλήγωσαν και αδικούν τις προσπάθειες μας. Οφείλουμε μια συγγνώμη για αυτά που δεν καταφέραμε να αποτρέψαμε αλλά και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

» Η κακοκαιρία δεν ήταν συνηθισμένη. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Παραλάβαμε μια απαξιωμένη Πολιτική Προστασία και δημιουργήσαμε αυτόνομο υπουργείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξασφαλίζοντας 1,7 δισ. για την αναβάθμιση των υποδομών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναμορφωμένο κράτος, αλλά αυτό απαιτεί δουλειά με ορίζοντα 8ετίας, για να ριζώσουνε οι αλλαγές. Για αυτό λέμε συγγνώμη, για να γίνουμε καλύτεροι».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αυταρχικού κομματικού επιτελικού κράτους, ο κ. Σκέρτσος μίλησε για βαθιά σκόπιμη παρανόηση. «Το επιτελικό κράτος που δημιουργούμε απαντά στις ανάγκες των πολιτών αλλά και στις παθογένειες ετών. Και όσοι βρίσκουν την ευκαιρία να το κατακρίνουν, επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα πίσω εκεί που μας οδήγησε η κρίση. Υπάρχει μια βαθιά σκόπιμη παρανόηση της έννοιας του επιτελικού κράτους», τόνισε και πρόσθεσε: «Για εμάς στόχος είναι ένα αποκομματικοποιημένο, αποκεντρωμένο κράτος που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακά κριτήρια, βάσει ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος. Επιτελικό κράτος για εμάς σημαίνει μέριμνα για άρση κάθε είδους ανισοτήτων, σημαίνει εμπέδωση της σταθερότητας των θεσμών που είχαν γίνει κουρελόχαρτο».

Ακόμη, έδωσε έμφαση στις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι πολλοί επενδυτικοί κολοσσοί κάτι βλέπουν στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση, μέσα από τις προσπάθειες της, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό, διαφανές επενδυτικό περιβάλλον. «Οι δυσκολίες την κυβέρνηση δεν την κάμπτουν. Αντίθετα μαθαίνει από αυτές, διορθώνεται και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σκέρτσου, στα ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στις συσκέψεις που έγιναν ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς και αν κρατήθηκαν πρακτικά και αν η εταιρεία «Αττική Οδός» ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο. «Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα. Συμμετείχα στη σύσκεψη όπως προκύπτει εκ του ρόλου μου», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος ενώ διέψευσε ότι η εταιρεία «Αττική Οδός» ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο. Σχετικά με την τήρηση πρακτικών ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «βγήκε αναλυτικό δελτίο Τύπου για την σύσκεψη».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News