443
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ έξω από το δικαστήριο στο Παλέρμο | REUTERS/Antonio Parrinello

Σαλβίνι κατά Ρίτσαρντ Γκιρ στη δίκη για το πλοίο με τους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2021, 11:26
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ έξω από το δικαστήριο στο Παλέρμο
|REUTERS/Antonio Parrinello

Σαλβίνι κατά Ρίτσαρντ Γκιρ στη δίκη για το πλοίο με τους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2021, 11:26

Με διαδικαστικά θέματα άρχισε το Σάββατο στο Παλέρμο της Σικελίας η δίκη σε βάρος του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, με την κατηγορία στέρησης ελευθερίας σε 147 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν τον Αύγουστο του 2019 σε πλοίο της ΜΚΟ Open Arms.

O Σαλβίνι, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών, επί σειρά ημερών δεν έδινε την αναγκαία άδεια για τον ελλιμενισμό του πλοίου στη Λαμπεντούζα. Το πλοίο έμεινε μαριά από λιμάνι για 19 ημέρες, κατά τις οποίες επιβαίνοντες παρέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στη δίκη αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 26 μάρτυρες, ενώ αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο και ο ίδιος ο Σαλβίνι. «Δεν πρόκειται για δική μου ευθύνη, αλλά για συλλογική ευθύνη της τότε κυβέρνησης Κόντε», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Λέγκα.

Αν καταδικαστεί ο Σαλβίνι μπορεί να αντιμετωπίσει κάθειρξη έως και 15 ετών.

Ενας από τους μάρτυρες θα είναι ο αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία για διακοπές το καλοκαίρι του 2019. Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα με το πλοίο και την άρνηση των Αρχών, κινητοποιήθηκε υπέρ της ΜΚΟ και των προσφύγων, ενώ επιβιβάστηκε και στο πλοίο. Μάρτυρες θα είναι ακόμη η νυν υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε και ο υπουργός Εξωτερικών (και τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο Σαλβίνι, όπως σημειώνει ο Guardian, επέκρινε το ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να παραστεί σαν μάρτυρας ο αμερικανός ηθοποιός.

«Πείτε μου πόσο σοβαρή είναι η δίκη που ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα έλθει από το Χόλιγουντ για να καταθέσει πόσο κακός είμαι», είπε έξω από το δικαστήριο ο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι «ελπίζω η δίκη να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο γιατί έχω να φροντίσω και για πιο σημαντικά θέματα».

Στο Twitter τα έβαλε με την Αριστερά: «Αυτό είναι το δικαστήριο των φυλακών του Παλέρμο. Αρχίζει η δίκη που ήθελε η Αριστερά και οι φίλοι της παράνομης μετανάστευσης: πόσο θα κοστίσει στους Ιταλούς;».

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου.

Χάπενιγκ ακτιβιστών έξω από τη δίκη. «Κύριε Σαλβίνι, έτσι σώζετε αθώες ζωές;» γράφει το πανό | REUTERS/Antonio Parrinello

Η ροή μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική στην Ευρώπη δια της ιταλικής οδού δεν έχει σταματήσει έκτοτε.

Μόλις χθες αποβιβάστηκαν στο Ποτσάλο της Σικελίας 406 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 152 ανήλικοι. Στο πλοίο επέβαινε και ένα μωρό 8 μόλις ημερών, το οποίο γεννήθηκε εν πλω.  Τις προηγούμενες ημέρες, δυο γυναίκες που κυοφορούσαν είχαν ήδη μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομεία της Σικελίας για να γεννήσουν.

Οι περισσότεροι αφιχθέντες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, τη Λιβύη και τη Συρία. Τα ανήλικα πρόκειται να φιλοξενηθούν σε προστατευμένους χώρους, ενώ οι ενήλικες θα μεταφερθούν σε ειδικά πλοία, για την καραντίνα, με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης λόγω κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News