260
Εχασε τη μάχη και στο Εφετείο ο Νικολά Σαρκοζί | REUTERS

Σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί για το σκάνδαλο διαφθοράς «Bygmalion»

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2018, 11:04
Εχασε τη μάχη και στο Εφετείο ο Νικολά Σαρκοζί
|REUTERS

Σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί για το σκάνδαλο διαφθοράς «Bygmalion»

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2018, 11:04

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την παραπομπή σε δίκη του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, στη γνωστή υπόθεση Bygmalion, για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «Affaire Bygmalion» (σκάνδαλο Bygmalion), από το όνομα της εταιρείας δημοσίων σχέσεων «Bygmalion» με την οποία κατηγορείται ότι συνεργάστηκε ο πρώην πρόεδρος προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της προεκλογικής του εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2012, τις οποίες και έχασε από τον Φρανσουά Ολάντ.

Την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας καθώς και άλλων 13 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, είχε ζητήσει η Εισαγγελία του Παρισιού τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η σχετική έρευνα είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5  εκατ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων «Bygmalion» φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει  στην προεκλογική του εκστρατεία αποφεύγοντας έτσι δια της πλαγίας οδού το πλαφόν.

Στελέχη της εταιρείας έχουν παραδεχτεί τις παρατυπίες, το ερώτημα όμως που παραμένει, είναι αν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνώση της υπόθεσης ή, ακόμα χειρότερα, εάν ήταν αυτός που έδινε τις εντολές. Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι είχε γνώση της αδήλωτης δαπάνης.

Τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης ο πρώην πρόεδρος παραπέφθηκε σε δίκη και με τη σειρά του εκείνος άσκησε έφεση.

Μετά και την απόφαση του Εφετείου που τον στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τελευταία έξοδος διαφυγής για τον Νικολά Σαρκοζί είναι η προσφυγή στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...