305
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ στη Λαμπεντούζα τον Αύγουστο του 2019 | EPA/OPEN ARMS / HANDOUT

Γιατί ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα είναι μάρτυρας κατηγορίας κατά του Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:00
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ στη Λαμπεντούζα τον Αύγουστο του 2019
|EPA/OPEN ARMS / HANDOUT

Γιατί ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα είναι μάρτυρας κατηγορίας κατά του Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:00

Η παλιά υπόθεση του ισπανικού πλοίου, που είχε διασώσει μετανάστες από τη Μεσόγειο αλλά δεν μπορούσε να δέσει σε κανένα ιταλικό λιμάνι, διότι το απαγόρευε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επανέρχεται στα ιταλικά δικαστήρια.

Ο Σαλβίνι ενδεχομένως να έχει μάλιστα απέναντί του έναν μάλλον αναπάντεχο μάρτυρα κατηγορίας, τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Η εισαγγελία στη Σικελία κατηγορεί τον Σαλβίνι για παραμέληση των καθηκόντων του και απαγωγή με αφορμή την απαγόρευση κατάπλου του πλοίου της ΜΚΟ Open Arms, το οποίο μετέφερε 147 μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, τον Αύγουστο του 2019, το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της Λαμπεντούζα, προκαλώντας απόγνωση στους επιβάτες, κάποιοι από τους οποίους έπεσαν στη θάλασσα.

Εκείνο το διάστημα, ο Γκιρ και η οικογένειά του ήταν σε διακοπές στην Τοσκάνη. Πληροφορήθηκε για την υπόθεση του πλοίου, μίλησε με τη ΜΚΟ και ταξίδεψε ως τη Σικελία για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφής και εφοδίων στους ανθρώπους πάνω στο πλοίο.

Επιπλέον ο Γκιρ κάλεσε όσους μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είχε επισκεφτεί το νησί και στο παρελθόν, όπως έλεγε, και είχε ακούσει τις ιστορίες τους. «Τους λένε μετανάστες, αλλά είναι πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια», έλεγε.

Η κρίση εκτονώθηκε έπειτα από 19 ημέρες, όταν επιτράπηκε η αποβίβαση των επιβαινόντων.

Οι δικηγόροι της ΜΚΟ έχουν συμπεριλάβει και τον Ρίτσαρντ Γκιρ στον κατάλογο των πιθανών μαρτύρων και ο ηθοποιός είναι πρόθυμος, αν απαιτηθεί, να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η απόφαση για το αν θα γίνει δεκτός ο κατάλογος των μαρτύρων θα ανακοινωθεί από τους δικαστές στις 23 Οκτωβρίου.

Ο Σαλβίνι, που αν καταδικαστεί μπορεί να τιμωρηθεί με κάθειρξη μέχρι και 15 έτη, υπερασπίζεται τις πράξεις του λέγοντας ότι απλώς έκανε τη δουλειά του. «Πηγαίνω σε δίκη γιατί υπερασπίστηκα την πατρίδα μου;», αναρωτιέται. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι μαθήματα έχει να μου δώσει» πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στη μητέρα του ένα αυτόγραφο από τον Γκιρ για τη μητέρα του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...