893
Εικόνες σαν αυτή του Σεπτεμβρίου του 2020 ζητούν ξανά οι παιδίατροι, φοβούμενοι νέο κύμα Covid-19 | INTIMEnews

Γιατί ξαφνικά συζητείται η επιστροφή της μάσκας στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 11:01
Εικόνες σαν αυτή του Σεπτεμβρίου του 2020 ζητούν ξανά οι παιδίατροι, φοβούμενοι νέο κύμα Covid-19
|INTIMEnews

Γιατί ξαφνικά συζητείται η επιστροφή της μάσκας στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 11:01

Καλεσμένη στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, κλήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή τις φωνές που ακούγονται όλο και πιο συχνά τελευταία, περί ανάγκης επιστροφής της μάσκας στις σχολικές αίθουσες, ενώ μίλησε για τα λεγόμενα «παιδιά εισαγγελικής εντολής», με αφορμή το περιστατικό στο Νοσοκομείο Παίδων.

Ως γνωστόν, παιδίατροι ζητούν την επιστροφή της μάσκας για τους μαθητές στα σχολεία. Τη σχετική εισήγηση έκανε μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων παρακολουθώντας με ανησυχία τις εξελίξεις.

Το προεδρείο της Ενωσης σε ανακοίνωσή του εστιάζει στις νέες μεταλλάξεις της Ομικρον, η οποία μεταδίδεται αστραπιαία και όλα δείχνουν πως θα κυριαρχήσει φέτος τον χειμώνα, όπως έχει προειδοποιήσει άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση.

Υπενθυμίζει, δε, πως σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Φεβρουάριο, γεγονός που μαρτυρά αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για το «κακό σενάριο» και απαριθμούν τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό:

Πρώτον, επικαλούνται τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, δεύτερον, την παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι της COVID παιδιών και εφήβων και, τρίτον, την παρατηρούμενη αυξημένη νοσηρότητα – από τον ιό της γρίπης και άλλους αναπνευστικούς ιούς – που οδηγούν τους μικρούς ασθενείς στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Πάντως, η κυρία Παγώνη σημείωσε σε εμφάνισή της στο Mega ότι η έκκληση αυτή βασίζεται στην έξαρση πολλών ιώσεων ταυτόχρονα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

«Για εμένα προσωπικά, τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορέσουν ακόμη μάσκα στα σχολεία. Δεν έχουμε αριθμό που να πιέζει την κατάσταση. Υπάρχει η επιτροπή αξιολόγησης που θα βλέπει ανά εβδομάδα τι γίνεται», απάντησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και για μία ακόμη φορά επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για τη γρίπη και την Covid.

Oσον αφορά εξάλλου τα παιδιά που φιλοξενούνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στο Νοσοκομείο Παίδων, υπογράμμισε ότι η ΕΙΝΑΠ ασχολείται με το θέμα, επισημαίνοντας ότι το «Παίδων» είναι για τις νοσηλείες και όχι για τη φιλοξενία των παιδιών που δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα.

«Πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές δομές, με ψυχολόγους, για να μη βλέπουμε τα περιστατικά βίας, γιατί υπάρχουν διαφορετικές ηλικίες παιδιών, με διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα και βιώματα», τόνισε με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ενός αγοριού 7 ετών και ενός κοριτσιού 13 ετών από 14χρονο μέσα στον χώρο όπου φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή, στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού».

Μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ.

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», «πάνω από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα» και «δεκάδες εξ αυτών παραμένουν “έγκλειστα” στα νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας».

Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο»:

«Περισσότερα από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων, μόνο στην Αθήνα.

– Δεκάδες εξ αυτών παραμένουν “έγκλειστα” στα νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας.

– Υποχρεωμένοι οι εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

– Ενα παιδί 14 ετών “κατηγορείται” ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο παιδιά στον χώρο του νοσοκομείου.

– Ποιος αναρωτήθηκε πώς νιώθει αυτό το παιδί, θύμα βάναυσης κακοποίησης, όταν παραμένει από τον Ιούλιο έγκλειστο στον ακατάλληλο χώρο του νοσοκομείου χωρίς την απαραίτητη φροντίδα;

Για μία ακόμα φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τη φρικτή πραγματικότητα των παιδιών, που κατόπιν εισαγγελικών εντολών απομακρύνονται για την ασφάλειά τους, από το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν και μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός των παιδιών που στόχο έχει τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ώστε ακόλουθα να τοποθετηθούν σε κάποιον κατάλληλο χώρο παιδικής προστασίας για τη φιλοξενία τους.

Η διαδικασία παραμονής τους στα νοσοκομεία δεν πρέπει να υπερβαίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΩΣΤΟΣΟ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Η αναζήτηση από τους εισαγγελείς χώρου φιλοξενίας μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν “έγκλειστα” ουσιαστικά στα νοσοκομεία.

Παιδιά που έχουν βιώσει το τραύμα της απομάκρυνσης που έχουν περάσει φρικτά στις οικογένειές τους και για αυτό και απομακρύνθηκαν, παραμένουν στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς να έχουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

– Και όσο, συχνά μάταια, οι Εισαγγελείς κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να βρουν για κάθε παιδί τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας

– Και όσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων κάνουν καθημερινά υπερβάσεις για να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των παιδιών που δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα αλλά βρίσκονται εκεί για κοινωνικούς λόγους.

Τα παιδιά παραμένουν εκεί, σε χώρους πλήρως ακατάλληλους και αν τελικά ανατεθεί η φροντίδα τους σε κάποιο κρατικό ίδρυμα είναι σε σημεία απομακρυσμένα, στα σύνορα της χώρας».

Δόμνα Μιχαηλίδου: Απο 340 παιδιά όταν αναλάβαμε, ο αριθμός τους έπεσε στα 42

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε στο Μega ότι από 340 παιδιά, που είχαν εγκαταλειφθεί στα νοσοκομεία, ο αριθμός τους έπεσε σε δύο χρόνια στα 42.

«Οταν ξεκινήσαμε την πορεία μας ως κυβέρνηση, βρήκαμε 340 παιδιά. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, την Πρόνοια και την Εισαγγελία, τα 340 παιδιά έγιναν μέσα σε δύο χρόνια, 42», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους και εάν όχι να πάνε σε ίδρυμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...