425
|

Τα ποτάμια κυλούν και οι γάτες νιαουρίζουν

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 7 Μαρτίου 2014, 01:26

Τα ποτάμια κυλούν και οι γάτες νιαουρίζουν

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 7 Μαρτίου 2014, 01:26

«Εδώ Ποτάμι(α) εμφανίζονται κι εσύ μιλάς για Γάτες;», με προειδοποίησε εκείνη η προβοκατόρικη φωνή μέσα μου. «Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες», μου ανταπάντησα. Προτού εξελιχθώ σε μονόπρακτο σχιζοφρένειας, εξηγούμαι: ναι, το θέμα των ημερών είναι η ίδρυση του «Ποταμιού», του νέου πολιτικού κόμματος από τον Σταύρο Θεοδωράκη (τα ποσοστά του, οι συνεργάτες του, τα πικρόχολα και τα καλοπροαίρετα σχόλια επ’ αυτού), όμως, ταυτόχρονα, η ζωή στην πόλη τρέχει -ναι, σαν ποτάμι, αν έτσι θέλετε- και παρέχει πληθώρα ερεθισμάτων.

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, πήγα να δω το πολυδιαφημισμένο μιούζικαλ «Cats» στο Badminton, συνοδεία δύο 12άχρονων κυρίων, του Βαγγέλη και του Κωνσταντίνου. Το έργο το είχα ξαναδεί -κυριολεκτικά- αλλά η νεανική παρέα μου είχε σαφείς προτιμήσεις και δεν μπορούσα να τους χαλάσω χατίρι. Και καθώς εγώ τα μιούζικαλ δεν τα πολυσυμπαθώ -έως και τα βαριέμαι εξαντλητικά- αυτή τη φορά θα σας παρουσιάσω το θέαμα μέσα από τα μάτια των δύο ενθουσιασμένων συνοδών μου. Τα πρώτα συμπεράσματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της δυομισάωρης παράστασης: «Εμένα μου άρεσε η αρχή, με το νυχτερινό ουρανό να φωτίζεται από τα άστρα και τα μάτια των γατών». «Εμένα μου άρεσε πολύ αυτός ο ροκ γάτος, ο Ραμ Ταμ Τάγκερ». «Πολύ πλάκα έχει το όνομά τους, Τζέλικλ Κατς. Στραμπουλάς τη γλώσσα σου!». «Και είδες πώς χόρευαν; Κινούνται σαν αληθινές γάτες!». «Το ξέρεις ότι η ιστορία βασίζεται σε ποιήματα ενός πολύ γνωστού ποιητή;». (Διευκρινίζω πως πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές όλων των εποχών, τον Αμερικανό Νομπελίστα T.S. Eliot και η ποιητική του συλλογή, από όπου αντλείται η ιστορία της παράστασης, είναι το «Old Possum’s Book of Practical Cats»).

Τα τελικά συμπεράσματα, όμως, βγήκαν με το πέρας της παράστασης: «Κωνσταντίνε, με άριστα το δέκα, εσύ πόσο βάζεις;». «Εννιάμισι». «Κι εγώ. Εσύ, γιατί;». «Μου άρεσε πολύ, αλλά δεν βάζω δέκα γιατί κάπου έκανε κοιλιά και ψιλοβαρέθηκα. Και δεν μου άρεσε αυτό το τραγούδι, το “Memory”. Πολύ κοριτσίστικο!». «Ναι, και το είπαν τέσσερις-πέντε φορές! Αλλά είδες, η κυρία δίπλα το τραγουδούσε όλες τις φορές! Επίσης, εμένα δεν μου άρεσε το νούμερο με τον γάτο του τρένου». «Εκεί έκανε κοιλιά! Πάντως, στο τέλος έσκισε ο Μακάβιτι! Τρελός, κακός και εντυπωσιακός!». «Και ο άλλος ο γάτος με τα μαγικά κόλπα, ο Μεφιστοφελής, είχε ωραία νούμερα». «Όμως, πολλές γάτες! Πού να τις θυμόμαστε όλες; Πάντως, είχε δίκιο το έργο: “Οι γάτες είναι σαν εσάς”».

Οι δύο παρατηρητικοί συνοδοί μου είχαν δίκιο σε όλα. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσα να σας παρουσιάσω την παράσταση καλύτερα. Αφήστε που προτιμώ τους σκύλους από τις γάτες :-)

INFO: «Cats», Badminton. Προπώληση: abcd.gr, viva.gr, 210-8840600, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots. Έως: 15/3. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News