804
Κομμάτια πάγου της Ανταρκτικής λιώνουν πλέοντας στη θάλασσα | Wikimedia.Commons/Jason Auch

Λιώνουν ταχύτερα οι πάγοι στη Γροιλανδία, ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 13:10
Κομμάτια πάγου της Ανταρκτικής λιώνουν πλέοντας στη θάλασσα
|Wikimedia.Commons/Jason Auch

Λιώνουν ταχύτερα οι πάγοι στη Γροιλανδία, ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 13:10

Η Γροιλανδία τήκεται ταχύτερα από ο,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες, καθώς ο ρυθμός της απώλειας πάγου αυξήθηκε τέσσερις φορές από το 2003, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ολο και μεγαλύτερα κομμάτια πάγου αποκολλώνται από τους τεράστιους παγετώνες της Γροιλανδίας και λιώνουν στον Ατλαντικό. Αλλά οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη απώλεια πάγου στη δεκαετία από το 2003 στην πραγματικότητα συνέβη στη νοτιοδυτική περιοχή του νησιού.

Αυτό σημαίνει απλά ότι ο πάγος που υπάρχει στην επιφάνεια του νησιού λιώνει καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες στον πλανήτη, με αποτέλεσμα ποταμοί υδάτων να ρέουν στον ωκεανό ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας, γράφει ο Guardian, με συνέπεια η νοτιοδυτική Γροιλανδία, η οποία στο παρελθόν δεν θεωρείτο πηγή απειλής για τις παράκτιες πόλεις, να «συμβάλει σημαντικά στη  άνοδο της στάθμης της θάλασσας μελλοντικά», αναφέρει η έρευνα.

Καθώς λιώνουν οι αρκτικοί πάγοι, δημιουργούνται ποταμοί που χύνονται στον Ατλαντικό (photo: Wikimedia.commons /NASA Goddard Space Flight Center )

«Γνωρίζαμε ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα από την αύξηση των ποσοστών της αποκόλλησης κομματιών πάγου από μερικούς μεγάλους παγετώνες», δήλωσε ο Μάικλ Μπέβις, καθηγητής γεωδυναμικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «Αλλά τώρα αναγνωρίζουμε ένα δεύτερο σοβαρό πρόβλημα: όλο και περισσότερες  μεγάλες ποσότητες πάγου πρόκειται να λιώσουν και τα νερά να χυθούν στη θάλασσα όπως τα ποτάμια».

Η έρευνα παρέχει νέες αποδείξεις για τους κινδύνους που απειλούν ευάλωτες παράκτιες περιοχές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους όπως το Μαϊάμι, η Σαγκάη, το Μπαγκλαντές και διάφορα νησιά του Ειρηνικού, καθώς η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τον πάγο του πλανήτη.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε και να μετριάσουμε την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι πολύ αργά πια για να μην υπάρξουν επιπτώσεις», δήλωσε ο Μπέβις, «Θα προκληθεί πρόσθετη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Παρατηρούμε ένα σημείο ανατροπής», λέει τονίζοντας ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον πάγο στην επιφάνεια της Γης είναι πια τόσο σημαντικές ώστε μπορούν να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη και ακόμη πιο σημαντική αλλαγή στον πλανήτη.

«Στο προσεχές μέλλον πρόκειται να βλέπουμε όλο και ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μόλις φτάσει το σημείο ανατροπής, το μόνο ερώτημα θα είναι: Πόσο σοβαρό είναι;», τονίζει ο αμερικανός ειδικός.

Για την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τα πειράματα της αποστολής GRACE της NASA (Gravity Recovery and Climate Experiment) αλλά και από σταθμούς GPS που διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη τη Γροιλανδία για να αναλύσουν τις αλλαγές στη μάζα του πάγου.

Κομμάτια πάγων πλέουν στη θάλασσα, στο Τάσιλακ της Γροιλανδίας (photo: Wikimedia.commons / Christine Zenino)

Και έδειξαν ότι μεταξύ 2002 και 2016, η Γροιλανδία έχανε περίπου 280 δισ. τόνους πάγου ετησίως, ποσότητα αρκετή για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,762 χιλιοστά (ή 0,03 ίντσες) ετησίως. Και εάν έλιωνε ολόκληρος ο τεράστιος παγετώνας της Γροιλανδίας, ο οποίος κατά τόπους έχει πάχος 3 χιλιομέτρων, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα αυξανόταν κατά επτά μέτρα, πνίγοντας τους περισσότερους παράκτιους οικισμούς.

Ωστόσο, ενώ το 2013 ο πάγος έλιωσε τέσσερις φορές ταχύτερα σε σύγκριση με το 2003, ο ρυθμός απώλειας δεν ήταν ομοιόμορφος. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και στην Ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού, διεθνώς αποκαλούμενη NAO (North Atlantic Oscillation), ένα κλιματικό φαινόμενο που φέρνει θερμότερο αέρα στη Δυτική Γροιλανδία.

Η τήξη των τεράστιων παγετώνων στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Γροιλανδίας έχει εδώ και καιρό παρατηρηθεί ότι είναι ο βασικός παράγοντας για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως, αλλά η έρευνα που διεξάγεται από την Πολιτεία του Οχάιο δείχνει ότι οι πάγοι στα νοτιοδυτικά του νησιού μπορεί να αποδειχθούν μια απροσδόκητα μεγάλη πηγή υδάτων καθώς λιώνουν.

Οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει καλύτερα πώς αντιδρούν στην θέρμανση του αέρα και των νερών του ωκεανού οι δύο μεγαλύτεροι παγετώνες του πλανήτη, στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική.

Η απώλεια των αρκτικών πάγων έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980, σε περιοχές όπως η Γροιλανδία και η Αλάσκα, και ευθύνεται για την μεγαλύτερη  άνοδο της στάθμης της θάλασσας αποσταθεροποιώντας  το έδαφος κάτω από τα πόδια 4 εκατ. ανθρώπων.

Σχηματισμοί ποταμών από παγόβουνα που λιώνουν (photo: Sarah Das/ Woods Hole Oceanographic Institution)

Η Ανταρκτική, ωστόσο, με τους πάγους της να λιώνουν με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Ο μεγαλύτερος σε έκταση παγετώνας στον κόσμο χάνει σήμερα περίπου 219 δισ. τόνους πάγου ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το 2070 θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα από 25 εκατοστά στη συνολική παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Και σε περίπτωση κατάρρευσης ολόκληρου του πάγου που καλύπτει την δυτική Ανταρκτική, η επιφάνεια της θάλασσας θα φούσκωνε περίπου 3,5 μέτρα  αν και σε μεγάλο διάστημα χρόνου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...