376
Rapid test για κορονοϊό που εισάγεται σήμερα από τις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Denis Balibouse

Πραγματικότητα το πρώτο ελληνικό γρήγορο τεστ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 13:40
Rapid test για κορονοϊό που εισάγεται σήμερα από τις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Denis Balibouse

Πραγματικότητα το πρώτο ελληνικό γρήγορο τεστ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 13:40

Το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ κορονοϊού (rapid test) ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι  πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μιας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορονοϊό SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (patent pending) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Η ανακάλυψη έγινε από έξι Ερευνητικά Κέντρα και τέσσερα Πανεπιστήμια, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της γενικής γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής φορείς:

  1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
  2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
  3. Εθνικό Κέντρο Ερευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
  4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
  5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
  6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
  7. ΕΚΕΒΕ Αμαλία Φλέμιγκ
  8. Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας
  9. ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτησή τους στην ειδική μεμβράνη ανάπτυξης για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (rapid test), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού από τον κορονοϊό.

«Η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό», τόνισε τη Δευτέρα αναφερόμενος στο ελληνικό γρήγορο τεστ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Τους επόμενους μήνες εξάλλου, η χώρα μας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (εδώ), θα χρειαστεί εκατομμύρια τεστ για να περιορίσει τη δραστηριότητα της νόσου.

«Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του ελληνικού τεστ ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους  για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι», τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα εντάσσεται στην «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...