499
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή του Mega | .

Πέτσας: Παραμένει στις επιλογές μας η επιβολή τοπικών lockdown

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 12:09
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή του Mega
|.

Πέτσας: Παραμένει στις επιλογές μας η επιβολή τοπικών lockdown

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 12:09

Στις εστίες που ανησυχούν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε ακόμη ότι εξετάζονται αποφάσεις όπως η επιβολή τοπικών μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Mega και σε ό,τι αφορά την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι ο καθηγητής «όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δίπλα στην κυβέρνηση, κοντά στον Πρωθυπουργό και είχαμε τακτικότατες συνομιλίες».

«Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου και χθες έπρεπε να τη χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στα εισαγόμενα κρούσματα όπως όλοι φοβόμασταν, αλλά λόγω της χαλάρωσης σχετικά με την τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορονοϊό: είναι οι συχνές διελεύσεις ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και μετακινούνται συχνά σε χώρες της Βαλκανικής, δεύτερον, οι κοινωνικές συναθροίσεις από τα μπαρ έως τους γάμους και τις βαφτίσεις και, τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκεί θα δοθεί το βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως προανήγγειλε, ενώ τόνισε ότι για να αποδώσουν τα μέτρα, θα πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών. Ο Σωτήρης Τσιόδρας «είναι ο καταλληλότερος για να τις απευθύνει τους πολίτες», τόνισε.

Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης, σημείωσε ο κ. Πέτσας που είπε ότι προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι. «Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου» είπε.

«Πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών lockdown» για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους, είπε.

Για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Σχετικά με τα πλοία και την πληρότητά τους, ο κ. Πέτσας είπε ότι «ο περιορισμός στις πληρότητες είναι ένα σκληρό μέτρο, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι όσοι έφυγαν σταδιακά για τα νησιά θα πρέπει να επιστρέψουν για τις δουλειές τους. Αν δεν τηρούνται πάντως τα μέτρα μέσα στα πλοία, τότε θα το εξετάσουμε».

Για το υψηλό κόστος της μάσκας μιας χρήσης που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, υπενθύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υφασμάτινες μάσκες που μπορούμε να κατασκευάσουμε και μόνοι μας. «Αν χρειαστεί η επιβολή καθολικού μέτρου για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τότε θα εξεταστούν κίνητρα, κυρίως προς τις επιχειρήσεις», είπε.

Τέλος, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ανέφερε ότι θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, «δύσκολα για τον Οκτώβριο, με πιθανότερο τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο».