408
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Πόλεμος» Κίνας – ΗΠΑ για το TikTok: «Αυτά είναι ανασφάλειες της Ουάσινγκτον»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 11:53
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Πόλεμος» Κίνας – ΗΠΑ για το TikTok: «Αυτά είναι ανασφάλειες της Ουάσινγκτον»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 11:53

Η απαγόρευση του TikTok στις κρατικές συσκευές των αμερικανών δημοσίων υπαλλήλων από τον Λευκό Οίκο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι απαγορεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο TikTok αποκαλύπτουν τις ανασφάλειες της Ουάσινγκτον και αποτελούν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας».

Βέβαια, η Κίνα, έχει μπλοκάρει εδώ και καιρό έναν μεγάλο κατάλογο από ξένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το YouTube, το Twitter, το Facebook και το Instagram.

Η αμερικανική κυβέρνηση «έχει υπερβάλει στην έννοια της εθνικής ασφάλειας και κάνει κατάχρηση της κρατικής εξουσίας για να καταστείλει εταιρείες άλλων χωρών», δήλωσε η Μάο Νινγκ την Τρίτη. «Πόσο ανασφαλείς μπορούν να είναι οι ΗΠΑ, η κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο, ώστε να φοβούνται σε τέτοιο βαθμό την αγαπημένη εφαρμογή ενός νέου ανθρώπου;», είπε.

Το TikTok χρησιμοποιείται από τα δύο τρίτα των αμερικανών εφήβων, αλλά υπάρχει ανησυχία στην Ουάσινγκτον ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις νομικές και ρυθμιστικές εξουσίες της για να αποκτήσει ιδιωτικά δεδομένα χρηστών ή να προσπαθήσει να προωθήσει παραπληροφόρηση ή αφηγήσεις που ευνοούν την Κίνα.

Εκτός από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στις ΗΠΑ, την κινεζική εφαρμογή έχουν απαγορεύσει το Κογκρέσο και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, όσον αφορά τις συσκευές που έχουν προσφέρει στους εργαζομένους τους.

Ορισμένοι έχουν επίσης προχωρήσει στην εφαρμογή της απαγόρευσης σε κάθε εφαρμογή ή ιστότοπο που ανήκει στην ByteDance, την ιδιωτική κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok και η οποία μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στη Σιγκαπούρη το 2020.

Εκτός από τις ΗΠΑ, την απαγόρευση του TikTok στις συσκευές των εργαζομένων τους, έχουν ανακοινώσει πρόσφατα η Κομισιόν και ο Καναδάς, ενώ η Ινδία το απαγόρευσε το 2020.

«Υποψιάζομαι ότι καθώς η κυβέρνηση κάνει το σημαντικό βήμα να πει σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους ότι δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους, πολλοί Καναδοί, από επιχειρήσεις μέχρι ιδιώτες, θα αναλογιστούν την ασφάλεια των δικών τους δεδομένων και ίσως κάνουν επιλογές», δήλωσε Τζάστιν Τριντό στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση.

Η πρόεδρος του καναδικού υπουργείου Οικονομικών Μόνα Φορτιέ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καναδά είχε διαπιστώσει ότι το TikTok «παρουσιάζει ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια. Σε μια κινητή συσκευή, οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων του TikTok παρέχουν σημαντική πρόσβαση στο περιεχόμενο του τηλεφώνου».

Το TikTok αμφισβήτησε τις απαγορεύσεις, λέγοντας ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και ότι οι κυβερνήσεις αποκόπτονται από μια πλατφόρμα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...