333
O Μαριάνο Ραχόι σε στιγμή έντονου προβληματισμού κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του την Πέμπτη 31/5 | Juan Carlos Hidalgo/Pool via REUTERS

Ισπανία: Ο δεξιός Ραχόι φεύγει ο σοσιαλιστής Σάντσεθ έρχεται!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 18:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/5/2018, 21:13
O Μαριάνο Ραχόι σε στιγμή έντονου προβληματισμού κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του την Πέμπτη 31/5
|Juan Carlos Hidalgo/Pool via REUTERS

Ισπανία: Ο δεξιός Ραχόι φεύγει ο σοσιαλιστής Σάντσεθ έρχεται!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 18:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/5/2018, 21:13

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ -με ευρωπαϊκές μάλιστα προεκτάσεις- λαμβάνει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, κατά της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος και του Μαριάνο Ραχόι.

Η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, δήλωσε ότι ο ισπανός πρωθυπουργός «δεν θα παραιτηθεί πριν από την Παρασκευή», παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον του. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πολλά. Oτι ο Ραχόι θα το παλέψει ως το τέλος. Αλλά και τίποτα. Αλλωστε η κλεψύδρα αδειάζει για τον δεξιό πρωθυπουργό του οποίου το κόμμα βρέθηκε πολιτικά, ηθικά και νομικά διάτρητο από ένα γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το κόμμα των Βάσκων διέρρευσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά του Ραχόι, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα προσφέρει στην αντιπολίτευση τις 176 ψήφους που χρειάζεται, ώστε να ρίξει την κυβέρνηση.

Η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωσή της, καθώς σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής, ο Ραχόι θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί από την ηγεσία της κυβέρνησης της χώρας, όπως προβλέπεται βάσει των δημοκρατικών διαδικασιών.

Μαλιστα σύμφωνα με το Σύνταγμα, η απομάκρυνση του Ραχόι δεν σημαίνει απαραίτητα προσφυγή στις κάλπες. Προβλέπεται να δοθεί η πρωθυπουργία στον αρχηγός των Σοσιαλιστών, δηλαδή τον Πέδρο Σάντσεθ, εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής φαίνεται να εξασφαλίζει 180.

2018-05-31T173857Z_565646130_UP1EE5V1D0WH8_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS
Ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE ακούει χαρούμενος στη Βουλή τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι μελετούν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν και αυτά κατά του Ραχόι (Reuters)

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Ισπανία, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι πρόκειται για μία ακόμη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο -δεύτερη συνεχή μετά από αυτή της Ιταλίας- που, όπως εκτιμά, δεν θα αφήσει αλώβητες τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...