1582
Μέσα στον αστικό ιστό η φωτιά- Ολοσχερής η καταστροφή σε πολλά σπίτια στην Ανθούσα και την Παλλήνη | ΙΝΤΙΜΕnews

Πύρινη κόλαση για τους κατοίκους σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη – καίγονται σπίτια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 06:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2022 0830
Μέσα στον αστικό ιστό η φωτιά- Ολοσχερής η καταστροφή σε πολλά σπίτια στην Ανθούσα και την Παλλήνη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πύρινη κόλαση για τους κατοίκους σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη – καίγονται σπίτια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 06:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2022 0830

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη, με τις εστίες πλέον να εκτείνονται σε μία τεράστια έκταση από την Παλαιά Πεντέλη έως και την Παλλήνη. Μετά το Ντράφι και την Παλαιά Πεντέλη, όπου ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές σε αρκετά σπίτια, στις φλόγες έχουν παραδοθεί οικίες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Διώνη.

 

Σοβαρό πρόβλημα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, υπάρχει και στον Γέρακα, ενώ στην Παλλήνη υπήρξε έκκληση για απεγκλωβισμό πολιτών στην οδό Σαλαμίνος.

Η κατεύθυνση του πύρινου μετώπου άλλαξε τα ξημερώματα και από την περιοχή της Παλαιάς Πεντέλης οι φλόγες κατέβηκαν προς Γέρακα και Παλλήνη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, τα ενεργά μέτωπα το πρωί της Τετάρτης εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Εμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ , ενώ ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Συνδρομή υπάρχει από στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Στις 4 ξημερώματα η κάμερα της ΕΡΤ, κατέγραψε το πρώτο σπίτι που τυλίχθηκε στις φλόγες στην περιοχή της Ανθούσας, στη συμβολή της λεωφόρου Ανθούσας με την οδό Στρατηγού Πλαστήρα.

Ανάλογες εικόνες και στον οικισμό Δέση στον Γέρακα.

Στις 05:20 το πρωί της Τετάρτης εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λίγα λεπτά αργότερα, ηχούσαν καμπάνες στην Παλλήνη για την εκκένωση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΕΚΑΒ, έχουν γίνει κλήσεις για τη μεταφορά εγκαυματιών, χωρίς προς το παρόν να διευκρινίζεται αν πρόκειται για πυροσβέστες ή για πολίτες.

Εκλεισε για όλα τα οχήματα πλην της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ και των ασθενοφόρων, η Λεωφόρος Μαραθώνος. Κλειστή παρέμεινε και η Αττική Οδός από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και στο ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Μαραθώνος έως κόμβο Πεντέλης.

Λίγο μετά τις 7.00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς αεροδρόμιο και Ελευσίνα, παραμένουν ωστόσο κλειστές οι έξοδοι Μαραθώνος και Ανθούσας.

Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη, στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα..

Λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε ισχύ, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 324 ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών: 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ) 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Στη μάχη τα εναέρια

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι ρουμάνοι πυροσβέστες.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη μπήκαν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος. Σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή άρχισαν οι πρώτες ρίψεις από τα Ερικσον ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, για να σωθούν φλεγόμενα σπίτια.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Μάχη δόθηκε για να μην καταστραφεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η  φωτιά έφθασε τη νύχτα στον περιβάλλοντα χώρο.

Το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί από την αρχή και έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί συνολικά οκτώ μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους  στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3.00 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή. Στις 4.30 τα ξημερώματα, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι και στις 05.20 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη να εκκενώσουν προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς τόνισε ότι έχουν καεί τουλάχιστον 2 ή 3 σπίτια στο Ντράφι. Σημείωσε ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η εικόνα δεν είναι καλή.

Ο κ. Μπουρνούς έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι το βράδυ ξέσπασε και άλλη φωτιά στη Νέα Μάκρη, η οποία περιορίστηκε γρήγορα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

O δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, στις 04:35, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα καινούργιο μέτωπο στο Πανόραμα Παλλήνης προς τα σχολεία «Κωστέα Γείτονα» που έρχεται πάνω από το Ντράφι και κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Κύπρου στο Πανόραμα.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η περιοχή που εκκενώνεται είναι αυτή που βρίσκεται στις παρυφές του ρέματος Γέρακα – Ανθούσας.

Στις 3.00 το πρωί η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και στα δύο πρανή της ρεματιάς και είχε φτάσει σχεδόν μέχρι την Αττική Οδό, είπε ο κ. Ζούτσος.

Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο και για διαρροή φυσικού αερίου στην περιοχή της Παλλήνης, στη λεωφόρο Εντισον, ενώ μάχη δίνεται για να μην φθάσουν οι φλόγες σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Οπως τελικά διευκρινίστηκε, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Εχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, (δείτε εδώ αναλυτικά την ενημέρωση) μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει 600 απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ έχουν σταλεί πέντε μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας.

Πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απηύθυνε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...