210
Η Ρόμαν την δεκαετία του 1960 | NASA/Kepler Team

Πέθανε η Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, εμπνευστής του τηλεσκοπίου Χαμπλ

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 19:19
Η Ρόμαν την δεκαετία του 1960
|NASA/Kepler Team

Πέθανε η Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, εμπνευστής του τηλεσκοπίου Χαμπλ

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 19:19

Φτωχότερος μένει ο κόσμος της αστρονομίας καθώς πριν λίγες ημέρες πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στο γραφείο Διαστημικής Επιστήμης (Office of Space Science) της NASA.

Γνωστή κι ως «μητέρα του τηλεσκοπίου Χαμπλ», η Ρόμαν κατάφερε να συσπειρώσει την αμερικανική επιστημονική κοινότητα για το πρότζεκτ του γιγαντιαίου τηλεσκοπίου, ενώ το 1962 ηγήθηκε  της ομάδας πίσω από την πρώτη επιτυχημένη αστρονομική αποστολή της NASA, Orbiting Solar Observatory-1. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της στην τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά.

Γεννημένη στο Νάσβιλ το 1925, ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία από πολύ μικρή ηλικία και ενθάρρυνε τις γυναίκες να ακολουθήσουν τις πρακτικές επιστήμες, όταν η συντριπτική πλειοψηφία τους ακολουθούσε σπουδές σε θεωρητικά μαθήματα.

«Δεν ξέρω ακριβώς σε ποια ηλικία ήταν αλλά θυμάμαι πως ήταν μια συνειδητή απόφαση από πλευράς μου (να ακολουθήσω σπουδές στην αστρονομία). Μου είπαν από την αρχή πως μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει αστρονόμος. Όταν ρώτησα τη σχολική σύμβουλο για άδεια ώστε να πάρω μια δεύτερη χρονιά στην άλγεβρα αντί για πέμπτη χρονιά στα Λατινικά, με κοίταξε υποτιμητικά και είπε “ποια κυρία θα έπαιρνε μαθηματικά αντί για Λατινικά;”», είχε πει η Ρόμαν σε μια συνέντευξή της.

H Ρόμαν πήρε σύνταξη από την ΝΑSA το 1979 κι 11 χρόνια μετά, το 1990, τέθηκε σε εφαρμογή το τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...